Una gran manifestació pel clima unirà Fridays for Future i l’Assemblea de la Bici per pressionar les institucions

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Amb la voluntat de pressionar els representants polítics i aconseguir la implementació de mesures per fer front a l’emergència climàtica, Fridays for Future i l’Assemblea de la Bici s’han unit en una manifestació que se començarà divendres a les 17:30h. a l’estació de ferrocarrils del centre de la ciutat. Una hora abans al mateix indret hi haurà un taller de cartells i pancartes.

La diferència respecte a la mobilització setmanal de Fridays for Future és que la manifestació pel clima pretén ser un cop sobre la taula per aconseguir que les polítiques ecologistes guanyin protagonisme en l’agenda política i, per això, es preveu més concorreguda. La protesta començarà amb una concentració a la plaça Lluís Millet durant uns minuts i seguirà amb una marxa fins a la plaça d’Octavià, on es farà una performance i es llegirà un manifest.

Paral·lelament, l’Assemblea de la Bici, que dona suport a la convocatòria, realitzarà la segona massa crítica que se celebra a la ciutat. Es tracta d’una trobada d’usuaris de la bicicleta per anar plegats per diversos carrers i, en conseqüència, alentir el trànsit de vehicles de combustió i exigir espai per a formes de mobilitat sostenible com la bicicleta. La primera massa crítica santcugatenca, al setembre passat, va agrupar més d’un centenar de persones.

Fridays for Future adverteix que ja tenen la confirmació de moltes persones i que, per tant, la manifestació pel clima es preveu massiva. Totes dues entitats faran un parlament conjunt i animaran els assistents a sumar-se a la lluita ecologista. Des del naixement del moviment ecologista juvenil a la ciutat a partir de la convocatòria de les mobilitzacions pel clima d’ara fa un any, el col·lectiu s’ha manifestant en crides globals com la vaga pel clima i ha empès en accions locals com la declaració de l'emergència climàtica –encara a l’espera d’un pla d’acció que es farà en una taula participativa– i creant delegacions als instituts.

L’Assemblea de la Bici, per la seva banda, s’ha situat com un actor clau en el debat sobre la mobilitat sostenible des de la seva creació a l’octubre del 2015. El col·lectiu ha incidit en les mancances de la xarxa de carrils bici, amb problemes de connectivitat, i ha demanat anar un pas més enllà en les mesures anunciades anualment al voltant del dia sense cotxes i la setmana de la mobilitat sostenible.

També han insistit en la implementació de forma efectiva i definitiva la Zona de Baixes Emissions (ZBE), que mai s’ha arribat a activar per episodis d'acumulació de partícules contaminants i que segons el govern està pendent de l’elaboració d’una ordenança que la reguli. Ara també seran un actor clau, segons va anunciar el regidor de Mobilitat, José Gallardo, en l’entrada de Sant Cugat en l’Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025 aprovada al darrer Ple.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article