La manifestació pel clima acull més d’un centenar de persones i demana polítiques fermes

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Fridays for Future i l’Assemblea de la Bici han aconseguit acollir més d’un centenar de persones en la manifestació pel clima d’aquest divendres, arribant a col·lectius que ja els feien suport com la Plataforma de Pensionistes i també a diversos partits polítics així com l’Ajuntament com a institució. Amb la marxa, els moviments ecologistes de la ciutat treuen pit i demanen la implementació de mesures arran de la declaració de l’emergència climàtica.

Encapçalada pels infants i adolescents més joves, la marxa ha començat a les sis de la tarda després de prop d’hora i mitja de taller de cartells i d’una estona de concentració dels assistents, entre els quals desenes d’usuaris de la bicicleta, cridats per l’Assemblea de la Bici, que finalment ha optat per sumar-s’hi al darrere de la marxa que ha recorregut l’eix de vianants.

El moviment ecologista juvenil es felicita per la seva força a nivell mundial però també per la constància de les convocatòries setmanals a Sant Cugat. També reivindica els moments de mobilització global en què han fet accions a la ciutat, com les vagues pel clima, i altres formes d’incidència política, formació i conscienciació com la setmana pel clima o l’organització amb delegacions als instituts.

“Durant el darrer any hem pressionat els polítics per prendre mesures i podem celebrar que Sant Cugat ha declarat l’emergència climàticaˮ, reivindiquen els joves, que ara esperen incidir a través de la taula de l’emergència climàtica per definir el pla d’acció que se’n deriva de la declaració. Els lemes i càntics de la manifestació han deixat clar que clar actuar urgentment i que això passa per reduir el consum de petroli, de plàstics i de la mobilitat a motor.

El jovent mobilitzat ha recordat que fa poc més d’un any que es van constituir com a Fridays for Future a la ciutat tot seguint l’estel de Greta Thunberg i tenint en compte els indicadors del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic, on s’adverteix que el punt de no retorn serà al 2030 i que, per evitar el col·lapse, cal prendre mesures urgents i dràstiques. Per forçar-ne la implementació, Fridays mantindrà les manifestacions setmanals, cada divendres a les 17:30h. a la plaça Lluís Millet.

Per un canvi de la mobilitat

L’Assemblea de la Bici, per la seva banda, ha recordat les 10 línies d’actuació per prioritzar l’ús de la bicicleta. L’entitat es mostra satisfeta d’haver assolit el primer dels eixos, l’aprovació d’una taula de la bicicleta a l’Ajuntament on fer seguiment periòdic de l’evolució de la mobilitat ciclista. A partir d’aquí segueixen havent reptes de foment com la difusió de l’ús quotidià de la bici, la promoció des de l’àmbit educatiu, l’articulació d’una xarxa ciclable bàsica a curt termini, tenir una ciutat 100% ciclable i construir una xarxa ciclable intermunicipal.

A més, l’assemblea també treballa per aconseguir facilitar la intermodalitat amb el transport públic, modificar l’ordenança per permetre l’ús de cadiretes, remolcs de nens i de càrrega, crear exempcions i bonificacions a empreses que fomentin l’ús de la bicicleta, completar la xarxa d’aparcaments i promoure la distribució de mercaderies en bicicleta. Sumar-se a la manifestació ha estat una forma de demostrar que el debat sobre el canvi climàtic ha de passar per una redefinició de la mobilitat urbana i interurbana.

La protesta ha acabat a les set de la tarda a la plaça d’Octavià, després de la lectura del manifest, de la intervenció de l’Assemblea de la Bici i d’una performance amb una pilota amb el dibuix de la terra.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article