Les entitats animalistes adverteixen del possible increment d’abandonaments i fan pinya davant la COVID-19

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: PAS

Hi ha dos factors que fan témer a les entitats animalistes que al final de la crisi de la COVID-19 hi pot haver un increment dels abandonaments. D’una banda, que algunes famílies han comprat o adoptat animals durant el confinament i potser no podran fer-los la mateixa atenció un cop acabi l’emergència sanitària. D’altra, la davallada d’ingressos de molts nuclis de convivència, que pot suposar que moltes persones no puguin alimentar les seves mascotes. Es tracta d’una advertència a futur davant unes situacions de necessitat que ja es detecten en l’actualitat i que els han animat a fer pinya.

Així ho explica Lluís Vidal, de la Ciutat dels Gats: “Ara les entitats estem més reunides que mai, especialment la Plataforma Animalista (PAS), el Cau Amic i nosaltresˮ. Sobre els felins, Vidal explica que ja s’han trobat quatre colònies abandonades, és a dir, a les quals cap persona alimenta. Això, sumat a una aturada quasi total de les esterilitzacions –l’entitat lamenta que en el millor any del mandat anterior l’Ajuntament en va arribar a pagar 400 i que aquest any no s’ha arribat a la desena–, suposa un increment de la població de gats de carrer i, alhora, que molts dels animals passin gana. El regidor de Benestar Animal, Francesc Carol, diu que les esterilitzacions s'han hagut d'aturar durant la crisi de la COVID-19 a recomanació del Col·legi de Veterinaris.

“Seguim sense tenir un terreny per a la gatera i és indispensable si hi ha abandonaments de gats domèsticsˮ, enraona Vidal, “a l’igual que a un gat de carrer no el pots portar a una gatera, a un gat domèstic no el pots deixar al carrerˮ. El regidor reconeix la dificultat afegida dels gats al carrer però apunta que la gatera podrà ser una realitat durant els mesos posteriors a l'aprovació del pressupost del 2020, ja que assegura que s'hi reservarà una partida i ja es miren terrenys. La Ciutat dels Gats també es troba dificultats per tenir voluntaris que ajudin durant la pandèmia, ja que molts d’ells prefereixen quedar-se a casa per no exposar-se al virus per anar a alimentar colònies, per visitar cases per portar pinso o per quedar-se animals de persones aïllades.

“A nosaltres moltes persones se’ns van oferir per passejar gossos però amb els voluntaris que tenim ja ho podíem assumirˮ, explica Francesc Codonyés, del Cau Amic, “tenim 16 cases d’acollida i ja n’hi ha que acullen animals de persones aïllades per la COVID-19ˮ. Sobre els abandonaments, adverteix que sempre es registra un repunt entre setmana santa i l’estiu i que, aquesta vegada, la situació pot ser més greu. “És molt difícil preveure mesures prèviament; només ens queda dir que si abans del confinament una persona no es podia fer càrrec d’un animal, quan aquest acabi tampoc podrà fer-hoˮ, apunta tot dient que el Cau Amic ha aturat les adopcions i les visites.

Marta Guàrdia, de la PAS, també adverteix del possible increment d’abandonaments i lamenta que l’Ajuntament per ara no hagi pres cap mesura al respecte. Carol explica que ara per ara no s'ha registrat un increment dels abandonaments i que caldrà esperar a veure com evoluciona la situació ja que no està assegurat l'increment. Per tal d'evitar alarmismes, recorda que els animals de companyia no poden contreure la malaltia ni transmetre-la. Això no significa que els animals no puguin portar el virus enganxat als pèls, motiu pel qual cal extremar les mesures d'higiene.

La representant de la PAS també diu que, al marge del consistori, reben moltes peticions de suport directament. Les tres entitats coincideixen a dir que el nou govern, tot i la creació d’una regidoria de Benestar Animal, no ha fet grans accions en quant als animals. “Una bona mostra és que la taula de benestar animal no funciona i no es reuneix des de l’any passatˮ, lamenta Codonyés. El regidor es defensa assegurant que la taula de benestar animal es reunirà un cop s'aprovin els pressupostos per aconseguir així que esdevingui un espai més executiu. També defensa que s'han aconseguit passes com que els serveis socials tinguin en compte els animals de les famílies amb vulnerabilitat i no només en moments puntuals.

Però aquesta no és l’única crítica a la gestió municipal enmig de la crisi de la COVID-19. Vidal explica que per ara l’entitat està assumint amb recursos propis i sense cap aportació pública extra el cost dels serveis veterinaris i del repartiment de pinso a les colònies de gats i a famílies que no poden pagar l’alimentació de les seves mascotes. “Ens trobem que som entitats petites les que hem de fer front a situacions de penombra econòmicaˮ, explica el membre de la Ciutat dels Gats, “a set de les 14 cases on hi hem acudit ens han dit que si no és pels nostres donatius no tindrien absolutament res per donar als animalsˮ.

Codonyés diu que en el seu cas el consistori sí els sufraga les despeses veterinàries però tot allò vinculat a l’alimentació segueix recaient sobre les persones voluntàries. Tot i que l’Ajuntament va crear un voluntariat per fer suport a persones amb animals a càrrec durant el confinament, aquest se centra, per ara, en anar a comprar, passejar gossos i altres tipus d’acompanyaments però deixa altres necessitats de banda. “Hem registrat un increment d’accidents perquè els animals, especialment els gats de carrer, van més tranquils però la gent condueix més ràpid així que ja hem tingut quatre atropellaments amb tres defuncionsˮ, expliquen des del Cau Amic, “així que demanem a la gent que vagi amb més cura quan agafi el cotxeˮ.

La PAS també posa l’atenció sobre els recursos davant les necessitats afegides que ha suposat la COVID-19. “L’Ajuntament ens va enviar un correu electrònic per crear un grup de voluntaris i els vam respondre amb un altre correu en què proposàvem tenir una persona d’enllaç per ser nosaltres qui derivéssim els casos entre els nostres voluntaris i també demanàvem que ens facilitessin protecció i diners per als casos que impliquessin una despesa econòmicaˮ, diu Guàrdia, “però no ens han respostˮ.

El regidor explica que la xarxa de voluntaris que s'ha creat pretén ser un espai que vagi més enllà de la COVID-19 i que, a més, ha de comptar amb la col·laboració de les entitats. Reconeix que tenir un pressupost prorrogat dificulta algunes accions però diu que de cara als propers comptes hi haurà més subvencions a les entitats i que l'Ajuntament treballarà per centralitzar la recollida del pinso que després les entitats distribueixen, una aposta que considera que agilitzarà la resposta a les famílies amb necessitats.

Tot i això, des de gairebé un mes abans que l’Ajuntament anunciés la creació de la xarxa de voluntariat, sí hi havia una relació entre consistori i la PAS per derivar les peticions d’urgències de gats. “Nosaltres ens encarreguem de portar-los al veterinari i les despeses es paguen amb l’acord de la Ciutat dels Gats amb el veterinariˮ, diu Guàrdia, evidenciant una unitat d’acció que Vidal també posa en valor: “Nosaltres no tenim gaire socis però la PAS té molts voluntaris que es poden encarregar d’atendre casosˮ.

El voluntariat de l’Ajuntament

La Ciutat dels Gats, el Cau Amic i la PAS evidencien amb la relació entre les tres entitats que el suport als animals supera per ara el grup de voluntariat creat per l’Ajuntament tot i que, malgrat les mancances, consideren que la iniciativa municipal serveix per donar resposta a alguns casos. Carol, per la seva banda, aspira a fer d'aquest espai i de la taula de benestar animal òrgans de col·laboració entre entitats i administració. La iniciativa de voluntariat s'ocupa de passejar gossos, comprar aliments i acollir animals temporalment.

Segons va explica el consistori en un comunicat el 16 d’abril, el servei s’activa en dos supòsits: persones hospitalitzades –quan s’opta per l’acolliment temporal– o persones en aïllament –quan s’opta pel suport en passejades i compres–. Segons el regidor, es disposa de 27 persones voluntàries tot i que obrint la porta a rebre més sol·licituds a través de voluntariat@santcugat.cat. Les persones que necessiten suport econòmic són derivades als serveis socials a través de serveissocials@santcugat.cat o del telèfon 935 657 000.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article