Agroecologia per fer front a l'emergència climàtica

per Anònim (no verificat)

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ecologia Política és una secció promoguda pel grup de lectura d'Ecologia Política de Cal Temerari per tal de fomentar una anàlisi socio-eco-crítica de la societat en què vivim i de promoure transformacions i canvis envers un món més lent, descarbonitzat, desnuclearitzat i ecofeminista, incloent un Sant Cugat en transició i decreixement.

El dia 8  de gener de 2020 el periodista científic George Monbiot va publicar a The Guardian un controvertit article d’opinió en el qual argumentava que els aliments s’havien de produir al laboratori per tal de “salvar el planeta” i que això suposaria la fi de l’agricultura. S'aliniava així,en part, amb alguns moviments vegans que consideren que la producció de carn en general és la principal causant del canvi climàtic. A tots ells els proposem redirigir la mirada al moviment camperol més gran del món “Via Campesina” que defensa que l’agricultura pagesa ―és a dir, una agricultura arrelada al territori, en consonància amb la cultura local i que tanca el cicle de nutrients― lluita contra del canvi climàtic. Un dels seus lemes és: “L’agricultura camperola refreda el planeta”. Nosaltres, com Via Campesina, apostem per l’agroecologia com la millor manera d’alimentar-nos i fer front a l’emergència climàtica. Per tant, no posem en el mateix sac tots els tipus d’agricultura. Estem completament en contra d’una agricultura industrial basada en els combustibles fòssils i abanderada per l’agroindústria que és ambientalment i socialment injusta.

Com a prova de que no només la indústria càrnica afavoreix el canvi climàtic tenim multitud d'exemples, com ara la promoció de l'alvocat, quinoa o altres en el nostre mercat, que ocasiona greus problemes per les poblacions dels països productors i un augment del quilometratge en el transport alimentari. Per altra banda, cal tenir en compte els actuals incendis d'Austràlia o els ocorreguts a la Ribera d’Ebre al juny de 2019 per pensar què pot passar en un territori quan l'agricultura s'abandona.

Però què és l’agroecologia? L’agroecologia ha sorgit en les darreres dècades com un enfocament alternatiu als sistemes agrícoles industrialitzats i globalitzats, amb l’objectiu d’incrementar la sostenibilitat dels sistemes agroalimentaris des d’una perspectiva ecològica, socio-cultural i econòmica. L’agroecologia, més enllà d’integrar els principis ecològics en el disseny de sistemes agrícoles sostenibles, inclou característiques culturals, econòmiques, socials, espirituals i polítiques que condicionen els agroecosistemes. En conseqüència, l’agroecologia considera tot el sistema alimentari, que abasta tant les ciències naturals com les socials, i posa l’èmfasi en el pensament sistèmic i els principis ecològics. A causa d’aquesta visió holística, l’agroecologia té una triple expressió: com a enfocament científic, com a proposta de pràctiques agrícoles i com a moviment social. Com a proposta orientada a l'acció, l'agroecologia vol ampliar la sostenibilitat dels sistemes agroalimentaris en processos anomenats "transicions agroecològiques". Aquestes transicions són processos integrals de canvis socials i tècnics en el sistema agrícola, les quals impliquen canvis en les infraestructures, cultura, normes, valors, institucions i pràctiques del sistema agrícola. Les transicions agroecològiques impliquen un re-disseny de l’agroecosistema, una reducció dràstica dels insums agrícoles abandonant els agroquímics i aprofitant les interaccions ecosistèmiques, l’organització eficaç de les productores agroecològiques, la re-organització d’infraestructures de compra i venda, l’expansió de la consciència pública, canvis institucionals i polítiques públiques que promoguin l’agroecologia controlades socialment.

Som conscients que aquestes transicions no són senzilles, però també creiem que ara és el moment social adequat per tal que l’agroecologia prengui força convertint-se en la millor forma d’agricultura per fer front a l’emergència climàtica, a la vegada que maximitza el benestar social i minimitza el consum de recursos. L’agroecologia s’alinea amb les narracions del decreixement que també s’estan mobilitzant amb el problema del canvi climàtic, ja que és l’únic sistema de producció i consum d’aliments que pot ser viable en un context d’esgotament de recursos i d’emergència climàtica ja que és sostenible, local i fomenta la justícia socioecològica mentre construeix comunitat.

Laura Calvet Mir i German Llerena. Grup de lectura d’Ecologia Política de cal Temerari

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article