Què diu la sentència sobre l’adhesió de l’Ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència?

per Jordi Pascual

Sant Cugat Fake News

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament

Sant Cugat Fake News és una secció que tracta d’ampliar i/o desmentir notícies, declaracions i informacions virals referents a la ciutat que o bé són falses o poden ser malinterpretades per manca de context o seguiment de l’afer que expliquen.

Aquest dilluns Ciutadans ha explicat en roda de premsa que l’Ajuntament de Sant Cugat ha estat exclòs de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) arran d’una resolució judicial. Posteriorment l’Ajuntament ha enviat per correu electrònic un comunicat breu als mitjans dient que la sentència només fa referència al pagament de la quota de l’any 2019 (posteriorment ha rectificat i, com l'AMI, ha indicat que és la del 2013) i que en cap lloc s’indica que queda expulsat de l’associació. Posteriorment la mateixa AMI ha publicat diversos tuits dient que la sentència només anul·la la quota del 2013 i que en cap cas deixa sense efecte l’adhesió del consistori.

Davant d’aquestes informacions, què diu la sentència? elCugatenc ha consultat la sentència del 3 de desembre del 2018, emesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a través del cercador de jurisprudència del Consell General del Poder Judicial [la pots llegir íntegra més avall]. Aquesta resolució és la que ha quedat refermada en no ser acceptat el recurs de cassació interposat per l’Ajuntament davant del Tribunal Suprem, segons ha explicat Ciutadans en roda de premsa. Les desestimacions no es poden consultar al cercador de jurisprudència i ni Ciutadans ni l’Ajuntament han facilitat aquest document hores d’ara. En qualsevol cas, el consistori s’ha compromès a acatar la resolució judicial del TSJC.

Un procés que comença al 2014

Segons recull la sentència del TSJC, el procés judicial va començar al 2014 arran d’una denúncia presentada per la Delegació del Govern a Catalunya recorrent l’aprovació de la quota del 2013, de 8.169 euros, aprovada per junta de govern el 18 de juny d’aquell mateix any. La denúncia es va presentar davant del Jutjat Contenciós Administratiu nº 14 de Barcelona, que va dictar sentència el 30 de març del 2015. La resolució deia:

Estimar (el) recurso contencioso-administrativo...y en consecuencia anular el Acuerdo del Ayuntamiento (demandado), de 18 de junio de 2013, por el que se aprueba el pago de la cuota de importe de 8.169 euros a la Associació de Municipis per la Independència (AMI). Sin costas.

Un recurs que porta l’afer al TSJC i no anul·la l’adhesió a l’AMI

Amb aquesta resolució, l’Ajuntament va recórrer la sentència davant del TSJC tot defensant que “la potestat municipal d’autoorganització inclou la possibilitat d’adherir-se a l’AMIˮ. També l’advocat de l’Estat va plantejar el vincle entre la quota i l’adhesió tot i que el recurs presentat no era sobre l’acord d’adhesió, pres pel Ple al 2011, i, per tant, no podia anul·lar-se judicialment l’adhesió a l’AMI.

En els fonaments de dret –la part en què es desenvolupa l’argumentari jurídic a la sentència–, la magistratura del TSJC desenvolupa els arguments jurídics per respondre a les dues bandes, evidenciant que el recurs presentat fa referència a la quota i no a l’adhesió tot i que reconeixent que el dret a l’associació dels municipis, segons la Carta Europea de l’Autonomia Local, s’ha de limitar a l’exercici de les seves competències. La sentència del TSJC del 2018 referma la del 2015 tot i que aquesta vegada obliga l’Ajuntament a pagar unes costes d’un màxim de 1.500 euros.

Ni s’anul·la la quota del 2019 ni l’AMI haurà de retornar totes les quotes

Ja que la sentència del TSJC referma la del 2015 i en aquesta s’anul·la l’acord del 18 de juny del 2013 pel qual la junta de govern aprova la quota de l’AMI d’aquell any, l’única quota afectada és la del 2013, com ha indicat l’AMI a través de Twitter. No és la del 2019, com havia dit inicialment l’Ajuntament al comunicat, ni l’entitat té l’obligació de retornar les quotes anteriors, tal com demana Ciutadans.

A més, com només s’anul·la el pagament de la quota, l’Ajuntament segueix formant part de l’AMI. La sentència tampoc indica que no es puguin pagar les quotes dels anys posteriors així que, tot i que Ciutadans ja ha insistit que estarà pendent perquè el pressupost del 2020 no inclogui la partida, el govern podria incloure-la i, de nou, es podria recórrer judicialment.

Això significa que l’Ajuntament no haurà de recuperar els més de 57.000 euros que ha pagat en concepte de quota a l’AMI entre el 2013 i el 2019. Ciutadans també ha criticat que la despesa per costes ascendeix a uns 3.500 euros. A data de la sentència del TSJC eren 1.500 tot i que, com ja s’ha explicat més amunt, elCugatenc no ha tingut accés a la desestimació del recurs de cassació i no ha pogut comprovar si s’ha incrementat el pagament de costes.

Amb tot, la versió més ajustada a la realitat és la que havia explicat l’AMI a través del seu perfil de Twitter. Pots consultar la sentència del TSJC completa a continuació:

Sí es tenia constància d’aquest procés judicial

Una de les crítiques que ha fet Ciutadans en la roda de premsa és que la informació sobre el recurs a la quota de l’AMI del 2013 no havia sortit a la llum pública i per això apunten al govern anterior i a l’actual per manca de transparència. Però no és cert que l’afer no es conegués prèviament ja que el recurs fins i tot havia sortit publicat als mitjans de comunicació.

elCugatenc, en una notícia de novembre del 2017, tractava el debat sobre si l’Ajuntament estava al servei de l’independentisme, recollint les queixes de Ciutadans i PP a propòsit de la quota de l’AMI i del conveni amb Òmnium Cultural. En aquella notícia ja s’explicava que la Delegació del Govern havia denunciat l’Ajuntament i també s’hi recollien els arguments de l’advocat de l’Estat. En l’article s’explica també la diferència de criteri en funció del nombre d’habitats del municipi, del qual depèn la quantitat de la quota. Si bé, en aquell moment encara no s’havia dictat la resolució del TSJC –sí la del Jutjat Contenciós Administratiu nº 14.

Sí, l’adhesió del 2011 es va aprovar amb les abstencions del PSC i ICV-EUiA

Una altra de les crítiques de Ciutadans ha estat un recordatori: que l’adhesió a l’AMI es va produir al 2011 amb les abstencions del PSC i d’ICV-EUiA. Efectivament, l’adhesió al que llavors era l’associació d’ens locals Municipis per la Independència es va votar en forma de moció de CiU i la CUP al Ple del 19 de desembre del 2011. Va tenir els vots favorables dels proposats (17 regidories), les abstencions del PSC i ICV-EUiA (4) i el vot contrari del PP (4). Tal com queda recollit a l’acta de la sessió, la proposta naixia de Sant Cugat per la Independència i tenia el suport de desenes d’entitats de la ciutat.

NOTA: Com ja s'indica al redactat d'aquest article, després de la publicació de la notícia l'Ajuntament ha enviat una rectificació del seu comunicat indicant que la quota anul·lada és la del 2013.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article