Per ara cap hotel ha acollit gent gran de residències però sí personal sanitari

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Hotel Qgat i Jordi Pascual

L’operatiu per traslladar persones majors sanes a hotels encara no ha començat. Tot i que l’Ajuntament, de la mà del Departament de Salut i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, va anunciar que els primers trasllats es farien durant el cap de setmana, cap persona ha estat traslladada, tal com confirmen el consistori i diversos hotelers de la ciutat. L’objectiu d’aquesta mesura era protegir la gent gran no contagiada amb el suport dels hotelers, de la Creu Roja –que s’encarregaria del trasllat– i de la Generalitat, que aportaria el personal per mantenir l’atenció als hotels.

Fonts de l’Ajuntament expliquen que el trasllat no s’ha fet efectiu perquè la decisió depèn del Departament de Salut: “Han de decidir quantes persones han de ser traslladades i on, el que hores d’ara encara no ens han comunicatˮ. Diversos hotels de la ciutat expliquen que el Departament sí ha contactat amb ells però que de moment no ha escollit quins hauran d’acollir aquestes persones.

“Salut es va posar en contacte amb nosaltres per veure la possibilitat d’utilitzar l’hotel com a possible allotjament ja fos per a personal sanitari de l’Hospital General de Catalunya o per a gent gran de residències de la zonaˮ, explica Joan Padró, director de l’hotel Qgat, “van venir a fer una inspecció de les instal·lacions i van decidir que per les nostres característiques el més adequat era allotjar el personal sanitariˮ.

Altres hotels més petits no han rebut cap trucada, com és el cas de l’hotel Torre Barcelona, a Valldoreix. “Som un hotel petit, amb poques habitacions i difícils d’adaptar però estem a disposició de l’administració si calen llits sempre i quan ens deixin les instal·lacions desinfectades per quan puguem reprendre l’activitatˮ, explica Mercè Tacias, propietària de l’establiment.

Les persones majors malaltes es traslladaran a clíniques de mútues de treball

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en resposta a la pregunta formulada per aquest mitjà a la roda de premsa d’aquesta tarda, ha explicat que la prioritat és traslladar les persones infectades: “Hem arribat a la convicció que la línia de treball més òptima és el trasllat a clíniques de mútues de treball perquè el principi fonamental és que puguem portar les persones traslladades a algun lloc millor. Les mútues de treball són espais ja preparatsˮ.

La mesura s’ha començat a implementar a la ciutat de Barcelona, on ahir es van fer efectius 17 trasllats, i serà la línia a seguir arreu del país. El Departament reconeix que les residències més afectades per la COVID-19 es troben a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ja que és en aquest àmbit on hi ha més residències petites, on és molt difícil garantir els aïllaments i el compliment dels protocols. Aquestes tipus de centres seran prioritaris en els trasllats.

Un exemple de residència petita a Sant Cugat és l’única de la qual ha transcendit la seva situació concreta. La valldoreixenca Virgen de la Puerta fa dies que demana suport sanitari, tant de material com de personal. Segons el Departament, el dilluns 30 de març es va fer un reforç a aquest centre amb 420 mascaretes de protecció, 252 mascaretes quirúrgiques, 200 guants, 84 bates i 21 ulleres de protecció. També hi ha hagut reforç de personal –la Generalitat ha anunciat que farà avisos per contractar més auxiliars– i, com a la resta de residències de la ciutat, s’ha desinfectat l’accés.

Una problemàtica comuna a residències d’arreu del país

L’Ajuntament és conscient que la situació és complicada a totes les residències de gent gran del municipi i és per això que hi ha destinat els 150 quids de tests ràpids per detectar la COVID-19. Es tracta d’un material entregat per la Diputació i que el govern municipal ha decidit portar al CAP Sant Cugat amb el compromís que s’utilitzaran a les residències de gent gran amb el monitoratge dels metges del CAP.

El consistori també ha destinat a les residències part de les 1.000 mascaretes que ha comprat. L’Ajuntament, a més, a data d’ahir, havia rebut milers de donatius: 4.300 guants de làtex, 800 mascaretes, 50 bates, 6.000 protectors de peus, 156 ampolles de líquid higienitzant, 63 ulleres de protecció, 11 cascs amb pantalla facial i 1 equip de respiració, entre d’altres unitats.

Per ara, els hotels i la resta d’espais residencials, apunta el Departament de Treball, Afers Socials i Família, “són útils per fer drenatge de persones amb discapacitat intel·lectualˮ. La conselleria adverteix, però, que les necessitats van canviant i que, més endavant, els equipaments hotelers també es podran fer servir per allotjar a altres perfils.

El Departament també ha informat que dels 64.093 residents en centres de gent gran d’arreu de Catalunya, 830 han donat positiu en coronavirus i 362 han mort. 189 dels casos han hagut de traslladar-se a hospitals. Arreu del país hi ha 158 centres amb casos positius i 317 amb persones amb simptomatologia sobre un total de 1.073 residències. Dels més de 75.000 professionals que hi treballen, n’hi ha 3.184 aïllats. Tot i la vulnerabilitat de les residències, el Departament posa en valor que prop d’un 70% dels centres catalans no tenen cap cas de COVID-19.

La no actuació de la Unitat Militar d’Emergències a Sant Cugat

Conscients de la vulnerabilitat de les residències santcugatenques, l’Ajuntament va demanar suport en la desinfecció a la Delegació del Govern. Tal com va explicar aquest diari, desmentint una notícia publicada per l’ABC, aquesta actuació no dependrà de la Unitat Militar d’Emergències (UME) ja que, segons va explicar la pròpia Delegació, la decisió depenia de la coordinació entre administracions.

L’Ajuntament va explicar llavors que es va enviar una carta a la Delegació perquè el govern municipal busca tots els suports possibles –Generalitat i Estat– per tal de procedir a la desinfecció. La resposta de l’administració local ahir va ser: “A dimarts 31 de març, serà la Generalitat i les empreses contractades per l’Ajuntament les que assumiran la tasca de desinfecció de les residènciesˮ.

Però ahir mateix el diari Crónica Global va publicar que era el govern de la Generalitat el que estava bloquejant les desinfeccions per part de la UME. Seguint amb allò apuntat per aquesta notícia, el portaveu socialista local, Pere Soler, va publicar un tuit denunciant que la Generalitat és la culpable de frenar l’actuació de la UME a Sant Cugat i altres municipis: “Cada dia que passa la negligència és més gran, tenim necessitat de poder disposar de professionals per desinfectar les nostres residènciesˮ.

El govern municipal no ha emès cap comunicat ni declaració consensuada en aquest sentit i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, preguntat per aquest mitjà a la roda de premsa d’aquesta tarda, ha negat que la Generalitat bloquegi la UME: “De les 168 accions de desinfecció demanades a Catalunya, 103 han estat programades per la Generalitat i 17 per la UME, les restants han estat assumides pels ens localsˮ. El Departament defensa que cal combinar recursos tenint en compte “criteris subsidiàrietat, eficiència i urgènciaˮ.

La Generalitat encara no havia concretat quin era el suport que faria a l’Ajuntament, que tot just treballa en la contractació d’empreses per fer-la possible. A la roda de premsa d’aquesta tarda ha explicat que s’estan habilitant empreses especialitzades que “per garantia i seguretatˮ actuaran a totes les residències desinfectades per la Generalitat arreu de Catalunya. Hores d’ara elCugatenc no ha pogut conèixer quan ni com serà la desinfecció dels centres de la ciutat.

L’acollida de personal sanitari als hotels

Segons informa l’Ajuntament, hores d’ara l’únic hotel de la ciutat que acull personal sanitari és Qgat. Hi resideixen 33 professionals de l’Hospital General de Catalunya “per causes com dificultats en el desplaçament o perquè hi conviuen amb persones de riscˮ després de les gestions realitzades pel Departament de Salut, el consistori i el propi hospital. L’hotel ParkSedó de Rubí també acull sanitaris de l’Hospital General mentre el també rubinenc B&B Hotel Barcelona acull pacients lleus a punt de rebre l’alta.

El director de l’hotel Qgat explica que cada dia l’hospital els informa del llistat de persones que aniran a dormir. Està previst que els professionals allotjats restin a les seves instal·lacions entre una i dues setmanes però tot dependrà de l’evolució de l’emergència sanitària. “Nosaltres els hi oferim allotjament i esmorzarˮ, explica Padró, “tenim personal allotjat que treballa de nit i ve a dormir durant el dia i gent que treballa de dia i ve a dormir a la nitˮ. Després de dues setmanes de tancament pel confinament, l’establiment hoteler ha tornat a obrir per atendre només les habitacions ocupades pels sanitaris.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article