Arrenca el procés participatiu per la creació d'un pla d'acció per l'emergència climàtica

per Clàudia Bell Ca...

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Clàudia Bell

Una vuitantena de persones s'han congregat en la primera trobada de la Taula Ciutadana per l'Emergència Climàtica, que dona el tret de sortida a un procés participatiu que culminarà entre juny i juliol per abordar l'emergència climàtica en clau municipal. 

"Fa molt de goig veure aquesta sala taan plena, l'espai se'ns ha quedat petit", expressava Alba Gordó, comissionada d'Emergència Climàtica, a l'inici de la sessió. Gordó ha exposat que l'emergència climàtica és una realitat i que des del nou govern cal tractar-la de manera immediata. El passat 16 de desembre, el Ple de l’Ajuntament de Sant Cugat va declarar l’emergència climàtica, a partir de la qual es van marcar cinc eixos d’actuació a desenvolupar durant el mandat actual:

-  Transició energètica: centrat en l’augment de la generació i consum d’energia renovable i de proximitat, la rehabilitació d’edificis i el cicle integral de l’aigua.

-  Canvi en el model de mobilitat: buscant la reducció de la mobilitat, l’impuls de l’ús de vehicles elèctrics, l’entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions…

-  Transició alimentària: apostant pels aliments de proximitat, disminuint el consum de carn…

-  Residu Zero: a través de la implementació dels principis del consum responsable.

-  Infraestructura verda i biodiversitat: la gestió sostenible i amb criteris d’adaptació al canvi climàtic i de conservació de la biodiversitat dels ecosistemes urbans i periurbans, a través de les zones humides, espais verds, rieres i torrents.

Tenint en compte aquests punts, Gordó ha volgut remarcar que l’equip de govern actual ja està implantant noves pràctiques i petits canvis que, sense suposar grans inversions, ja caminen en la línia de la lluita contra l’emergència climàtica. En aquest sentit ha afirmat que “hem implantat un canvi en la política de viatges a l’Ajuntament i tots els viatges de menys de sis hores no es faran en avió” i ha cedit la paraula a la tècnica Gemma López, cap de servei de Medi Ambient.

L’any 2017 es va redactar un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), el qual no va ser ni aprovat ni debatut per la ciutadania. “Les dades estan desfasades i estan en revisió, no hi ha taules actuals de consum energètic”, ha admès López però, tot i així, el PAESC es farà servir com a base per dirigir i encaminar les taules ciutadanes per a la redacció del nou pla d’acció.

Les accions previstes per abordar l’emergència climàtica es divideixen en dos tipus: accions de mitigació i accions d’adaptació. Les accions de mitigació són aquelles que contribueixen a la reducció d’emissions d’efecte hivernacle ―en el PAESC n’hi ha 47― i les d’adaptació busquen minimitzar els efectes dels episodis que afecten el medi ambient a causa del canvi climàtic ―de moment se’n contemplen 30―. “La intenció és que a partir de les taules ciutadanes es revisin aquestes accions incloses al PAESC i que en proposeu de noves”, afegia López.  

Per facilitar la feina, s’han calenderitzat cinc taules rodones dividides en cadascuna de les 5 línies d’actuació exposades anteriorment i en cadascuna d’elles es treballaran les accions de mitigació i adaptació pròpies de cada àmbit. Cada sessió s’iniciarà amb una explicació tècnica i, seguidament, es desenvoluparà un debat amb els ciutadans i ciutadanes que hi vulguin participar. Les taules seran obertes i la primera d’elles tractarà sobre l’àmbit dels Residus Zero i serà el proper 19 de febrer. D’altra banda, Gordó ha remarcat que també es podran deixar propostes escrites a la plataforma decidimsantcugat.cat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article