La suspensió de lloguers de Promusa: una moratòria “adequada a la viabilitat de l’empresaˮ

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L’anunci de l’Ajuntament de suspendre el cobrament dels lloguers dependents de Promusa és només provisional per al mes d’abril. Segons l’acord pres pel Consell d’Administració extraordinari celebrat el 23 de març (pots veure el document més avall) es tracta d’una moratòria mentre duri l’emergència sanitària i el confinament. Alhora, es marca que caldrà fixar mecanismes per ajustar les rendes i estudiar com facturar-les de forma prorratejada durant els mesos següents.

És a dir, no es tracta d’una suspensió dels cobraments sinó d’una anul·lació momentània que els llogaters hauran d’abonar d’alguna manera durant els propers mesos. A més, tal com recull l’acord, les mesures s’hauran d’adequar a la viabilitat de l’empresa: “En tant que el volum de l’impacte encara està per determinar, aquestes mesures s’haurien d’adequar a la viabilitat de l’empresa o a programes complementaris, si fossin necessaris, que en el seu dia acordi la junta d’accionistesˮ. A continuació l’acord complet:

Aquesta decisió no ha agradat al Sindicat de Llogateres, que ha votat en contra de la proposta. El col·lectiu considera que l’acord, com a mínim, hauria de preveure la suspensió del cobrament en els casos més greus. També temen que el prorrateig de les mensualitats no cobrades pugui deixar en fals les famílies perjudicades. “Cal una suspensió a fons perdut i si no ho ha ingressos, no pot haver cobramentsˮ, han demanat a través de les xarxes socials.

El govern, a través de Promusa i de la tinença d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, explica que la moratòria és un primer pas: “En una segona fase valorarem en quins casos i com s’ha d’ajudar a cada casa, amb especial atenció als més vulnerablesˮ. Per estudiar aquestes mesures d’ajut i en quins casos es pot suspendre el lloguer a fons perdut caldrà preveure quines rendes han sofert una davallada substancial d’ingressos i quines no.

“S’analitzaran les diverses situacions i en tot cas s’adequaran els prorrateigs en funció de les situacions diversesˮ, expliquen des de la institució. La moratòria esdevé, per tant, “una primera mesura urgent per protegir la totalitat de les famílies, les empreses i els professionals en tant no es valora l’impacte real i poder determinar quines accions cal concretar tenint em compte que pot ser l’afectació no serà igual en tots els casosˮ.

Sobre la viabilitat de l’empresa pública, les fonts institucionals asseguren que no hi ha problema en assumir la suspensió de pagaments d’abril però que la situació no es pot allargar perquè no es podrien complir “els compromisos financers als quals està obligada l’empresa per cobrir costos de les promocions dels habitatges gestionatsˮ. La viabilitat no només depèn de l’empresa sinó també dels acords de l’Ajuntament i d’altres institucions “en relació a l’impacte social i econòmic sobre famílies i activitats que esdevinguin o puguin esdevenir vulnerablesˮ.

La moratòria té efecte sobre 499 habitatges, 48 oficines, 91 locals comercials (incloent les parades dels mercats municipals), 422 aparcaments i 42 trasters. L’alcaldessa, Mireia Ingla, va explicar ahir a través d’un comunicat el motiu de la decisió: “El nostre objectiu és que les famílies, les empreses i els comerços disposin de la màxima liquiditat possible. No permetrem que aquesta crisi acabi afectant els col·lectius més vulnerables i el teixit econòmic local”.

Lluny de les peticions d'un Pla de Xoc Social

La decisió del govern queda curta, per tant, davant les peticions de sindicats de llogaters d’arreu de l’Estat i d’altres col·lectius socials a través de la campanya per l’aplicació d’un Pla de Xoc Social en motiu de la crisi econòmica i social que es deriva del COVID-19. En aquesta campanya, on hi participa, per exemple, el Sindicat de Llogateres de Catalunya, es demanen diverses accions en clau social i instant les institucions a destinar-hi els recursos necessaris per fer-les efectives.

La campanya per un Pla de Xoc Social demana l'exoneració del pagament de les hipoteques i els lloguers mentre duri la crisi per així no generar deutes ni desnonaments. També demana que s’aturi el cobrament dels subministraments bàsics, que es prohibeixin els acomiadaments i que s’introdueixi una renda bàsica de quarantena universal i incondicional, entre d’altres.

Les instàncies de la campanya se centren, sobretot, en el govern espanyol ja que consideren que les mesures derivades del reial decret del 17 de març queden curtes si el que es pretén es protegir el conjunt de la societat i, especialment, la classe treballadora. “Deixar en mans de la bona voluntat de l’Ibex-35, els especuladors i altres poders econòmics la protecció de la societat i del medi ambient no és una opció si es vol evitar que es dispari, encara més, la desigualtat social, el deteriorament climàtic i ambiental i la destrucció de dretsˮ, expliquen.

Petició d’acció a altres administracions

Ja en l’anunci de la moratòria, el govern municipal instava el govern espanyol a decretar un paquet d’ajudes al lloguer per complementar les mesures que es prenen al món local. En aquest sentit, l’Ajuntament també s’ha adherit al manifest dels ens locals consensuat per l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya i la Federació de Municipis de Catalunya on es demanen accions concretes a les administracions supralocals davant la crisi sanitària, econòmica i social.

En aquest document, els ens locals diuen que “cal legislar per crear les condicions idònies per a
què els autònoms, les petites i mitjanes empreses i, en general, el teixit productiu del nostre país pugui tenir un horitzó de recuperació ràpida amb els menors costos possibles per tornar a la normalitat quan abans millorˮ.

Des d’una òptica purament institucional, el comunicat demana flexibilitzar les directius com la regla de la despesa i d’estabilitat derivades de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL) per a, entre d’altres, poder utilitzar el superàvit disponible del 2019: “El ens locals podem i volem ser coresponsables de les decisions estructurals que s’han de prendre per a redreçar l’actual situació i afrontar el futurˮ.

L’adhesió es va fer efectiva ahir a la tarda. Pots veure el manifest complet a continuació:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article