Una performance contra la repressió enceta una setmana de lluita feminista

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Una trentena de dones reunides al darrer tram del carrer Valldoreix. Cinc cotxes dels Mossos d’Esquadra a la plaça Lluís Millet i diversos agents mirant-se de lluny l’assemblea de les feministes per actuar ràpid si la setmana de lluita pel 8 de març comença amb un nou tall a les vies. Passen uns minuts de les set del matí i les persones travessen la plaça per anar a treballar com en qualsevol dia laborable.

De sobte, les dones, tapades amb mocadors lila, s’apropen juntes al centre de la plaça. Els agents es posen en alerta. Tres pots de fum comencen a dibuixar una atmosfera lila. Se senten crits de “visca la lluita feministaˮ. Diverses dones trauen cartells d’algunes de les lluites que marquen l’agenda social del país: “per plantar cara al patriarcatˮ, “per fer vaga un 8 de marçˮ, “per reivindicar un habitatge digneˮ... Una altra d’elles, amb un cartell a l’esquena on es pot llegir “repressióˮ, les agafa i les col·loca a una presó improvisada amb una cinta de plàstic al centre de la plaça.

L’eix antirrepressiu ha donat inici als actes del Comitè de Vaga Feminista en una setmana que s’espera carregada de lluita, amb accions del propi comitè però també de col·lectius i institucions. La concentració, convocada pel comitè, Hora Bruixa i 8 mil motius –el col·lectiu de solidaritat amb les investigades pel tall de vies de la vaga feminista del 2018–, ha acabat amb crits de solidaritat amb les encausades i amb la penjada d’una pancarta on s’hi pot llegir: “Comença la setmana de lluita pel 8Mˮ.

El Comitè de Vaga ha articulat les activitats de la setmana en base a sis eixos temàtics (un per dia fins dissabte): cures, precarietat laboral, habitatge, vides dignes i coeducació. El diumenge serà el dia principal amb una manifestació a les 10 del matí a la plaça Lluís Millet, una lectura del manifest amb pilar dels Castellers i la performance Un violador al teu camí a les 12 del migdia a la plaça d’Octavià, un dinar popular a les dues de la tarda i una concentració al davant de l’estació a les quatre per anar a la manifestació de Barcelona. La resta d’activitats previstes durant la setmana són:

Tal com van explicar a aquest diari durant les setmanes prèvies, quan mantenien una assemblea oberta cada dimecres per preparar la setmana feminista, les integrants del comitè de vaga han optat enguany per distribuir la reivindicació durant set dies tenint en compte que el 8 de març és diumenge i, per tant, la convocatòria de vaga no estava garantida. L’objectiu de buscar la interseccionalitat de la lluita ha estat present des de la primera de les trobades del comitè.

Un programa municipal de la mà de les entitats

L’Ajuntament, de la mà de les entitats feministes de la ciutat, ha elaborat un programa d’activitats pel 8M. El primer dels actes serà dimecres a les sis de la tarda al Casal de Mira-sol, un taller de defensa personal a càrrec d’Amanda Nevado organitzat per Noestàsola i la coordinadora d’entitats del barri. Com ja va avançar la tinenta d’alcaldia d’Igualtat, Núria Gibert, no s’ha previst cap acte per al dia 8 per respectar les previsions del comitè de vaga.

El programa preveu activitats fins el 25 de març i, a banda de Noestàsola i la coordinadora d’entitats, incorpora propostes de Paidos, l’Ateneu, Dones en Comú Podem, el Museu, el Grup de dones de la Creu d’en Blau, el Teatre-Auditori, el Servei d’Informació i Atenció a la Dona, l’Associació Europa Sense Murs, la Banda, la Tacones, Set Ball i la taula d’entitats de malalties neurològiques i càncer. A continuació les activitats previstes per a la propera setmana (aquí pots consultar el programa complet, on també s’inclouen exposicions i activitats als centres educatius):

El 8M a Valldoreix

L’EMD, de la mà d’entitats de la vila, també ha preparat un cicle d’activitats al voltant del 8 de març. Seran el dia 7 de març a les 11 del matí a la Biblioteca Vall d’Or amb un contacontes per a menors de 7 anys a càrrec de Vivim del cuentu. Contaran La caputxeta forçuda i La rateta que llegia a l’escaleta.

El 8 de març es viurà a les 18h a la Nau de Cultura amb tres representacions teatrals. La primera, Tan sols un acte d’amor, de Miguel del Arco, anirà a càrrec del grup de teatre el Cercle de Valldoreix. Tracta l’amor lliure. La segona, Amor de mare, d’Isabel-Clara Simó, serà representada pel grup de teatre Espiral. Tracta sobre com la violència de gènere afecta a totes les classes socials. La darrera obra serà Figa seca o canyella, de Guido dei Matiolli, a càrrec del grup Magma 2011. Es tracta d’una comèdia basada en els safareigs. Al final de les representacions hi haurà una píndola musical amb Music’Al Cor i l’Harmonia de Valldoreix.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article