La planificació de Can Cabassa no serà una prioritat del govern fins tenir l’estudi de Barcelona Regional

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La presidenta del Consell de Barri de Mira-sol, Pilar Gorina, ha estat clara dient que la planificació urbanística de Can Cabassa no serà una prioritat del tripartit almenys fins que Barcelona Regional tingui l’estudi de les darreres zones urbanitzables de la ciutat. Això situa el barri en un termini indeterminat que podria allargar-se tot el mandat. Amb la planificació urbanística anterior anul·lada i la proposta de fer 120 habitatges socials aparcada, l’Ajuntament ha demanat l’estudi per preveure com han de ser els darrers creixements de la ciutat.

Tal com van explicar els representants veïnals de la zona en un article a aquest diari, els pactes amb l’anterior govern han quedat en paper mullat a l’espera de l’estudi; el que ja va despertar les crítiques del veïnat en el primer consell del mandat i que s’han reiterat amb menys intensitat però el mateix sentit en la primera sessió de l’any. “No és la nostra prioritat número 1 així que quan arribi l’estudi ho valoraremˮ, ha intentat cloure Gorina, que no s’ha lliurat del debat sobre l’aparcament que també preocupa el veïnat.

En l’anterior mandat les associacions de veïns a través del Consell de Barri van aconseguir el compromís del govern per traslladar l’aparcament com un intent d’evitar els col·lapses i l’acumulació de vehicles. L’arribada del nou govern ha fet canviar la qüestió: l’aparcament es mantindrà on és –bona part dels terrenys de la ubicació alternativa són privats–, s’arranjarà i no s’ampliarà per evitar l’efecte crida.

Pressupost participatiu

El segon Consell de Barri de Mira-sol, celebrat el dijous a la tarda al Casal, també ha servit per explicar l’arrencada del nou pressupost participatiu. El barri haurà d’escollir el destí de 416.000 euros (400.000 d’inversió i 16.000 d’ordinari) per als anys 2020-21. Abans, però, s’elaborarà un programa de barri que definirà línies estratègies tant per a la presentació de propostes com per a ser tingudes en compte pel govern municipal.

Fins el 16 de febrer hi ha engegada una enquesta per recollir les primeres preocupacions que serviran per a un taller de diagnosi i un de definició de línies estratègiques que se celebraran el 24 de febrer i el 18 de març respectivament. Al maig es recolliran les propostes, al juny es farà la validació tècnica, entre juliol es farà la priorització perquè al novembre es puguin votar i al desembre iniciar l’execució.

A Mira-sol, a més, s’ha marcat una garantia territorial. Per evitar que la majoria de projectes es concentrin a una zona, s’ha garantit que Mas Gener, Can Cabassa, Can Mates i la resta de Mira-sol tindran assegurat el seu propi projecte si aquest supera el 5% dels vots. Alhora, el Consell també ha decidit el destí de 8.000 euros de despesa ordinària del 2020, que s’ha acordat cedir a la Coordinadora d’Entitats per tal que treballi propostes d’activitats, tenint en compte les idees presentades pel Banc del Temps, Noestàsola, l’AFA del Catalunya i l’Associació de Veïns de Sant Joan.

Altres reivindicacions

La sessió de febrer del Consell de Mira-sol ha fet aflorar temes recurrents com ara les millores al barri de Mas Gener. Segons Gorina, el soterrament de la torre d’alta tensió no es podrà fer fins el 2021, s’està a l’espera de Foment per a la instal·lació de les pantalles acústiques, no es pretenen plantar arbres mentrestant i el cobriment de la pista està a l’espera d’un informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i d’aconseguir una nova empresa després de la fallida de la que havia de fer les obres.

També ha sorgit novament el descontent d’una part de les famílies de l’escola Catalunya pel projecte d’institut-escola. Després d’haver recollit 260 signatures, han demanat a Gorina que es mantingui l’adscripció a altres instituts per a les famílies que ho desitgin i que garanteixi la distribució de línies que havien anunciat. La regidora ha dit que no es pot mantenir l’adscripció perquè no ha passat mai en cap institut-escola i que les línies seran: sis al Leonardo da Vinci, quatre a l’Arnau Cadell, l’Angeleta Ferrer i el Pla i Farreras i dues al Catalunya.

La presidenta del Consell ha anunciat que el projecte del Complex Esportiu s’aprovarà properament, de la mà del text refós urbanístic que ha de permetre fer l’actuació. També ha dit que al març començaran les proves de la vianantització de l’accés a l’escola Ciutat d’Alba i s’ha compromès a traslladar diverses preocupacions referents a mobilitat, manteniment d’arbrat i fumigacions a les àrees corresponents.

Després que en la primera sessió del mandat no s’arribés a cap acord, el Consell ha elegit Albert Foz com a sotspresident i Iban Nova com a secretari. També han nomenat Josep Lluís Lolo com a representant a la comissió de seguiment dels pressupostos participatius i a Magalí Robin i Xavier Barbany com a membres del consell editorial de la revista del barri. També s’ha explicat com serà la museïtzació de les restes romanes de Can Cabassa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article