Coronavirus, mesures de contenció a l’espera de l’estacionalitat i la vacuna

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos i imatges: National Institutes of Health, Mútua Terrassa i Departament de Salut

Espanya ja ha superat els 2.000 casos demostrats de COVID-19, dels quals menys de dos centenars han estat curats. Esdevé així el cinquè estat del món amb més casos confirmats, a prop de França i Alemanya i lluny de Xina, Itàlia, Iran i Corea del Sud, que encapçalen el rànquing. També és el cinquè estat amb més morts registrades, al voltant de la cinquantena. Són xifres que canvien ràpidament i que es poden seguir a temps real en aquest mapa mundial. L'OMS ja l'ha declarat pandèmia mundial.

Catalunya, que tot just avui ha entrat en fase d’alerta, ha registrat cada dia prop d’una vintena de casos nous durant la darrera setmana. El Departament de Salut confirma que hi ha tres casos detectats a Sant Cugat. La Generalitat, així com la resta d’administracions catalanes, centra esforços en les mesures de contenció i en la prevenció del contagi.

Joan Ramon Villalbí, epidemiòleg membre de la junta de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària, defensa les mesures que es prenen a nivell estatal i autonòmic: “Espanya està prenent les mesures que toca i intentant que no tinguin un gran impacte socialˮ. En les societats democràtiques, defensa l’epidemiòleg, és important apostar per l’autoprotecció de la ciutadania i prendre mesures de forma consensuada entre les administracions, com considera que va fallar durant els primers dies del brot a Itàlia.

Què se sap del coronavirus?

El COVID-19 és un coronavirus que ha mutat i del qual encara hi ha molt per descobrir. Tot i això, Villalbí explica que el 80% de les persones diagnosticades tenen una simptomatologia lleu, similar a un refredat, mentre que en el 20% restant sí es presenta un quadre greu. Al voltant d’un 1% de les persones que contreuen la malaltia acaba morint, el que suposa una proporció molt més elevada que en la grip comú, on la mortalitat és d’1‰. Els casos més greus són, generalment, en persones grans.

“Encara no tenim prou coneguda la transmissibilitatˮ, explica l’epidemiòleg, “depèn molt de quines mesures prenem per evitar el contagi, amb un cost social i econòmic elevatˮ. A diferència de Madrid i la Rioja, Villalbí assegura que a Catalunya no s’ha registrat un contagi col·lectiu sinó que se sap l’origen de tots els casos detectats, una situació que també es dona al País Valencià malgrat la cancel·lació de les Falles i de les Festes de la Magdalena.

Que als Països Catalans acabi havent un contagi col·lectiu o no dependrà, en gran part, de les mesures de contenció que prenguin les administracions públiques. Un bon exemple a seguir, assegura Villalbí, és Austràlia, on s’hi han registrat poc més de 100 casos i prop d’una vintena ja s’han recuperat. Ara bé, a aquell país és estiu i això facilita que la malaltia no es propagui amb tanta força ja que l’estacionalitat és determinant.

Mesures de contenció

L’epidemiòleg explica que, precisament per l’estacionalitat, és important que al nostre país es faci un esforç per la contenció. Quan pugin les temperatures durant els propers mesos és plausible que la malaltia afluixi. “Frenar l’epidèmia avui és important pel canvi d’estació i per evitar la saturació dels serveis sanitarisˮ, apunta, tot dient que s’ha de tenir en compte que el personal dels hospitals és el més exposat a la malaltia i, per tant, s’ha d’evitar un gran contagi que provoqui no només baixes sinó també l’aïllament de la resta de la plantilla que hagi estat en contacte amb la persona afectada.

L’altra espera, la de la cura, és més gran. “La producció de la vacuna pot trigar entre un any i dosˮ, explica Villalbí, “mentrestant s’han pogut provar medicaments que han demostrat ser efectius per reduir la gravetat dels símptomes en els casos més complicatsˮ. Així, la previsió de com evolucionarà la malaltia és impossible de saber. Per això és tan important la feina de prevenció.

La simptomatologia i la transmissió

Segons la informació facilitada pel Departament de Salut de la Generalitat, els símptomes del COVID-19 o SARS-CoV-2 són similars als d’una grip. En els casos més lleus s’hi detecta malestar general, febre o tos; en els moderats la sensació de falta d’aire i en els més greus hi pot haver complicacions com la pneumònia. Les persones amb un major risc de contreure la malaltia són la gent gran i les que tenen malalties cròniques (cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars) o problemes d’immunitat. El període d’incubació és d’entre 2 i 14 dies.

Tot i no haver-hi tractament, sí hi ha formes de controlar els símptomes; d’aquí la importància del sistema sanitari. Per atendre consultes, el Departament manté actiu el telèfon del CatSalut Respon (061), tot i que ha demanat un ús responsable després d’haver registrat un allau de trucades. En el cas d’emergències greus i de risc vital, el telèfon adequat és el 112. El Departament també ha elaborat un test digital amb preguntes senzilles per saber si es pot estar afectat pel coronavirus.

El coronavirus es transmet quan les secrecions respiratòries que es generen amb la tos i l'esternut d’una persona malalta entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’una altra persona. Per això la mesura preventiva més important és tapar-se la boca quan s’esternuda i es tus. També es recomana no viatjar a les zones més afectades –aquí el mapa en actualització constant– i, en cas de fer-ho, el Departament recomana prestar atenció a l’estat de salut durant els 14 dies posteriors a la tornada.

Mesures de protecció

Davant el risc de contagi, el Departament de Salut recomana les següents sis mesures:

- Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.

- Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts.

- Mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.

- Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.

- Evitar de compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament.

- No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a l’Estat, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

Accions als centres sanitaris

Des de l’esclat de la crisi, la sanitat catalana s’ha preparat per fer front al coronavirus. El personal sanitari de Mútua Terrassa, hospital de referència de Sant Cugat, ha rebut formacions sobre la pandèmia. A més, el govern de la Generalitat ha anunciat accions per evitar el col·lapse del sistema: fomentar els canals d’atenció no presencials, reagendar les proves rutinàries, treballar amb agendes flexibles per si s’ha de donar més cobertura de forma inesperada i intentar resoldre algunes visites i proves de control per via telemàtica.

Són mesures que, tal com ha explicat la directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, Xènia Acebes, van en la línia de les accions preses durant les darreres setmanes a nivell estatal, com ara la cancel·lació de congressos i convencions amb la participació del personal sanitari i la limitació de l’assistència externa en les formacions als centres hospitalaris; el que a Catalunya s’ha aplicat a través d’una resolució de la Consellera de Salut, Alba Vergés.

Limitacions en les activitats públiques i activació de l’alerta del Pla de Protecció Civil

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut avui per anunciar que Catalunya passa de la fase de prealerta a la d’alerta en el Pla de Protecció Civil de Catalunya. “És possible que en els pròxims dies calgui prendre mesures més dràstiques i contundents de les que s’han pres fins ara i amb més afectacions en la vida dels ciutadans”, adverteix el president, “el compromís de mantenir una comunicació i una informació constants als ciutadans”. Les mesures acordades són:

- Els esdeveniments esportius, professionals i no professionals, que se celebrin a Catalunya es faran a porta tancada, excepte aquells en què hi participin menors d’edat, que podran anar acompanyats

- Se suspenen o s’ajornen les activitats col·lectives en espais tancats o oberts que impliquin una concentració superior a 1.000 persones. En els casos en què aquestes activitats es desenvolupin en espais amb aforament inferior a les 1.000 persones, es podran celebrar únicament si només s’ocupa un terç de l’aforament màxim autoritzat, amb l’objectiu de garantir un espai de separació adequat entre els participants.

- Aquestes mesures de restricció s’apliquen a espectacles públics, recreatius i d’oci, activitats culturals, religioses o similars, amb independència que siguin ofertes per un titular, explotador o organitzador públic o privat.

- En les pròximes hores, des de Funció Pública, es fixaran les mesures que afectin a l’àmbit de l’administració pública. Per tant, sortirà una instrucció des de la Direcció General de Funció Pública a totes les institucions afectades.

Les restriccions i cancel·lacions en clau local

En clau local, la posada en marxa de l’alerta ha suposat la cancel·lació de diversos actes. El Patronat Municipal d’Educació (Taller Triangle, escoles bressol, Escola de Música i Escola d’Art i Disseny), seguint les recomanacions de la Generalitat, ha cancel·lat les activitats en què coincideixen alumnes de diferents centres i les escoles han anul·lat les activitats a les piscines municipals en horari lectiu.

El Departament d’Ensenyament, a banda de les mesures preses a Sant Cugat, també ha anunciat que no participarà al Saló de l’Ensenyament, que les pràctiques en centres sanitaris i sociosanitaris queden suspeses i que, davant possibles casos, els centres han de contactar amb CatSalut Respon i amb els serveis territorials. Per ara es mantenen les jornades de portes obertes als centres educatius tot i que instant les escoles a reforçar les mesures de prevenció així com a formar els alumnes en les recomanacions del Departament de Salut.

En clau cultural, el Teatre-Auditori ha ajornat totes les activitats d’aquest cap de setmana. Els espectadors que ja tenen les entrades podran fer servir les mateixes. Les persones que no puguin assistir-hi, hauran de notificar-ho abans del divendres 24 d’abril, per correu electrònic a teatre-auditori@santcugat.cat i se'ls farà la devolució de l'import de les entrades. També s’han suspès totes les funcions escolars englobades al Pla de Dinamització Educativa. La regidora de Cultura, Esther Madrona, diu que s’intentaran mantindre el concert de Música Sacra a l’església del Monestir previst per a aquest divendres i l’espectacle Blowing al Teatre de Mira-sol aquest diumenge.

Paral·lelament, diverses entitats han anunciat l’ajornament i cancel·lació d’alguns actes. Avui mateix no s’ha pogut fer la presentació de l’associació Acompanya’m. Divendres s’ha cancel·lat un acte d’ERC amb la directora de Serveis Socials, Meritxell Benedi, previst al Casal Torreblanca, diumenge no se celebrarà la caxofada solidària de l’Associació Veïnal Centre-Estació, dilluns no es farà la segona sessió de les jornades Alternatives energètiques sostenibles per a la Florestai també s’han ajornat les 17enes Milles de Valldoreix, previstes per al dia 22. També els Castellers han anunciat una aturada de l'activitat pel coronavirus.

Entre d’altres, s’ha anul·lat el mercadet dels dijous durant un mínim de dues setmanes. Tots els esdeveniments esportius seran a porta tancada tot i que hi ha diverses competicions esportives suspeses. En clau empresarial, l’entitat Sant Cugat Empresarial assegura que fa seguiment de la situació i manté el contacte amb els seus socis. Per ara han suspès l’assemblea general. En clau general, el Consell de Relacions Laborals de Catalunya ha elaborat el següent document amb recomanacions per a empreses i persones treballadores:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article