Del clam feminista dels carrers a les lleis i als jutjats

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Les mobilitzacions feministes dels darrers anys, tant en les vagues generals com en les protestes contra sentència com les de la Manada, han evidenciat les mancances del sistema jurídic espanyol i català per tal de fer front als casos de violència masclista. És per això que Catalunya en Comú Podem ha presentat una proposta de modificació de la llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista. Per parlar-ne, Dones en Comú han convidat la diputada Marta Ribas i l’advocada Aina Balada en un acte celebrat divendres per la tarda a la Casa de Cultura.

Com aconseguir que el clam feminista entri a la legislació i als jutjats és el gran repte que es proposa el grup parlamentari, segons la diputada: “Sabem que s’apropen eleccions però ens feia ràbia deixar la feina en un calaix per afrontar-ho passades les eleccions; tampoc volíem afrontar el debat des de propostes insubstancials com les presentades per Ciutadansˮ. És per això que Ribas avança que si la proposta no es pot arribar a debatre abans d’acabar la legislatura, la tornaran a presentar passades les eleccions.

El grup parlamentari pretén obrir el debat sobre com introduir algunes de les violències que no s’havien incorporat en la llei a l’any 2008: la violència institucional, la digital, el consentiment –només sí és sí i entendre que es pot retirar en qualsevol moment–, la salut sexual i reproductiva –incloent la violència obstètrica– i tenir en compte la interseccionalitat. Alguns d’aquests canvis, sobretot els referents al consentiment, també hauria de suposar canviar el Codi Penal i eliminar la dicotomia entre abús i agressió.

“A Catalunya la nostra llei ja era més avançada però havia quedat curta en alguns elementsˮ, enraona Ribas, que diu que l’objectiu ha de ser que Catalunya segueixi sent capdavantera tot i la millora que espera que es pot donar gràcies al pacte de govern entre el PSOE i Unides Podem a Espanya. Per aconseguir-ho “calia un replantejament jurídic amb la participació de veus externes al grup parlamentariˮ, valora Ribas.

Els recursos i la revictimització als jutjats

Balada, per la seva banda, ha reivindicat que cal aconseguir recursos perquè les millores legislatives siguin efectives als jutjats. Ho ha exemplificat amb la possibilitat d’eliminar els jutjats de violència de gènere de Rubí per centralitzar-los a Terrassa: “Les lleis parlen de la importància de la proximitat però a la pràctica se’ns eliminen els mecanismes que ho permetenˮ. En aquest sentit ha reconegut el posicionament d’ajuntaments com el de Sant Cugat per demanar que no s’eliminin aquests jutjats.

Però ja actualment hi ha un repte als jutjats perquè, segons Balada, la majoria de víctimes no tenen assessorament en el moment de declarar a la comissaria, el que suposa que els advocats no tenen coneixement dels casos fins el dia que s’acudeix al jutjat i s'han de treballat amb diverses víctimes i atestats. A més, les víctimes són aïllades mentre els presumptes agressors acudeixen al jutjat però no són apartats en cap sala.

A aquesta situació, explica l’advocada, cal sumar-li el qüestionament a la víctima quan se li diu que estava borratxa, o que es tracta de l’exparella o que es troba en ple procediment de divorci, entre d’altres. “Fins i tot hi ha víctimes que es veuen immerses en denúncies per lesions perquè el marit té una arrapada a la caraˮ, denuncia Balada, que critica que moltes resolucions judicials són directament masclistes.

“Si tenim jutges formats en temes mercantils, per què no els tenim en violència de gènere?ˮ, es pregunta, “el problema és que veuen la mirada de gènere com un assumpte polític i no com un element a tenir en compte des d’un punt de vista processalˮ. El canvi de mirada hauria de passar també, valora Balada, per evitar que la fase d’instrucció d’alguns dels processos s’allargui durant gairebé dos anys.

L’acte de Dones en Comú estava englobat en el programa d’activitats que les entitats han elaborat de la mà de l’Ajuntament de cara al 8 de març. Durant tota la setmana s’han fet actes i mobilitzacions que el dia de la dona treballadora tindrà la seva màxima expressió amb els actes organitzats pel Comitè de Vaga Feminista.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article