La reducció i gestió de l'IBI centrarà el debat sobre les ordenances fiscals

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sessió plenària. Foto: Jordi Pascual

El gran punt de debat del Ple municipal de desembre serà les ordenances fiscals, és a dir, la gestió d'impostos i taxes de cara a l'any vinent. L'equip de govern no dóna detalls de la proposta a l'espera de les al·legacions que els partits de l'oposició presentaran abans que acabi novembre. Ciutadans i ERC-MES ja han fet propostes concretes mentre que la resta de grups municipals encara hi treballen.

El govern ha de trobar el suport d'algun grup de l'oposició per poder aprovar les ordenances fiscals. De moment, la seva gran aposta és la reducció d'un 2'16% de mitjana de l'IBI a través de la llei de reducció dels valors cadastrals del 2016 que també afecta les plusvàlues. Acollir-se a la mesura va ser una proposta originària de Ciutadans que es va aprovar de forma provisional en el Ple d'octubre. Al desembre s'ha de debatre conjuntament amb les ordenances fiscals per tancar l'acord.

De fet, l'IBI es troba entre les propostes dels partits que ja han explicat el seu posicionament respecte a les ordenances fiscals. Ciutadans vol que la reducció de l'impost sigui del 4% de mitjans. El 2'16% plantejat per l'equip de govern únicament respondria, segons Sergio Blázquez, regidor carbassa, a l'augment poblacional. El grup municipal defensarà en el Ple “tornar diners al ciutadà” amb una reducció dels impostos. Tot i que és un debat propi dels pressupostos, Blázquez reivindica “certa progressivitat” a través de bonificacions.

ERC-MES, per la seva banda, vol ajustar l'IBI a la renda a través de subvencions. Defensen el manteniment d'ajuts a famílies nombroses però sempre d'acord amb la renda i el valor cadastral. Respecte als pisos buits, Ferran Villaseñor, regidor del grup municipal, defensa l'augment de la penalització perquè superi el 50% però, alhora, subvencionar els propietaris de pisos buits que els posen en l'Oficina Local d'Habitatge. Es mostren partidaris d'instar la revisió cadastral per abaratir encara més l'impost tot sabent que representa més del 50% dels ingressos municipals.

Tot i que el PSC treballa avui en dia en les al·legacions i propostes, Pere Soler, portaveu del grup municipal socialista, avança que reivindicarà l'IBI comercial que hauria de servir per fomentar el comerç de proximitat. CUP-PC i ICV-EUiA encara no tenen les al·legacions tancades però en el Ple d'octubre es van mostrar favorables a fer que els impostos siguin més progressius amb un manteniment dels ingressos municipals. El PP no ha fet cap proposta de moment ja que encara estudia quines al·legacions i propostes fer però va ser l'únic partit que va votar en contra de la rebaixa de l'IBI i les plusvàlues a l'octubre tot i que en la primera moció de Ciutadans va votar a favor.

Més enllà de l'IBI

Els partits que ja han anunciat les propostes respecte a les ordenances fiscals van més enllà de l'IBI. Ciutadans fa bandera de la reducció de l'endeutament: “Paguem 3'3 milions d'euros a l'any en interessos”, deia Blázquez en una roda de premsa. Per això defensa la reducció del pressupost i critica els partits d'esquerra. El seu grup municipal també proposarà incentivar el vehicle privat sostenible mantenint una bonificació del 75% per a cotxes elèctrics durant tota la vida útil, d'un 50% durant els quatre primers anys per a híbrids i un esglaonat 40, 20, 10, 5 i 5 per a cotxes que emeten menys de 100 grams de diòxid de carboni per quilòmetre.

ERC-MES se centra en la renda per revisar la taxa de clavegueram i de residus. A més, proposa que les petites empreses i cooperatives no paguen taxes durant el primer any de funcionament mitjançant bonificacions. Fan bandera de la tarifació social en escoles bressol, de música i d'art amb la creació d'un “carnet de renda” que agilitzi els tràmits burocràtics per rebre ajuts.

El PSC avança una “proposta imaginativa” que implicaria acordar els preus d'abonament a la piscina del Parc Central en cas que s'aprovi la moció d'ERC-MES per cobrir-la, abaratir la zona blava i reduir les taxes a famílies nombroses. “Tenim els grans blocs però encara treballem en les al·legacions”, sentencia Soler.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article