Sant Cugat en miniatura

per Clàudia Bell Ca...

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: cedida per Blanca Sagredo

Sovint oblidem, o més aviat desconeixem, com era Sant Cugat abans de la construcció massiva i el boom demogràfic. Sovint no reconeixem els vestigis històrics que nodreixen la ciutat. Sovint triem marxar a fer turisme fora sense haver indagat prou en el patrimoni del nostre municipi.

Jordi Roca, santcugatenc de tota la vida, ha decidit acostar-nos a edificacions i construccions emblemàtiques de Sant Cugat a través d’un conjunt de maquetes que ens mostren diferents indrets del municipi. “Aquestes maquetes les he fet durant 50 anys”, afirma cofoi Jordi Roca, que ensenya i explica diferents reproduccions d’ermites (com l’Ermita de la Salut o l’Ermita de Sant Medir), masies (com Can Bell o Can Canyameres) i altres construccions com el Pont Gros o la Font de la plaça dels Pous, entre d’altres.

És molt engrescador veure, sobretot, edificacions que ja no hi són o que han canviat d’una manera destacada. Sorprèn la reproducció de com eren els Quatre Cantons fa més de 20 anys, molt abans de la peatonalització del Carrer Santiago Russinyol i Carrer Santa Maria, quan hi havia una font al centre i un mosaic d’una parella ballant, que més tard es traslladaria a l’edifici de l’Esbart. 

Un altre element curiós és la reproducció del Pont Gros, que ara queda absorbit per la ciutat però que abans destacava més. I, sense voler desvetllar totes les sorpreses, també hi ha una maqueta del cementiri que abans estava situat al costat del Monestir, quan era típic enterrar els difunts al costat de l’Església. Posteriorment el cementiri es va traslladar al cementiri municipal Graells. 

L’exposició la trobareu a l’Arxiu Nacional de Catalunya fins al 3 d’abril i està formada per un total de 19 maquetes, acompanyades de plafons explicatius d’allò que reprodueixen. I on es col·locaran totes aquestes maquetes un cop acabi l’exposició? “Tornaran allà d’on venen, al garatge de casa meva” afirma somrient Roca.  

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article