L’Ateneu Cooperatiu fa un balanç positiu de la vitalitat de l’economia social a la comarca

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Al Vallès Occidental hi ha 524 entitats i empreses que es poden considerar part de l’economia social, segons el balanç social realitzat i presentat per l’Ateneu Cooperatiu de la comarca aquest dijous. D’aquestes, la majoria són associacions (342) i cooperatives (142). Tot i que les entitats amb forma jurídica pròpia de l’economia social i solidària ascendeixen fins a 999, les que compleixen els criteris de democràcia interna, igualtat, compromís ambiental, social i qualitat laboral en són moltes menys.

Seguint el model de balanç social de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i adaptant-lo a les possibilitats d’anàlisi de les empreses comarcals, que majoritàriament són petites (una mitjana de 17,6 treballadors), l’Ateneu Cooperatiu fa un balanç positiu de la vitalitat de l’economia social al Vallès Occidental. En base a una enquesta que han respost un 15% de les entitats, han pogut comprovar que la realitat del model econòmic és d’empreses sense ànim de lucre (només un 1% reparteix beneficis entre els socis) i amb equitat en quant al gènere tot i que encara amb un sou mitjà lleugerament superior per als homes.

També en clau de gènere, de les 14.302 persones implicades en el mercat social comarcal, més del 50% són dones. En total són 1.113 treballadors (55% dones), 1.717 voluntaris (56% dones) i 10.930 socis (52% dones). A més, un 65% de les empreses enquestades milloren els permisos legals de conciliació, un 24% generen espais d’atenció emocional i cura i un 76% tenen un protocol de millores en clau laboral.

En clau ambiental, un 55% de les empreses treballen amb energia renovable i un 85% segueixen criteris de consum responsable. L’indicador més clar és el de la intercooperació ja que un 97% de les entitats cooperen amb altres entitats i un 87,5% participen en iniciatives de transformació social. Amb aquestes dades, explica Bet Tena, membre de l’Ateneu Cooperatiu, els animen a seguir desenvolupant un model public-cooperatiu comunitari i descentralitzat que permeti el creixement de noves iniciatives.

El repte de la constitució de noves empreses

En aquest sentit, durant el 2019 ha aconseguit mobilitzar 2.034 persones entre actes, cursos, acompanyaments... S’han constituït quatre cooperatives d’alumnes i sis cooperatives normals, amb un total de 26 llocs de feina. També s’han fet 58 acompanyaments, 20 formacions a estudiants i han participat en 51 activitats de promoció de l’economia social i solidària.

Aquestes xifres dibuixen un gran repte: la constitució de cooperatives. La transformació dels acompanyaments en noves empreses és escassa, una situació que Ana Belén Mesa, membre de l’Ateneu Cooperatiu, explica per les dificultats de creació d’un projecte social: “Cal més temps i hi ha molts elements a tenir en compte per això ens cal un canvi de mentalitat i entendre que al mercat social hi ha un capital econòmic que està supeditat al capital socialˮ.

Tot i així, Berta Serra, també membre de l’Ateneu Cooperatiu, reivindica que cal seguir potenciant les iniciatives emergents, el que passa tant per fer acompanyaments com per fer accions de visibilització del model econòmic que avui dia són la celebració de taules territorials, de fires, de tallers de dinamització, d’acompanyaments, de col·laboracions entre empreses i de formacions a prescriptores de l’administració pública i les gestories.

A l’espera d’un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Cugat

Més enllà del balanç de l’any i els reptes, l’Ateneu Cooperatiu ha aprofitat la presentació de dijous per explicar la relació entre entitats i amb l’administració pública. Avui dia ja han tancat convenis de col·laboració amb dues de les tres potes de l’Ateneu, amb els ajuntaments de Terrassa i Sabadell. Per completar la tercera pota, falta un conveni que, diuen, en breus es tancarà amb l’Ajuntament de Sant Cugat, una iniciativa que es replicarà a Viladecavalls, Matadepera, Castellbisbal, Rellinars, Ullastrell, Sant Quirze i Barberà.

Així i tot, avui dia, gràcies a la col·laboració de Cal Temerari i del seu espai de foment de l’economia social i solidària, el Sincrocoop, ja hi ha un punt d’informació a Sant Cugat. A més, entre les cooperatives impulsores hi ha la santcugatenca Doblevia i el grup local de la XES. També s’han establert sinergies amb cooperatives i entiatats santcugatenques com Arqbag, l’Ortiga o elCugatenc.

De cara al futur, es marquen eixos de treball al voltant de la sobirania alimentària i l’habitatge cooperatiu, una aposta que, per ara, està garantida ja que els fons depenen del programa d’Ateneus Cooperatius de la Generalitat, que la subdirectora general d’economia social, Roser Hernández, ha garantit que continuarà de la mà d’altres iniciatives com els Projectes Singulars i línies d’ajuts a través de l’Institut Català de Finances (ICF). El regidor egarenc Pep Forn, que també ha acudit a la presentació, també ha refermat el manteniment del suport de l’Ajuntament de Terrassa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article