La solidaritat i la xarxa veïnal floreixen en resposta a la crisi pel COVID-19

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida

Aquesta notícia ha estat actualitzada la tarda del 15 de març per afegir la xarxa de suport de la Floresta i les Planes.

Una persona diagnosticada de coronavirus que necessita un medicament però no pot anar a per ell. Gent gran que, seguint les recomanacions, prefereix no sortir de casa però necessita algú que li porti la compra. Famílies que no tenen més remei que buscar algú amb qui deixar els infants. Algú a qui no li cal res concret però necessita saber que si tard o d’hora li cal suport, el tindrà. Les peticions són diverses i la resposta s’adapta entre les necessitats materials i emocionals i les restriccions sanitàries.

A Sant Cugat han sorgit quatre iniciatives de suport veïnal en el marc de la crisi generada pel coronavirus. La pandèmia global ha portat imatges de supermercats plens, carrers mig buits i un sistema sanitari que resisteix però també ha fet despertar la solidaritat per no deixar de banda les persones que més ho necessiten.

El grup coordinat per l’Aplec Jove ja ha començat a funcionar. Per reduir els riscos de contagi, s’han creat tres grups de treball: difusió, ajut a persones vulnerables i canguratge. A més, treballen per parelles per evitar la sobreexposició. Paral·lelament, cada dia mentre sigui possible hi haurà un punt d’informació laboral a Cal Temerari de 12 a 14h. i de 16 a 20h. El col·lectiu atén peticions a través del telèfon 631 664 015 i del correu electrònic xarxasuportstc@gmail.com.

Amb models semblants hi ha tres altres xarxes de suport. D’una banda, la impulsada pel Jovent Republicà a través del telèfon 678 450 666. La seva portaveu local, Lara Carbonell, explica que l’objectiu és ajudar però també fer d’intermediaris entre persones interessades en ajudar i les necessitades. “Ho fem tenint en compte les mesures preventives del Departament de Salut i amb un protocol intern per fer les tasquesˮ, explica.

D’altra, la d’un grup d’adolescents sota el nom Jovent de Sant Cugat Actiu a través del telèfon 628 206 752. A més petita escala, el veïnat del carrer Sabadell també ha creat la seva pròpia xarxa, connectada amb les altres, a través del telèfon 669 013 490. En tots els casos estan rebent trucades de persones que ofereixen més suport. Mentre, centren esforços per fer un cop de mà davant una situació que no se sap quant s’allargarà.

També a la Floresta i les Planes el veïnat ha organitzat una xarxa específica per tal d'ajudar la gent gran, població de risc o vulnerable, persones aïllades i persones amb dependents a càrrec i amb mobilitat limitada. Es coordinen a través del telèfon 626 162 890.

Suport emocional des de les ones

Per acompanyar totes les persones que resten a les seves llars, l’emissora veïnal Ràdio Floresta (90.0 FM) emetrà cada dia de 9 a 12 de la nit un programa especial, Coronavirus. Estado de ánimo. Es tracta d’un espai conduït pel periodista florestà Dionisio Giménez, que per evitar contagis farà sol però en contacte amb el veïnat per via telefònica i correu electrònic.

“Enmig d’especials informatius volem acompanyar les persones que per estar malaltes, per por o per contenció resten tot el dia a casaˮ, explica el periodista, que explica que l’objectiu de l’espai és llegir relats barrejant-ho amb la història del blues. Convida el veïnat a enviar els seus relats a radiofloresta90@gmail.com o llegir-los en directe trucant al 935 899 800. Si la iniciativa és un èxit no descarta ajuntar els millors relats en un llibre editat per la mateixa emissora.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article