L’aire un 50% més net a Sant Cugat des del confinament

per Anònim (no verificat)

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Tino Rubio

Marcel Serra i Aina Serra | El confinament decretat per evitar el contagi de la COVID-19 genera també impacte en la qualitat de l’aire, degut a la reducció de circulació de vehicles i d’activitat industrial.

L’equip de recerca URBAG de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha analitzat les dades de l’evolució de la concentració de diòxid de nitrogen NO2 en l’aire en les diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat de Catalunya, entre les quals la situada al parc de Sant Francesc de Sant Cugat. En aquest punt la reducció de diòxid de nitrogen en l’aire és de mitja superior al 50%, en comparació amb el febrer de l’any passat.

“El diòxid de nitrogen quan està en contacte amb altres partícules produeix la pluja àcida o l’ozó troposfèric, és un gas dolent per al medi ambient i per a la salut de les persones. Hem de tenir clar que cada any es registren mig milió de morts prematures a Europa per malalties relacionades amb la contaminació de l’aire. Així que millorar la qualitat de l’aire ha de ser una prioritat”, explica Gara Villalba, professora d’enginyeria química de la UAB, investigadora de l’ICTA i coordinadora d’URBAG.

En la comparativa de concentració de NO2 dels dies feiners durant les dues primeres setmanes de confinament (del 16 al 27 de març) amb les dades recollides els dies feiners del mes de febrer de l’any passat observem diverses coses:

- El pic d'emissions al voltant de les 9h del matí, que a Sant Cugat acostuma a arribar als 60 micrograms per metre cúbic, s’ha reduït un 33% i ara no arriba als 40 micrograms.

- El pic d'emissions que habitualment es dona al voltant de les 21h. s’ha reduït més dràsticament per sota d’un 50%, quedant al voltant d’uns 20 micrograms

- No obstant, és curiós observar que, malgrat el confinament, durant la primera setmana entorn a les 12h. del migdia el volum d’emissió encara era igual al d’un període sense confinament. Veiem però que en la segona setmana de confinament la baixada d'emissions també s’ha donat en aquesta franja horària.

“Aquest episodi és una bona lliçó per analitzar quins desplaçaments no són realment necessaris i podem evitar-los al llarg l’any. No tinguem pressa en que acabi per continuar com abans, aprofitem per aprendre coses”, proposa Villalba.

En relació a altres estacions de la Xarxa, la de Sant Cugat ha registrat un descens mig d’emissions similar a la resta, al voltant d’un 50%. Tot i així, el pic del matí que en la pràctica totalitat d’estacions de l’AMB s’ha reduït per sota dels 30 micrograms per metre cúbic, a Sant Cugat segueix per sobre.

El diòxid de nitrogen NO2 és un gas perjudicial per l’ésser humà que s’emet principalment en la combustió dels vehicles i l'activitat industrial i, en menor mesura, de les calefaccions. És un gas poc estable, desapareix ràpid de l’aire, el que permet prendre dades acurades de la seva variació en un període curt, sense que estiguin condicionades pels comportaments previs al confinament. En els propers dies el grup de recerca URBAG es proposa avaluar l’evolució d’altres gasos amb un comportament més estable.

Les dades mostren la mitjana de presència del gas a cada hora al llarg d’un període de temps. Pel cas, es mostra la mitjana horària de les dues primeres setmanes de confinament de 2020 a Sant Cugat, respecte la mitjana horària de tot el mes de febrer de 2019 a Sant Cugat. Es compara el febrer del 2019 i no el març perquè s’ha considerat que les condicions atmosfèriques eren més semblants a les actuals, i per tant les variacions de concentració del gas més fiables.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article