La Policia Local denuncia quatre membres d’una xarxa de suport veïnal “per incompliment de l’estat d’alarmaˮ

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

Quatre de les persones sancionades per la Policia Local per incomplir l’estat d’alarma són membres d’una xarxa de suport veïnal. Així ho expliquen les afectades i ho confirmen fonts policials i institucionals. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, reconeix que les persones voluntàries estan desemparades davant els agents, que no poden fer excepcions en l’aplicació del decret. És per això que el govern prepara unes acreditacions individuals per a cada voluntari i, alhora, treballa de la mà de les xarxes per coordinar accions amb els serveis socials.

Les quatre persones denunciades, expliquen les afectades, van ser identificades i denunciades dimarts quan tornaven del Masnou de comprar productes mèdics per a la xarxa. “Ens van avisar que s’estava produint un desallotjament a l’avinguda del Baixador i, aprofitant que anàvem en el cotxe amb personal i equip mèdic, vam decidir anar a cobrir-ho per si calia suport mèdicˮ, explica un dels afectats, “va ser allà quan la Policia Local ens va identificar i posteriorment ens va comunicar que estàvem denunciants per incomplir l’estat d’alarmaˮ.

A nivell de la xarxa de suport la denúncia, explica un dels voluntaris, suposa que dues persones han decidit apartar-se de l’activitat de suport al carrer. Avui dia hi ha estructurades cinc xarxes de suport veïnal a nivell municipal, tal com vam explicar en un article quan van començar a organitzar-se. Són les de l’Aplec Jove, la del Jovent Republicà, la del Jovent de Sant Cugat Actiu, la del veïnat de la Floresta i les Planes i la del veïnat del carrer Sabadell.

L’intent d’ocupació de l’avinguda del Baixador

Tal com explica un veí de la zona, la casa que va intentar ser ocupada el dimarts a la tarda feia una setmana que ja s’havia desallotjat i que la propietat havia decidit contractar un agent de seguretat privada per evitar que l’immoble es tornés a ocupar. Segons els Mossos d’Esquadra, un grup de cinc persones van intentar tornar a accedir a l’habitatge “amb intimidació i violència i portant armesˮ.

“Això és un delicte greu i, per molt que ens trobem en estat d’alarma, els Mossos hi hem d’actuarˮ, expliquen fonts de la policia autonòmica. L’acció policial no va ser, per tant, un desallotjament d’una família que ja hi vivia sinó impedir que s’accedís a una propietat privada. L’operatiu va acabar amb la detenció d’aquestes cinc persones, que ja han estat posats en llibertat amb càrrecs i amb una ordre d’allunyament de l’habitatge i el vigilant, segons explica Televisió de Sant Cugat. Els Mossos no es pronuncien sobre les denúncies de la Policia Local.

Més crítiques a la Policia Local per les accions durant l’estat d’alarma

Aquesta no ha estat l’única acció polèmica dels agents municipals enmig de l’estat d’alarma. La veïna Cristina Roda ha denunciat a través de Twitter que un agent l’ha sancionat per incomplir l’estat d’alarma tot i haver-la identificat quan passejava la seva mascota, una de les excepcions per sortir de casa segons recull el propi decret del govern espanyol. L’afectada també denuncia que l’agent li va dir: “Ja em sonaves. No és el primer cop que t’identifico. I ja sé de què: tu estaves l’altre dia a la manifestació del Monestir. Ja ho sabia joˮ.

Segons la versió de la denunciant, finalment l’agent la va denunciar per desobediència, el que considera una forma de “saldar els seus deutes personals enlloc d’informar clarament a tothom de la situacióˮ. El regidor de Via Pública i Benestar Animal, Francesc Carol, explica a través del gabinet de premsa de l’Ajuntament, que qualsevol ciutadà pot presentar una instància per reclamar l’actuació d’un agent i així obrir un informe.

Les limitacions de l’estat d’alarma

Per aconseguir el confinament de la població, el decret de l’estat d’alarma prohibeix sortir al carrer a excepció dels següents supòsits:

- Compra d’aliments, medicaments o altres productes de primera necessitat.

- Visites al metge o a hospitals.

- Acudir al treball.

- Tornar al lloc de residència.

- Cuidar majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

- Visites a entitats financeres i de segurs.

- Per causes de força major o situació de necessitat.

- Moviments de membres del cos diplomàtic per exercir les seves funcions.

Sí es permet treure les mascotes a passejar tot i que només ho pot fer una persona i restant al carrer el mínim temps possible. Els cossos de seguretat no només ja han començat a sancionar amb multes a partir de 100 euros sinó que també patrullen la ciutat amb els cotxes de la Policia Local amb avisos sonors de la prohibició de sortir al carrer.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article