Sol i Aire i Mas Fortuny: no es construirà més i no s’enderrocaran els immobles existents

per Clàudia Bell Ca...

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: AMB 

En data de publicació 13 de març s'afegeix una ampliació de la informació (*).

El Departament de Territori i Sostenibilitat va presentar dimarts 25 una nova proposta en relació als Espais de Regulació Especial (EREs) de Sol i Aire i Mas Fortuny. La proposta elimina la paraula “extinció” de l’articulat i, per tant, ja no preveu l’enderrocament de les construccions situades en les zones esmentades. L’Ajuntament ha anunciat que el redactat definitiu del text del Pla Especial de Protecció de la Natura (PepNat) és el següent: 

“L’objecte d’aquest document és el de preveure i regular els mecanismes concrets a través dels quals s’abordarà el tractament de les edificacions existents i la restitució dels valors ambientals afectats. Així tindran com a finalitat retornar els sòls edificats i en situació de disconformitat urbanística a la condició que els és pròpia, corresponent al sòl no urbanitzable”

*El Regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Sant Cugat, Francesc Duch, ha explicat a elCugatenc que la finalitat última del Pla General Metropolità en l'àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola (MPGMCo) i el PEPNat "és que desapareguin les edificacions dels EREs perquè el sòl és no urbanitzable, però això no vol dir que entrin excavadores i les cases es tirin a terra, no hi ha cap intenció de fer això". Amb aquest nou articulat, doncs, s'insta al consitori a fer un programa d'actuació per gestionar com desapareixeran els immobles de Sol i Aire i Mas Fortuny però, en paraules del regidor, "va molt per llarg i volem tranquilitzar els veïns i veïnes perquè tot es parlarà amb ells". 

 

D’on ve la problemàtica de Sol i Aire i Mas Fortuny?

Els EREs són zones fora d’ordenament urbanístic que es troben dins dels límits del Parc Natural de Collserola i, per tant, precisaven un tractament particular i en detall. És el cas de Sol i Aire i Mas Fortuny i es va arribar a un acord entre l’Ajuntament de Sant Cugat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i els veïns i veïnes per crear un programa d’actuació conjuntament per tal de planificar i dissenyar el desenvolupament per a aquests EREs.

Tot i l’acord, Joan Puigdomènech, exregidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Sant Cugat explica quins van ser els passos següents:  “les modificacions acordades del Pla General Metropolità en l'àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola (MPGMCo) i el PEPNat  es van enviar a la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat i ens van retornar unes indicacions i requeriments de rectificació. Dins d’aquestes coses que van entrar com a rectificació, la Generalitat va plantejar que s’havia de determinar el procediment d’”extinció” d’aquests EREs és a dir, s’havia de posar termini a quan aquestes cases havien d’anar a terra”.

Aquests requeriments de la Generalitat van posar en alerta els veïns: “No pot ser que ens vulguin tirar les cases a terra, n’hi ha que fa 70 anys que són aquí”, exposava Manel Soler, antic president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sol i Aire (AVV). En aquest sentit és important destacar la funció que fan les veïnes de Sol i Aire i Mas Fortuny: “Són gent que per exemple quan detecten un incendi, són els primers en veure-ho. Quan hi ha gent que té comportaments incívics al cap de setmana, són els primers en cridar l’atenció. Realment fan una funció de protecció del lloc on estan vivint”, exposa Puigdomènech. 

Una solució de consens

El Plenari del Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va decidir dimarts 25 de febrer retirar els punts del dia 30 i 31 que havien d’abordar les modificacions del MPGMCo i el PEPNat.  El motiu? Una nova proposta en relació a les edificacions de Sol i Aire i Mas Fortuny, tipificades com a Espais de Regulació Especial (ERE), s’havia posat sobre la taula i calia estudiar-la. El text de la discòrdia, i que s’ha modificat, és l’article 54 apartat 2a del PepNat, del qual se’n suprimirà la paraula “extinció”, concepte que preocupava molt el veïnat de Sol i Aire i Mas Fortuny ja que contemplaven l’enderrocament de les seves vivendes com una possibilitat real. 

Francesc Duch ja havia manifestat la intenció del consistori de mantenir els habitatges que estaven previstos. D’altra banda, també havia explicat en exclusiva a elCugatenc que l’Ajuntament i l’AMB no tenia prevista la compra d’aquests immobles per, posteriorment, enderrocarl-los enderrocament: “no està a la taula l’Ajuntament ni l’AMB, prou despeses hi ha en altres expropiacions com perquè ara s’hagi d’invertir en edificis per enderrocar-los; tot i així quan una casa queda abandonada sí que s’actua, s’expropia i s’enderroca”, va afirmar.

D’altra banda, s’haurà de desenvolupar un pla d’actuació per a aquests EREs i és important destacar que serà liderat per l’Ajuntament de Sant Cugat i no des de la Generalitat. D’aquesta manera es podrà treballar colze a colze amb els veïns i veïnes. 

No es podrà construir més a Sol i Aire i Mas Fortuny, però tampoc s’eliminaran els immobles existents, els veïns i veïnes ja poden respirar més tranquils. No obstant això, si hi ha immobles que queden abandonats, es procedirà a la seva extinció. Aquest nou redactat ha de ser ratificat i caldrà esperar que aquesta proposta s’aprovi al Consell Metropolità del proper 24 de març per consolidar aquesta proposta, que sembla que agrada a totes les parts. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article