La Plataforma de Pensionistes clama per la segona residència i la bonificació del transport a la Mútua Terrassa

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Més d’una setantena de persones han respost a la crida de la Plataforma de Pensionistes per manifestar-se aquest dilluns en favor de les pensions dignes, de la segona residència de gent gran pública i de no pagar el canvi de zona de transport per acudir a l’hospital a Terrassa. A la convocatòria també s’hi han sumat Fridays for Future, Delta Gent Activa, l’Associació de Famílies de la Residència Sant Cugat, Noestàsola, Jóvenes Jubilados, l’Associació de Veïns del Centre i la doctora Núria Querol.

La manifestació, que ha començat a les sis de la tarda al davant de l’Ajuntament, ha recorregut els carrers del centre de la ciutat per fer una parada a la plaça Lluís Millet, on s’ha llegit el manifest, i ha seguit per l’eix de vianants fins a la plaça d’Octavià, on ha acabat la protesta. Amb cartells en favor de les pensions dignes, armilles grogues amb el nom de la plataforma i càntics com “visca la lluita pensionistaˮ, “Terrassa zona 1ˮ i “Ajuntament, menys paraules i més fetsˮ, els manifestants també han demanat l’aplicació de la llei de dependència i la derogació de la de sostenibilitat.

La segona residència

Avui dia Sant Cugat té una única residència per a la gent gran pública amb 68 places. La Plataforma recorda que a finals del mandat anterior l’Ajuntament va cedir un terreny per fer-ne la segona, la comissió del Parlament va rebutjar la proposta: “A una població amb més de 13.000 persones majors de 65 anys, la segona residència és una necessitat, perquè aquí a la majoria no li sobren els dinersˮ.

Davant d’una situació que suposa exigir accions a nivell nacional, la Plataforma demana suports i complicitat d’altres col·lectius de la ciutat. Per això al manifest recorden que han emprès una recollida de signatures, de la qual n’agraeixen l’acollida. A més, no només demanen que sigui una residència pública sinó també que no se n’externalitzi la gestió.

No pagar el canvi de zona per anar a l’hospital

Des de l’entrada de Sant Cugat a la tarifa plana de transport, els viatges a Barcelona tenen el mateix preu que els desplaçaments dins d’una mateixa zona. En canvi, Terrassa continua sent zona tres i, per això, la ciutadania que acudeix amb transport públic a Mútua Terrassa com a hospital de referència ha de pagar un bitllet de dues zones. Comptant sobre la T-Casual, la Plataforma critica que el cost del bitllet de 10 viatges és de 22,40 euros.

La Plataforma denuncia que aquesta situació és especialment complicada per a les persones que han de fer un tractament continuat i, per tant, han d’acudir freqüentment al centre hospitalari de referència de Sant Cugat. Seguint amb la lògica de la tarifa plana de transport demanen “la zona 1 per a totes aquelles persones que han d'anar als serveis de l'Hospital de Terrassaˮ.

Pensions dignes, treball amb l’Ajuntament i seguir amb la mobilització

En clau estatal, la Plataforma es manté les reivindicacions del moviment pensionista per unes pensions dignes. Es feliciten per l’augment del 0,9% aprovat pel nou govern estatal de PSOE i Unides Podem però, per tal que es garanteixi l’increment en un futur, demanen: la defensa del sistema públic de pensions davant dels plans privats, incloure les pensions al Pressupost General de l’Estat, fer la revaloració en funció de l’increment de l’Índex de Preus del Consum (IPC), derogar la llei de sostenibilitat, implementar la llei de dependència, garantir els subministraments bàsics de llum, aigua, gas i transport i derogar les dues darreres reformes laborals.

Tot i que es tracta d’una reivindicació estatal, el moviment pensionista santcugatenc recorda que un 13% de la població és pensionista, és a dir, prop de 12.000 persones. D’aquestes un 38% percep una pensió per sota dels 950€ que s’ha fixat com a Salari Mínim Interprofessional (SMI). Denuncien que amb aquests ingressos és impossible mantenir una vida digna i per això demanen que totes les pensions, incloses les de viduïtat, estiguin per sobre del SMI.

“Sant Cugat per exemple, no és la societat que alguns i algunes ens volen vendre. No és només un poble de rics, que n’hi ha sí, i molt rics. També és un poble on molta gent no arriba a la fi de mes, no pot pagar les seves despeses d'aigua, llum, calefacció, no li arriba per menjar i ha d'anar a Càritas, és un poble on el preu de l'habitatge expulsa el jovent. I les pensionistes no som una excepcióˮ, denuncien al manifest.

Per això insten el tripartit i específicament a la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, la cupaire Núria Gibert, a desenvolupar els compromisos presos ja durant el mandat passat per millorar la vida de les persones pensionistes i gent gran de la ciutat: “Hem d'insistir i persistir amb les nostres reivindicacions, perquè ningú ho farà per nosaltresˮ. Per aconseguir-ho fan una crida a seguir mobilitzant-se cada dilluns a les 12 del migdia al davant de l’Ajuntament i a aconseguir més persones que aportin temps i idees per mantenir les accions.

Dos anys de mobilitzacions

La Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat va començar a crear-se al gener del 2018, quan van fer les primeres mobilitzacions a les portes de l’Ajuntament i es va constituir formalment el 16 de febrer d’aquell any amb la creació d’una coordinadora. Des de llavors ha mantingut una mobilització setmanal –tret dels períodes vacacionals– en favor de les pensions dignes i també d’un seguit de reivindicacions locals en matèria d’habitatge, sanitat, mobilitat, serveis socials i cultura que van donar a conèixer al maig del 2018.

El govern de PDECAT-Demòcrates va escoltar la seva crida pocs dies després i va engegar una taula de treball a partir de la qual es van poder aplicar algunes de les reivindicacions com ara la creació d’una Oficina d’Atenció al Pensionista tot i que restant pendents algunes de les grans reivindicacions com és la creació de la targeta pensionista per obtenir beneficis en comerços i serveis públics.

El 2018-19, curs electoral, va servir per mantenir les reivindicacions i demanar el suport dels partits, alhora que se sumaven a altres lluites com ara la vaga sanitària de novembre del 2018 i les mobilitzacions de Fridays for future. Després de renovar la junta i canviar l’organització interna, procés que va coincidir amb el període electoral, l’arribada del tripartit ha suposat el manteniment de les trobades i de les reivindicacions: viatges gratuïts entre les estacions de la ciutat, la creació de la targeta pensionista, la millora de l’oficina, més bonificacions en el pagament de l’IBI i la creació d’un Consell de la Gent Gran, entre d’altres. Tal com van explicar la setmana passada, la mobilització d’aquest dilluns també és una petició de continuïtat de les negociacions i l’aplicació de les reivindicacions.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article