La Comissió Pi d’en Xandri +20 crea el premi Torre Negra i l’atorga a Fridays for Future

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Coincidint amb el 23è aniversari de la manifestació de rebuig a l’atemptat al Pi d’en Xandri, el Club Muntanyenc i la Comissió Pi d’en Xandrí +20 ha creat el premi Torre Negra a la defensa del medi ambient. Es tracta d’un guardó anual que, d’una banda, recorda la lluita per la protecció de Torre Negra i, d’altra, reconeix col·lectius i persones que treballen per la defensa del medi ambient i la lluita ecologista.

Fridays for Future és el col·lectiu guardonat en aquesta primera edició del premi. Miquel Vallmitjana, membre de la comissió, explica que és indubtablement el moviment ecologista que més consciències ha remogut globalment i local en el darrer any. “El que estan aconseguint és una barbaritat amb mobilitzacions setmanals i mobilitzant el joventˮ, explica, “que Sant Cugat hagi estat dels primers municipis a declarar l’emergència climàtica no és casualitatˮ.

Des de la creació del la Comissió Pi d’en Xandri +20, ara fa tres anys en motiu del vintè aniversari de l’atac al pi, el col·lectiu busca recordar la lluita contra la construcció a Torre Negra sent conscients que és un assumpte que segueix present i als tribunals. Enguany, explica Vallmitjana, havien previst fer un acte públic a mode de taula rodona on es podria entregar el reconeixement tot i que per ara el confinament pel coronavirus ha obligat a cancel·lar-la.

El veredicte és clar: “Fa tot just un any el col·lectiu adolescent Fridays for Future Sant Cugat va posar en marxa les seves concentracions setmanals. En aquest temps han realitzat una setmana temàtica, activitats escolars als propis instituts i a les escoles, xerrades a la UAB, reunions amb els equips de govern i en definitiva tantes activitats que han ajudat a la societat a mobilitzar-se, i ara es pot dir que el panorama és diferent al de fa un anyˮ.

Davant aquest reconeixement, Fridays for Future, a través d’una de les seves comissions, agraeix el gest de la Comissió Pi d’en Xandri +20: “Aquest és el primer reconeixement que rebem! Voldríem fer-los arribar la nostra immensa gratitud i donar-los les gràcies per fer-nos guanyadors d’aquest premiˮ. “El 15 de març celebràvem que just feia un any, davant de l’Oficina de Turisme, llegíem el nostre manifest i començava l’activitat del nostre moviment a Sant Cugat!ˮ, recorden, “és increïble el que hem crescut en un any i els vincles que hem format entre nosaltresˮ.

Des de llavors, defensen, han aconseguit mobilitzar molts joves però el repte encara és present: “Malauradament, tot i que la societat és més conscient i hem aconseguit que es declari l’estat d’emergència climàtica a la nostra ciutat, els ritmes d’emissions de gasos d’efecte hivernacle segueixen igual (bé, ara per la crisi del coronavirus han disminuït) i la COP25 va resultar en un fracàsˮ.

Ara, en ple estat d’alarma pel COVID-19, Fridays for Future Sant Cugat se suma a la crida del moviment a nivell global i de la seva principal exponent, Greta Thunberg, per seguir la reivindicació a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #ClimateStrikeOnline: “Esperem veure’ns després del confinament i la crisi sanitària per poder celebrar-ho junts i juntes amb ells i elles!ˮ

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article