L’Orquestra Simfònica reivindica la importància de la música clàssica en el seu 30è aniversari

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pasual

Després de la creació d’una associació ciutadana per demanar la constitució d’una orquestra santcugatenca, l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat va néixer el 4 d’abril del 1990 i va fer el seu primer concert per la Festa Major d’aquell mateix any de la mà de la Coral Sant Cugat. La temporada 2019-2020 que va començar el passat 29 de setembre incorpora l’efemèride però és, ja entrat el 2020, que l’entitat celebrarà un concert especial i diversos actes per celebrar els 30 anys.

Tal com va explicar el seu director titular, Josep Ferré, en una entrevista a aquest diari, el Teatre-Auditori ha estat un escenari clau per a l’orquestra, ja que sense aquest espai, que va néixer el mateix any que l’orquestra, no hauria estat possible mantenir l’activitat musical; que durant els anys ha crescut per tenir una orquestra simfònica i una de cambra. “Cada any es fan més de 30 concertsˮ, va reivindicar Ferré, “això ens permet millorar fins tenir un nivell sorprenentˮ.

Com ja va anunciar llavors, el gran concert d’aniversari serà el proper 24 d’abril al Teatre-Auditori (i el 26 d’abril, al Teatre-Auditori la Massana de Vilassar de Dalt, on repeteixen la majoria de concerts d’aquesta temporada) i es repetirà la primera obra que un compositor va dedicar a l’orquestra santcugatenca. Estarà dirigit per Ferré i tindrà la participació dels Cors Joves de Catalunya.

Així ho va explicar Flora Puntós, presidenta de la Fundació Privada Música Simfònica i de Cambra, en la presentació dels actes del 30è aniversari el passat dimarts al Cafè Auditori. A la roda de premsa també es van repassar els concerts previstos per al que queda de temporada, el proper, Guinovart interpreta Brahms, aquest divendres sota la direcció d’Edmon Colomer, qui va posar en valor Sant Cugat com una ciutat europea a nivell musical.

El conjunt de la temporada de concerts simfònics suposa un total de set concerts, quatre dels quals ja s’han celebrat, amb cinc directors –tots homes– diferents. Ferré posa en valor, especialment, l’estrena a Sant Cugat de Salvador Brotons, director convidat que al novembre va dirigir Simfonia del nou món amb la flautista Elisabet Franch.

Puntós, a més de la temporada, va explicar que durant els propers mesos es faran tot tipus d’actes com ara un sopar de celebració que el proper 16 d’abril i on es presentarà un llibre sobre els 30 anys de l’Orquestra elaborat per Daniel Romaní i la il·lustradora Marta Balagué. A més, el llibret de la temporada d’enguany incorpora un recull gràfic dels principals concerts celebrats durant les tres dècades d’existència de l’orquestra.

Una de les grans fites reivindicades tan per Puntós com per Ferré és la capacitat d’atreure molt públic, un mèrit que es tradueix en forma de més de 400 persones sòcies de l’Associació Orquestra Sant Cugat, hereva de l’entitat que va reivindicar la creació de l’orquestra i que avui dia permet repartir les entrades dels concerts.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, també va reivindicar l’existència de l’orquestra perquè porta el nom de Sant Cugat allà on va i, a més, genera cohesió social amb actes vinculats amb la gent de la ciutat. També ha posat en valor l’aposta per donar oportunitats a músics joves.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article