La vaga feminista d’enguany serà una setmana de reivindicació de la mà d’altres lluites
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Jordi Pascual
El Comitè de Vaga Feminista fa quatre setmanes que es troba en assembles obertes no mixtes a Cal Temerari per tal de posar les bases de les mobilitzacions del 8 de març. Sent diumenge, el col·lectiu, on hi participen dones a títol individual, moltes de les quals ja militen en espais feministes de la ciutat, es proposa transformar el concepte i crear tota una setmana d’actes i mobilització.
L’objectiu principal de la mobilització continua sent la reivindicació feminista, que enguany el comitè planteja amb tres fites bàsiques: visibilitzar la lluita, consolidar el comitè –que per tercer any consecutiu s’encarrega de l’organització del 8 de març– i arribar a nous perfils de dones. Per tal d’assolir els tres reptes, s’han creat comissions que treballaran durant les properes setmanes i traslladaran la feina feta en les properes tres assemblees obertes, cada dimecres a les 19:30h. a Cal Temerari. No descarten fer assemblees extraordinàries quan s’apropi la data.
Els vincles amb altres lluites
El comitè també aposta enguany per vincular la lluita amb altres reivindicacions latents al poble que es poden analitzar o complementar amb una mirada feminista. Es tracta de cinc eixos temàtics: habitatge, repressió, educació, oci nocturn i treball. Durant els dies previs al 8 de març es proposen fer actes i activitats amb altres col·lectius i moviments del poble, com ara el Sindicat de Llogateres o el bloc jove ocupat al carrer Escaletes.
L’habitatge és una de les grans lluites de la ciutat que es pretén visibilitzar al voltant del 8 de març. Segons la darrera onada de l’Observatori Sociològic elaborat per l’Ajuntament prop d’un 30% de la ciutadania té problemes per arribar a fi de mes. El percentatge de gent que diu tenir dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca i/o les despeses de la llar ascendeix a un 18%. Davant d’aquesta realitat, el Comitè de Vaga Feminista es proposa posar una mirada feminista sobre la problemàtica d’accés i manteniment de l’habitatge.
En quant a la repressió, el 8 de març servirà per visibilitzar els processos judicials oberts arran de les mobilitzacions dels darrers anys com els dos santcugatencs jutjats per les protestes al TSJC al 2018, la causa oberta pel tall de vies a la vaga general del 21 de febrer del 2019, la detenció de Guillem a les protestes a Via Laietana de l’any passat, el procés per l’ocupació del rectorat de la UAB al 2013 o el cas més conegut, la presó de Raül Romeva. Si bé, es farà una atenció especial al procés judicial obert arran del tall de vies de la primera vaga feminista celebrada a Sant Cugat, al 2018, amb set investigades.
La mirada sobre l’educació serà tant en el sentit dels valors que s’ensenyen als infants com per un sistema educatiu que permet la segregació escolar de nens i nenes. La lluita per aportar una mirada feminista a les escoles santcugatenques ha guanyat força gràcies a la creació de comissions feministes dins de les Associacions de Familiars d’Alumnes (AFA) i la seva coordinació sota un paraigua que les agrupa a nivell municipal.
La reivindicació sobre l’oci nocturn és especialment important aquest any després que el 2019 hagi estat carregat de denúncies d’agressions: al febrer a Can Solà, al març a la Festa Major i al novembre a Volpelleres. Seguint l’estel de la FMA, de diverses places de la Festa Major i de la comissió feminista del Consell de Barri de la Floresta, l’Ajuntament tot just ha començat un seguit de sessions per elaborar un protocol contra les agressions en espais d’oci, una reivindicació que fa anys que demanen els col·lectius feministes de la ciutat com Hora Bruixa, convocant de la majoria de protestes contra les agressions, i que a la darrera Festa Major de Mira-sol Noestàsola va demanar explícitament al govern.
Finalment, la reivindicació sobre el treball té dos prismes. D’una banda, l’accés de les dones al mercat laboral i les situacions que es troben en el marc de la feina, una crida especialment actual tenint en compte la denúncia d’assetjament laboral a una treballadora al Teatre-Auditori que, tot i que no s’ha resolt administrativament com a assetjament ha acabat suposant la dimissió del seu director, Pep Tugues, esquitxat també per irregularitats en la contractació. D’altra, el no reconeixement avui dia del treball domèstic i reproductiu.
Actes institucionals una setmana més tard per no solapar la mobilització
Mentre el Comitè de Vaga Feminista prepara una setmana en clau feminista, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, explica que l’Ajuntament no celebrarà cap acte el 8 de març per deixar que sigui la ciutadania qui protagonitzi les mobilitzacions. L’acte institucional se celebrarà el dia 14: “Aquest any la programació inclourà totes les programacions que es facin des d’Esport, Cultura… Serà transversalˮ. A més, manté el repte que va prendre el passat 25 de novembre de començar a avançar en un pressupost municipal amb perspectiva de gènere i d’actualitzar les dades de dones ateses al Servei d’Informació i Atenció a la Dona, que l’any passat van ascendir a un centenar de casos.
La vaga feminista del 2019 va ser la mobilització feminista més gran que mai ha viscut Sant Cugat amb més de 2.000 manifestants en l’acte central de la jornada. Llavors, en ple dia laboral, hi va haver accions habituals en les vagues santcugatenques com ara un tall de vies a l’estació del centre de la ciutat, piquets informatius a l’eix de vianants, una gran manifestació unitària i una més petita per acudir a la manifestació de Barcelona.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari