Mocions del Ple de gener: jutjats de violència de gènere, comissió de suggeriments i reclamacions i suport al poble sahrauí

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Tres mocions institucionals i quatre dels grups polítics han marcat el Ple de gener, amb propostes sobre violència de gènere, transparència, la gent gran i un autobús nocturn. A continuació les repassem. També pots consultar el recull de punts del govern i llegir la contracrònica del Ple.

Rebuig a la supressió dels jutjats de violència de gènere que podria afectar a Rubí

En forma Tres mocions institucionals i quatre dels grups polítics han marcat el Ple de gener, amb propostes sobre violència de gènere, transparència, la gent gran i un autobús nocturn.de moció institucional, és a dir, amb el suport de tots els grups polítics, i proposada inicialment pel govern, el Ple de gener ha rebutjat la proposta d’eliminació dels jutjats de violència de gènere per centralitzar-los en les capitals comarcals. La decisió afectaria també al jutjat de referència de Sant Cugat, el de Rubí. Per això la moció demana al Ministeri que no es faci el trasllat, que s’augmentin els recursos i mitjans perquè les víctimes accedeixin a l’empara judicial, que es doti la ciutat d’òrgans jurídics propis, que l’Ajuntament se sumi al manifest de l’associació de Dones Juristes sobre la supressió dels jutjats de violència de gènere i donar més visibilitat a les polítiques de sensibilització, prevenció, atenció i recuperació.

Es crearà una comissió especial de suggeriments i reclamacions

En forma de moció institucional, és a dir, amb el suport de tots els grups polítics, i proposada inicialment per Ciutadans, el Ple de gener ha acordat la creació d’una comissió especial de suggeriments i reclamacions, un òrgan intern de l’Ajuntament que haurà de vetllar pels drets del veïnat que posi suggeriments i reclamacions, supervisar l’acció de l’administració en aquest àmbit i poder fer estudis sobre les instàncies rebudes. Es tracta d’una comissió d’obligada existència en els municipis de més de 250.000 habitants –175.000 si són capital de província– però que també poden crear pobles i ciutats amb menys població. D’aquesta manera, es pren el compromís de crear la comissió durant el 2020 i es preveu que aquesta valori el seu funcionament i sentit d’existència dos anys després d’haver iniciat l’activitat.

L’Ajuntament s’adhereix a la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí

En forma de moció d’urgència i amb el vot favorable de tots els grups, el Ple ha acordat adherir-se a la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí, que acull la voluntat de cooperar i ajudar els sahrauís. Això manté intacte el programa Sant Cugat amb el Poble Sahrauí.

Rebuig al decret digital

ERC-MES i la CUP-PC han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat per instar als grups del Congrés la presentació d’una proposició de llei que derogui l’anomenat decret digital per donar potestat a “intervenir internet i les comunicacionsˮ, “intervenir el mòbil o poden cessar qualsevol activitat a Internetˮ, “limitar de forma directa drets fonamentalsˮ i “evitar i prohibir la innovació tecnològicaˮ. Amb la moció també es demana a la Generalitat que els serveis jurídics i el Consell de Garanties Estatutàries en facin informes, que engegui un front comú amb altres autonomies per tal de definir una estratègia coordinada i demanar a la comissió europea que requereixi l’Estat a ajustar-se a la normativa comunitària. El PSC ha votat en contra tot dient que el decret intenta posar les bases de la seguretat i la garantia de drets digitals mentre Ciutadans ha criticat els grups independentistes per parlar de vulneració dels drets constitucionals.

El casal de gent gran al centre haurà d’esperar al debat del Pla d’Equipaments

La proposta de Junts per Sant Cugat per aprofitar l’actual magatzem de la brigada d’obres sota la plaça de l’1 d’octubre per instal·lar-hi un casal de gent gran un cop la brigada s’hagi traslladat al nou magatzem anunciat pel govern ha estat alterada amb unes esmenes del govern. Aquestes preveuen que la ubicació exacta i la calendarització es faci en el marc del debat del Pla d’Equipaments. La moció, per tant, ha estat aprovada amb les esmes del govern i amb l’únic vot favorable del govern, l’abstenció de Ciutadans i el vot contrari del grup proposant.

L’autobús nocturn per connectar les zones d’oci haurà d’esperar al nou contracte

Només el grup proposant ha votat a favor de la proposta de Junts per Sant Cugat per crear un autobús urbà nocturn els divendres, dissabtes i vigílies de festius amb la voluntat que entri en funcionament durant el primer semestre del 2020. Els proposants demanen l’aplicació momentània més enllà del venciment del contracte del transport urbà que ara dependrà de l’Àrea Metropolitana (AMB). Ciutadans havia presentat unes esmenes per introduir-hi la implementació de noves mesures de seguretat tot i que han estat rebutjades. El govern ha argumentat el seu vot contrari tot dient que no poden crear una nova línia quan el contracte de transport urbà es troba en pròrroga tot i que assegura que se’n parla en el treball amb l’AMB.

L’Ajuntament no demana la dimissió de Ribó

Només el grup proposant ha votat a favor de la moció de Ciutadans per demanar la dimissió del Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, qui consideren que ha posat el seu càrrec al servei del procés independentista. Els grups independentistes han votat en contra en defensa de la institució del Síndic i només la CUP-PC ha acceptat que hi ha aspectes a millorar i debatre sobre la figura de Ribó. El PSC ha optat pel vot negatiu tot dient que no es pot demanar la dimissió sense que Ribó hagi comparegut al Parlament, òrgan que el fiscalitza.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article