Un 8M sense embuts: acció al Monestir, solidaritat amb 8 mil motius i exigència de polítiques feministes
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual (al peu de l'article en trobaràs una tria)
Seguint la crida de col·lectius feministes i anticapitalistes d’arreu dels Països Catalans, la manifestació de la vaga feminista ha acabat amb una doble acció al Monestir que no havia estat inclosa inicialment al programa fet públic pel Comitè de Vaga. De la mà d’Hora Bruixa, un grup d’activistes han pujat a la muralla per desplegar una pancarta amb el lema “fins que valgui la pena viureˮ i han encès bengales lila. Han aconseguit així el moment més emblemàtic i visual d’una vaga feminista que ha mobilitzat menys gent que l’any anterior però que ha estat molt clara en les seves peticions.
Poc després, diverses activistes han entrat a l’església del Monestir, on es feia la missa de diumenge, per llegir un pare nostre alternatiu, que ha indignat els feligresos, alguns dels quals han acabat traient-les a empentes del temple. Mentrestant, el mossèn ha cridat a la tolerància. La tensió ha estat evident ja abans d’accedir a la missa perquè la manifestació ha acabat a les portes de l’església i això ha provocat la indignació de diversos creients, especialment d’un que s’ha enfrontat a les manifestants dient-los que “tenen el mal dins del corˮ.
L’acció ha estat ràpida, ja que els propis feligresos han tret les activistes de l’església, però contundent. Entre persones indignades i moltes mostres de suport, la reivindicació al Monestir ha acabat amb la lectura d’un manifest que apunta l’Església com a misògina i favorable al cop d’estat del 1936. L’acció ha clos amb càntics a favor de l’avortament lliure i gratuït i de “fora els rosaris dels nostres ovarisˮ. Durant la marxa prèvia també s’han cantat lemes com “anem a cremar la Conferència Episcopal per masclista i patriarcalˮ. Quan han arribat els Mossos d’Esquadra la majoria de manifestants ja havien marxat.
De la manifestació a la performance Un violador al teu camí
La mobilització feminista d’aquest 8 de març ha començat passat un quart d’hora de les 10 del matí al davant de l’estació del centre de la ciutat, moment en què un manifest en què s’ha exigit a l’Ajuntament tenir en compte les dones en el nomenclàtor dels carrers ha donat inici a una marxa que ha agrupat centenars de persones. La capçalera ha estat no mixta i a les darreres files hi han participat també homes.
Amb dones de totes les edats, càntics contra el patriarcat i un grup de manifestants entonant la cançó I tu, sols tu del Diluvi, la marxa ha travessat l’eix de vianants fins als Quatre Cantons aturant-se en establiments oberts per animar les treballadores a sumar-se a la vaga i en d’altres per enganxar cartells als vidres. La manifestació ha seguit pel carrer Francesc Moragas per arribar a l’Ajuntament per la rambla del Celler.
Ha estat al davant del consistori que s’ha llegit el manifest amb reivindicacions de cara a les institucions. La més clara, la petició a Ferrocarrils de la Generalitat i a la Fiscalia d’apartar-se de la causa oberta contra set santcugatenques pel tall de vies en el marc de la vaga feminista del 2018, enfrontant-se a una multa de 26.000 euros i penes d’entre sis mesos i cinc anys de presó. També han demanat retirar els concerts a les escoles que segreguen per sexe, assegurar l’accés a les places públiques de les llars d’infants, municipalitzar els serveis de neteja, legitimar models d’accés a l’habitatge com l’ocupació, crear una oferta pública de llars d’avis i centres de dia, pensar un urbanisme en clau feminista, prohibir la publicitat sexista i aconseguir un avortament lliure i gratuït.
El darrer dels manifestos s’ha llegit a la plaça d’Octavià, on ha acabat la manifestació. En aquest han evidenciat la relació entre l’opressió de gènere i la de classe cridant per un feminisme anticapitalista: “Conscients, a més, de com el sistema agreuja la situació en totes aquelles dones racialitzades, les bolleres, les trans i totes aquelles que no encaixen dins de la normalitat patriarcalˮ. Han recordat que la vaga és laboral però també de cures i consum.
Diverses de les manifestants, gràcies a la preparació prèvia de Noestàsola, han representat Un violador al teu camí, l’adaptació en català de la performance creada per les Tesis de Valparaíso a Xile i que durant els darrers mesos ha esdevingut un dels grans símbols del feminisme mundial. La dansa s’ha fet al davant del Monestir i assenyalant l’església com una de les estructures de poder patriarcal. Just seguit els Castellers de Sant Cugat, Sants i de la Vila de Gràcia, que participaven a la diada castellera de Sant Medir, han aixecat tres pilars de dones.
La jornada de lluita feminista ha seguit amb un dinar popular i amb una convocatòria, a les quatre de la tarda a l’estació, per acudir a la manifestació de Barcelona. A continuació un recull d’imatges de la mobilització a Sant Cugat:
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari