Manifestació massiva contra l’abocador que TMA pretén fer a Can Balasc

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Més de dos milers de persones han respost a la crida de la plataforma Rubí Sense Abocadors per tal de demanar que s’aturi el projecte que el grup TMA pretén fer a l’antiga extractiva de Can Balasc, a una zona no urbanitzable del municipi veí. La lluita contra l’abocador es remunta als anys 90 tot i que ha estat en els darrers dos anys que la tramitació de la llicència ambiental i la petició d’iniciar el tràmit urbanístic han reactivat amb més força la reivindicació.

A dos quarts de sis de la tarda de divendres l’entorn de l’estació d’FGC de Rubí ha acollit centenars de persones, algunes engalanades amb banderes de sindicats i dels moviments pensionistes i la immensa majoria amb cartells en contra de l’abocador, alguns d’ells amb una mascareta dibuixada, símbol de la plataforma. Els crits contra TMA, que també gestiona l’abocador de Can Carreras al mateix municipi, han estat presents durant tota la marxa, que ha acabat a les dependències de l’empresa a Can Fontanals.

TMA va començar a construir l’abocador sense llicència d’obres, el que va obligar l’Ajuntament de Rubí a aturar l’activitat. Tot i així, el grup empresarial del santcugatenc Juan Andrés Sánchez ha iniciat els tràmits per fer possible un abocador de residus no només inerts, el que preocupa especialment als veïns dels barris més propers: Can Serrafossà, la Perla del Vallès, els Avets i Can Fatjó.

L’obertura de l’abocador també preocupa la direcció i les famílies de l’escola pública Rivo Rubeo, a 700 metres de l’emplaçament. La seva directora, Marina Llonch, explica que la comunitat educativa es mostra preocupada pel risc a la salut, pel medioambiental i per la continuïtat del projecte educatiu “molt vinculat a l’entorn i a la sostenibilitat i la salutˮ. Per això a l’estiu van parlar amb els serveis territorials del Departament d’Ensenyament, que comparteixen la preocupació i es van comprometre a traslladar-ho als serveis centrals: “No hem tingut cap feedback de com ha evolucionat el trasllat de la informacióˮ.

La traducció de la preocupació educativa a la manifestació de divendres ha estat la d’un gran grup d’infants amb les seves famílies cridant en favor d’una escola verda i en contra del projecte de TMA amb càntics com “TMA qui no botiˮ. La manifestació ha estat encapçalada per una pancarta amb el lema “la merda de la muntanya no fa pudor, només si la porta el Sánchez amb un camióˮ.

Montse Rousse, membre de la plataforma Rubí Sense Abocadors, explica la manifestació com una reacció a l’autorització ambiental atorgada per la Generalitat, el que, si també avança el tràmit urbanístic, suposaria la construcció del tercer abocador a la ciutat. Sobre la llicència urbanística, demana a l’Ajuntament que realitzi un informe desfavorable que permetria arxivar l’expedient i aturar l’abocador.

“Les administracions han entès que la sentència les obliga a atorgar la llicència però realment es diu que s’ha de tramitat, en cap cas s’ha d’atorgar perquè la tramitació pot acabar de manera favorable o desfavorableˮ, enraona Rousse, que també critica l’administració per escudar-se al darrere d’una sentència de l’any 1999, quan es va aturar el primer intent de fer l’abocador per a residus inerts, ja que ha canviat la realitat urbanística.

L’Ajuntament de Sant Cugat per ara no es pronuncia tot i l’efecte que l’abocador també podria tenir sobre el districte de Mira-sol. El darrer pas formal que va fer va ser al març del 2019, encara amb el govern anterior, quan va presentar fora de termini unes al·legacions a la tramitació del Projecte d’Actuació Específica (PAE). L’Ajuntament de Rubí, però, es va comprometre a tenir en compte les aportacions santcugatenques.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article