Infectades de COVID-19 la meitat de persones d’una residència de gent gran de Valldoreix

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Residència i Departament de Salut

ARTICLE COMPLEMENTARI: Per què mantenim publicada la notícia sobre la residència de Valldoreix tot i el seu comunicat?

De les 22 persones que viuen a la residència Virgen de la Puerta de Valldoreix, 10 han donat positiu per COVID-19 i una ha perdut la vida. Així ho confirmen a elCugatenc fonts de la residència, que també demanen més material sanitari i la desinfecció del centre per fer front a la situació. La residència es manté en contacte amb les administracions locals per gestionar la crisi. Segons les darreres dades del Departament de Salut, a Sant Cugat hi ha un total de 145 casos positius.

El president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, explica que ha contactat amb l’Ajuntament i assegura que estaven al cas de la situació. Si bé, ni l’Ajuntament ni l’EMD donen dades concretes a l’espera del pronunciament del Departament de Salut, que hores d’ara no ha respost la petició d’ampliació d’informació feta per aquest diari.

Elena Degollada, vocal de l’EMD encarregada de l’àrea de gent gran, explica que ja s’ha fet una petició de material a la Diputació i al Departament de Salut. Segons la vocal, ahir mateix es va cedir material sanitari de l’escola bressol a diverses residències de Valldoreix, entre elles la Virgen de la Puerta. Mentrestant, tant l’EMD com l’Ajuntament segueixen l’estat de la resta de residències de la vila i de la ciutat i ja han pres les primeres mesures.

Les dues administracions han iniciat la desinfecció dels accessos a les residències dels seus àmbits territorials. Per ara, expliquen fonts institucional, no s’ha optat per demanar el suport de la Unitat Militar d’Emergències (UME), que sí ha procedit a la desinfecció d’espais oberts i tancats en altres municipis de la comarca.

Seguiment de la situació de les residències de tota la ciutat

Degollada adverteix, però, que tot i que el cas de la residència Virgen de la Puerta és especialment significatiu pel nombre de persones afectades, l’EMD es manté en contacte amb la resta de residències de la vila. Explica que, en algunes d’elles, estan pendents dels resultats de les proves per detectar la COVID-19 en residents i personal.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha informat a través de les xarxes socials i d’un comunicat que des del principi de l’emergència sanitària s’ha centrat l’atenció en el col·lectiu de gent gran, per la seva vulnerabilitat. L’índex de letalitat de la malaltia es troba en un 4,5%. Si bé, segons el darrer informe de la Red Nacional de Vigilancia Epidemiológica (27 de març), la letalitat es dispara entre les franges d’edat més elevades (5,05% en persones d’entre 70 i 79 anys i de 14,63% en les de més de 80 anys).

Ingla explica que de la mà del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del Departament de Salut s’ha iniciat un operatiu urgent per traslladar les persones grans no contagiades als hotels de la cuitat. “El Departament de Salut s’ocuparà de decidir i contractar els hotels de Sant Cugat que acolliran aquests usuaris i també determinarà quines persones no presenten contagi i que, per tant, poden ser traslladadesˮ, s’explica al comunicat. Des d’alcaldia, agraeixen la predisposició dels hotelers de la cuitat així com de la Creu Roja, que n’assumirà el trasllat aquest mateix cap de setmana.

En cas de precisar-se, alguns hotels també podrien acollir persones malaltes de COVID-19 provinents de l’Hospital General de Catalunya que estan a punt de rebre l’alta així com sanitaris del centre sanitari per tal que puguin fer nit. “Tampoc no hem d’oblidar l’esforç de les persones que es deixen la pell per tenir cura de la gent gran de les residències. Ara toca garantir que puguin treballar amb condicions segures per evitar el contagi; els cal EPI de forma urgent”, apunta l’alcaldessa.

Segons va informar ahir el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la reubicació de persones grans per evitar el contagi és una de les mesures que s’han pres, sobretot a l’Àrea Metropolitana, com a resposta a la COVID-19. Al comunicat d’ahir informaven d’un total de 160 persones de 16 centres diferents, la majoria d’elles de Barcelona.

El Departament de Salut posa a disposició de les residències guies i recomanacions

Davant la situació de vulnerabilitat afegida a les residències de gent gran, el Departament de Salut ha elaborat dues guies d’actuació. D’una banda, ha elaborat un document (darrera actualització, 23 de març) dirigit als professionals en què s’especifica com ha de ser la neteja i desinfecció d’aquests centres així com especificant les accions a fer en habitacions, lavabos, espais comuns, menjadors col·lectis i la resta d’espais: “La neteja dels espais és fonamental i sempre s’ha de fer de forma prèvia a les actuacions de desinfecció. Permet eliminar la brutícia i la matèria orgànica de les superfícies i, si no és eliminada, pot interferir amb els desinfectants i minimitzar-ne la seva eficàciaˮ.

D’altra, també ha elaborat una guia d’actuació davant la detecció de casos de COVID-19 a les residències (darrera acutalització, 20 de març). S’hi recullen mesures des de la identificació del cas fins a l’aïllament i trasllat, en cas de ser necessari, alhora que marca pautes de seguiment de casos probables, possibles o confirmats. L’objectiu del document és: “Garantir els nivells adequats de prevenció i control de la infecció per a la protecció dels residents, dels familiars i professionals dels centres residencials, i d’aquells professionals del sistema sanitari que els atenguin, així com a la resta de població en el seu conjuntˮ.

Recomanacions per a gent gran que no viu a residències

De cara a evitar el contagi de les persones majors, el Departament també ha habilitat un espai web específic per a elles. Aquí s’hi poden trobar recursos en forma de cartells i vídeos així com preguntes habituals. La gran recomanació és no sortir de casa en cap circumstància i mantenir l’activitat física a dins del domicili. A continuació els 9 consells del Departament de Salut per a les persones grans:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article