Voluntariat per fer pantalles facials, mascaretes i material sanitari

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida per l'institut d'FP Sant Cugat

Ahir l’institut de Formació Professional Sant Cugat es felicitava a través de les xarxes socials d’haver assolit el repte d’haver distribuït 100 pantalles facials en un sol dia i avui ja s’ha marcat la fita de doblar-ne la quantitat. Paral·lelament el centre de fabricació digital FabLab ha arribat a un acord amb l’Ajuntament i amb ESADE per fabricar viseres i s’ha implicat en la campanya #CoronavirusMakers (coordinada a través de grups de Telegram) per donar suport en la fabricació del respirador OxyGen. Davant l’emergència sanitària, els sectors públic i privat així com persones a títol individual uneixen esforços per aportar el seu gra de sorra contra la COVID-19.

“Ja fa dies que alguns dels professors del departament d’electrònica van començar a fer recerca sobre com fer respiradors low cost amb l’ajuda d’impressores 3D, ja que hi havia diverses iniciatives a les xarxesˮ, explica el director de l’institut, Miquel Urrutia, “tot just acabàvem de tancar el centre i encara que vam arribar a proposar-ho a alguns alumnes com a projecte, l’arribada d’un correu demanant voluntaris i la urgència de la situació ens va fer pensar en tirar ja endavant amb alguns professorsˮ.

Amb el pas dels dies han sistematitzat el funcionament. El prototip que els van enviar no era per fer el respirador sinó per fer diademes de pantalles facials, que es van començar a fabricar a casa d’un dels professors que s’ha emportat les impressores 3D per complir el tancament del centre educatiu. Posteriorment s’hi va sumar una altra professora que tenia una impressora a casa. Al centre santcugatenc es fan prop d’unes 100 pantalles diàries de la mà del professorat i l’alumnat, segons explica Urrutia, i amb la col·laboració de l’institut Nicolau Copèrnic de Terrassa en doblen la producció.

“De moment han abastit la Mútua Terrassa i el tanatori de Terrassaˮ, explica el director del centre, “els respiradors, que són més delicats, es faran per altres viesˮ. El centre educatiu es coordina amb Protecció Civil per rebre demandes i també té el suport de l’empresa AOEPlastics, que els hi ha cedit material, i del servei d’emergències de Terrassa, que s’encarrega de l’abastiment, la recol·lecta i la distribució.

FabLab s’ha sumat a la mateixa iniciativa. El centre de fabricació digital ha aturat la seva producció habitual i ha centrat tots els esforços en la producció de material sanitari amb impressores 3D i una talladora làser. Fins ara també han fabricat les viseres per a les pantalles facials: “A la vegada que es produeix també es prototipa, el que vol dir que es rep feedback dels professionals sanitaris per tal de saber quines millores s’han de dur en els dissenysˮ.

Paral·lelament, el FabLab també dona suport a la creació del respirador OxyGen de Prototify. Fins ara el centre santcugatenc va tallar un dels prototips. Quan estigui enllestit es portarà als hospitals de Barcelona i se seguirà ajudant en la producció. És una iniciativa que en clau local avança de la mà d’ESADE i de l’Ajuntament, entitats col·laborades que en faciliten el material.

Una crida a la col·laboració

La tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació i Empresa, Elena Vila, explica que el consistori recull material i també en compra per tal de fer possible aquestes iniciatives. Així, s’encarrega de centralitzar les comandes, de cedir el producte elaborat als col·lectius més exposats –la Policia Local ja n’ha tingut accés i es treballa per cedir-ne als comerciants– i de rebre possibles suports ja sigui per fabricar o per donar materials. En un comunicat de premsa, el consistori fa una crida a seguir rebent aquest tipus d’oferiments.

Per agilitzar els suports, Vila demana a les empreses i particulars que puguin participar en la producció de forma voluntària que enviïn un correu electrònic a oae@santcugat.cat on detallin què hi poden aportar. “Sense anar més lluny, un dels nostres companys de consistori, el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, està ajudant en la fabricació de viseresˮ, explica la tinenta d’alcaldia.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, explica a través d’un comunicat de premsa que el consistori rep moltes mostres de col·laboració i voluntariat per part de la ciutadania: “Voldria agrair-ho en nom de la ciutat perquè, amb l’ajuda de tots i totes, vencerem més ràpidament aquesta pandèmia. Des de l’Ajuntament treballem per canalitzar totes aquestes energies solidàries i facilitar que es transformin en actuacions concretes per lluitar contra el coronavirus”.

Voluntariat per fer mascaretes

Alhora, l’Ajuntament va anunciar ahir que se suma a la crida de l’empresa de Rubí Robin Hat, que està repartint teixit impermeable perquè persones voluntàries ajudin en l’elaboració de mascaretes. El consistori demana que les persones interessades enviïn un correu electrònic a voluntariat@santcugat.cat indicant el seu nom, telèfon i adreça. Protecció Civil s’encarregarà de portar el material tèxtil a les cases i de recollir el producte elaborat. L’empresa farà el repartiment als col·lectius sanitaris i socials que més ho necessitin.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article