Adriana Mármol: “Els animals poden ser portadors passius de partícules viralsˮ

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida per l'entrevistada.

La veterinària està considerada servei essencial i, per això, les clíniques de la ciutat romanen obertes. Des de la declaració de l’estat d’alarma, aquests centres s’han hagut d’adaptar als protocols però també restar pendents a les novetats sobre com pot afectar el coronavirus als animals. Adriana Mármol és veterinària de Triavet i en aquesta entrevista explica què se sap del SARS-CoV-2 en altres espècies i què ha suposat l’arribada de la COVID-19 al seu ofici.

Els animals es poden contagiar o transmetre el virus?

– L’Associació de Veterinaris Espanyols Especialistes en Petits Animals (AVEPA) insisteix que avui dia no hi ha evidència que el gat pugui transmetre la malaltia a les persones tot i que s’han documentat casos de gats i altres felins, com un tigre del zoològic de Nova York, que havien donat positiu. “Tots aquests casos tenien propietaris o cuidadors que eren positius al virus i que molt probablement havien estat la causa del contagi dels animalsˮ, ens aclareix l’AVEPA.

Després d’analitzar les dades, l’AVEPA senyala d’una banda que el gat i altres felins es poden veure afectats ocasionalment pel virus, especialment sent contagiat per propietaris o cuidadors que tenen la malaltia. Aquests gats no mostren símptomes o són molt lleus i la seva capacitat d’infectar altres gats sembla limitada. D’altra banda, els experts demanen comparar el nombre de gats afectats amb la tragèdia que suposa en les persones, perquè així s’ofereix la dimensió real, anecdòtica en els gats.

L’AVEPA també ens demana que els veterinaris seguim atents a les informacions que sorgeixin, les valorem de forma rigorosa per adaptar els nostres protocols i recomanacions si fos necessari. Tot i que, per ara, no hi ha evidències que els gats puguin transmetre la malaltia a les persones.

- No hi ha evidència científica que els animals domèstics pateixin ni transmetin la COVID-19. Tot i així, hem de prendre alguna mesura amb les nostres mascotes?

– Hem de mantenir les mesures higièniques habituals que ja tenim normalment, com rentar-nos les mans amb aigua i sabó després de tocar als animals, i evitar tocar-nos els ulls, boca i nas, etc.

- Tot i que els animals domèstics no puguin contraure la malaltia, poden ser portadors a través del pèl?

– Sí, els animals poden actuar com fòmits, és a dir, portadors passius de partícules virals, sobretot si han estat en contacte directe amb alguna persona malalta.

El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona ha emès un llistat de recomanacions per al passeig dels gossos en el que introdueix la recomanació de desinfectar les seves potes amb aigua i lleixiu, alcohol o aigua i sabó. Quin producte recomanes? Quines altres mesures d'higiene són recomanables?

– Totes aquesta recomanacions són vàlides i estan aconsellades per experts, però és cert que a l'hora d'aconsellar als nostres clients preferim recomanar alguna cosa una mica més senzilla, encara que igualment d’eficaç, com és la neteja amb aigua i sabó. No és que sigui perillós l'ús de lleixiu si es fa la dilució correctament, però personalment, crec que hem de posar-ho fàcil als propietaris de gossos i evitar incidents.

Esteu rebent atencions derivades de la COVID-19?

– Fins al moment, per sort, no hem tingut cap gos o gat que atendre per algun problema directament relacionat amb la COVID-19. Però sí que és veritat que la gent ens comenta molt que nota els seus gossos més aclaparats en general i també alguns gats estan canviant alguns comportaments, cosa natural si tenim en compte el sensibles que són els felins als canvis de rutines. Intentem assessorar perquè portin millor aquesta situació, que ens està afectant a tots els membres de la família per igual.

Com afecta als gossos fer menys passejos i/o més curts?

– Si tenim un gos que està acostumat a fer una determinada quantitat d'exercici cada dia i, de sobte, deixa de fer-ne, l'animal pot sentir frustració i veure incrementat el seu estrès. Això repercuteix directament en el benestar de l'animal, de manera que hem de compensar la manca d'exercici físic amb l’enriquiment ambiental.

Això vol dir fer tota mena de jocs i activitats dirigits a potenciar l'ús de la seva ment, moltes vegades utilitzant l'olfacte, ja que hi estan directament relacionats. Però cal anar amb compte amb això. No hem sobreestimular a l'animal perquè podem aconseguir l'efecte contrari i estressar-lo encara més.

Sempre cal assessorar-se amb un professional perquè ens indiqui quins jocs o rutines van millor per al nostre gos, cal individualitzar sempre el màxim possible.

Com s'ha d'actuar davant els animals de carrer? Creus que s'han pres les mesures correctes?

– En aquest sentit em sembla important i m'alegra que el govern permeti continuar amb l'alimentació de les colònies de gats. Per desgràcia, són animals que depenen de les seves alimentadores i és genial que puguin seguir fent-ho, això sí, de manera individual i amb les mesures higièniques necessàries.

L'origen del coronavirus actual és en un mercat humit d'animals de la ciutat de Wuhan. S'estudia des de quin animal ha pogut donar el salt als humans (segurament des del ratpenat o des del pangolí). Quina relació hi ha entre el consum d'animals i la propagació de virus com aquest?

– No sóc jo qui ha d'opinar sobre l'ús que fem dels animals, el poc respecte que els tenim i una infinitat de coses més, perquè seria una opinió molt personal. Per a buscar relacions d'aquest tipus tenim boníssims professionals estudiant el tema.

Com a servei essencial, la veterinària ha de seguir treballant en diferents àmbits, des de les clíniques fins a la indústria ramadera i els centres de recerca. Se us ha informat correctament des de l'inici dels protocols a seguir? Heu tingut dificultats per complir-los?

– En línies generals podem dir que el Col·legi de Veterinaris de Barcelona, que és al qual pertanyem nosaltres, ens ha anat informant a través de correus electrònics gairebé diaris de mesures a prendre i d'actualitzacions informatives. En aquest sentit no hi ha hagut problemes de comunicació.

Les mesures són bastant senzilles i les hem pogut incloure en la nostra rutina sense massa problema. Bàsicament es tracta de minimitzar el contacte, atenent només urgències que es no puguin posposar i treballant amb cita prèvia per evitar acumulació de persones a la sala d’espera.

També hem reduït l’accés a la consulta a una sola persona i mantenint la distància de seguretat. En aquest sentit, i gràcies a la mida de la nostra consulta, hem destinat una zona dins de la mateixa a col·locar una cadira on el cuidador de l'animal pot seure mentre visitem el seu animal però mantenint la distància de seguretat recomanada.

A més estem fent servir mascaretes de protecció, i mantenim una higiene i desinfecció freqüent de les mans, abans i després de cada visita. D'altra banda, tenim a disposició dels clients un gel desinfectant de mans que poden usar quan arriben i marxen.

Les mesures us han condicionat molt la feina?

– Sí, inevitablement han condicionat la feina. Per exemple, tenim un horari diferent a l'habitual, no hi som el mateix nombre de persones treballant que habitualment. Hem de tenir en compte el risc que implica per a tots els que hem de seguir treballant cada dia, sobretot relacionant-nos amb altres persones. Sempre hi és la "por" al contagi, perquè encara que procuris prendre totes les mesures adequades, pots cometre un error inconscientment.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article