Governs veïns, plens fragmentats

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Color polític de Sant Cugat i les localitats veïnes. Imatge: Jordi Pascual.

Sant Cugat ja té govern municipal, el de Convergència i Unió, amb Mercè Conesa al capdavant. No té majoria absoluta i està condemnat a entendre's amb altres forces polítiques. Malgrat això, la victòria de CiU a Sant Cugat és molt més clara que a la resta de pobles veïns. Si bé, tant a Sant Cugat com a les localitats limítrofes hi ha un element comú, l'atomització del Ple amb molts més partits que en la passada legislatura. Al Ple municipal hi ha set forces (CiU, CUP-PC, C's, ERC-MES, ICV-EuiA, PSC i PP), dues més que del 2011 al 2015. Analitzem les ciutats veïnes.

Barcelona

Barcelona en Comú, encapçalada per Ada Colau, va ser la força més votada a les eleccions del 24 de maig amb un resultat molt ajustat. La candidatura de confluència aconseguia 11 regidors mentre que CiU, amb el fins llavors alcalde Xavier Trias al capdavant, en treia 10. Des d'aleshores, mitjans d'arreu de l'estat es van fixar Barcelona com un dels escenaris del canvi polític.

Colau ha necessitat reunir-se amb diferents partits per arribar a un acord de govern o, com a mínim, el suport en la investidura. Finalment no ha arribat a cap pacte per fer un govern de coalició, tot i que obre la porta a la suma d'ERC i PSC. Per tant, començarà la legislatura en minoria però amb el suport dels cinc regidors d’ERC, dels quatre dels socialistes i d’un de la CUP (en va aconseguir tres en total) al Ple d'investidura d'ahir.

Respecte el Ple municipal, queda molt fragmentat. Dels 41 regidors 11 són de Barcelona en Comú, 10 de CiU, 5 de C's, 5 d'ERC-MES-BcnCO-Avancem-CatSí-AM, 4 del PSC, 3 del PP i 3 de la CUP-Capgirem Barcelona. Cal ressaltar que l'alcaldia d'Ada Colau significa la presidència d'aquesta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Cerdanyola del Vallès

La veïna del nord va tenir uns resultats força ajustats el 24 de maig. Els socialistes van ser els més votats però amb tan sols 28 vots més que Compromís per Cerdanyola, candidatura alternativa amb el suport de la CUP. PSC i Compromís es van emportar 5 regidors cadascun i van haver de negociar amb la resta de partits perquè Carme Carmona, alcaldable i fins ahir alcaldessa del PSC, i Carles Escolà, alcaldable de Compromís, fossin investits.

El primer pacte per la investidura en tancar-se va ser amb ERC amb 4 regidors que va decidir donar suport a Escolà pel seu compromís en contra de projectes polèmics del govern socialista com el Centre Direccional. Posteriorment s'hi va sumar ICV-EUiA-MES (2 regidors). Això els deixava a dos regidors de la majoria absoluta en la investidura. Finalment, es va convèncer CiU (3 regidors) perquè ahir donés suport a Escolà per aconseguir un govern independentista.

L'assemblea de Compromís va ratificar els acords d'investidura i, per tant, Escolà ja és alcalde de Cerdanyola en minoria. El Ple, de 25 regidors queda molt fragmentat: 5 PSC, 5 Compromís, 4 ERC, 3 C's, 3 PP, 3 CiU i 2 ICV-EUiA-MES. S'acaba així amb dues legislatures consecutives de govern socialista (la primera en coalició amb ICV). De fet, el PSC va governar en solitari a Cerdanyola des del 1979 fins el 2003, del 2003 al 2007 el govern va ser d'ICV i, després d'una moció de censura el 2009, Carme Carmona va arribar a ser alcaldessa pels socialistes.

Sant Quirze del Vallès

La situació a Sant Quirze és més semblant a la de Sant Cugat. La candidatura de Junts per Sant Quirze i ERC va aconseguir 8 regidors a les eleccions del dia 24 quedant-se a tan sols un regidor de la majoria absoluta. És per això que s'ha arribat a un pacte de govern entre Junts per Sant Quirze-ERC i ICV, sumant 9 regidors, i esdevenint alcaldessa Elisabeth Oliveres (ERC). El Ple Municipal queda, llavors, de la següent manera: Junts per Sant Quirze-ERC 8 que formen govern amb la regidora d'ICV-EUiA, 4 Ciu, 2 PSC i 2 C's.

Rubí

Els socialistes es mantenen al poder a Rubí però amb menys marge de regidors que la passada legislatura. Ana Maria Martínez va ser investida alcaldessa ahir en substitució de fins la llavors alcaldessa Carme García. El PSC ha passat de 8 a 6 regidors però amb els seus regidors i l'abstenció dels 9 representants que sumen ERC i ICV ha pogut emportar-se l'alcaldia.

Ha hagut intents de formar un govern alternatiu per part dels dos partits que es van abstenir ahir amb l'AUP-CAV però no es va arribar a cap acord. Amb el PSC de nou al govern el Ple de Rubí queda molt fragmentat, fet que dificultarà el govern de Martínez: 6 PSC, 5 ERC, 4 C's, 3 AUP-CAV (candidatura alternativa), 2 ICV, 2 CiU, 2 PP i 1 Veïns per Rubí.

El Papiol

Alcaldia partida entre CiU i ERC. Aquest és el resultat de les negociacions entre partits després que les eleccions municipals deixessin Junts pel Papiol, fins el moment al govern, amb 4 regidors. CiU va aconseguir 3 representants i ERC altres 3 mentre que el Ple d'11 regidors el tanca Sumem per El Papiol amb 1 representant. La primera meitat de la legislatura l'alcaldia recaurà sobre Joan Borràs, d'ERC, i la segona meitat sobre Jordi Bou, de CiU.

Molins de Rei

Les dues primeres forces seran les que governaran Molins de Rei els propers quatre anys. Es reedita així la sociovergència de la passada legislatura. A diferència dels darrers quatre anys, però, l'alcaldia no es canviarà a meitat legislatura i Ramon Casals és ja alcalde fins el 2019. Entre tots dos partits sumen 11 regidors (6 CiU i 5 PSC).

El Ple de Molins també queda fortament fragmentat. La resta dels 21 regidors queden distribuïts de la següent manera: 4 CUP, 3 ERC, 1 C's, 1 Molins Camina i 1 Iniciativa per Molins de Rei – MES. Els 11 regidors de CiU i PSC representen majoria absoluta i, per tant, podran governar sense complicacions.

Terrassa i Sabadell

Més enllà dels límits territorials de Sant Cugat trobem les cocapitals del Vallès Occidental, Terrassa i Sabadell. A Terrassa Jordi Ballart tornarà a ser alcalde. El seu partit, el PSC, però, no té majoria absoluta, únicament ha aconseguit 9 de 27 regidors. Ha perdut dos regidors respecte el 2011. Terrassa en Comú i ERC van fer un pacte de govern que precisava del suport de CiU en la investidura. Si bé, no hi va haver acord entre les tres forces i finalment CiU es va abstenir al Ple d'investidura d'ahir donant-li l'alcaldia a Ballart. Els socialistes governen a Terrassa des del 1979.

Els moviments a Sabadell també han sigut complexos. De 27 regidors, el PSC va repetir com a primera força amb 5. Al darrere Unitat pel Canvi (amb ICV-EuiA) amb 4, ERC amb 4, Crida per Sabadell (amb l'Entesa i la CUP, entre d'altres) amb 4, CiU amb 4, C's amb 3, Guanyem amb 2 i PP amb 1. ERC i Crida per Sabadell han arribat a un pacte de govern que situa Juli Fernandez (ERC) com a alcalde durant els primers dos anys i Maties Serracant els dos darrers. Si bé, això ha precisat del suport d'Unitat pel Canvi i Guanyem a la investidura d'ahir.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article