Assemblea pel Clima: “El decreixement és un imperatiu físic, i no pas un posicionament ideològicˮ

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El passat 20 d’abril es va presentar l’Assemblea pel Clima, un nou col·lectiu ecologista que, seguint l’estel de la vaga mundial pel clima i les reivindicacions de Fridays for Future, pretén esdevenir un espai transversal de reivindicació climàtica. “Els pròxims anys seran determinants si volem garantir la supervivència, no només de la societat tal com la coneixem, sinó del conjunt d'éssers vius del planetaˮ, recullen al comunicat amb que es van presentar. L’assemblea pretén pressionar les institucions i també tenir incidència local, criticant un model de ciutat que consideren que ha apostat pel rentat verd.

Per què vau decidir crear l’Assemblea pel Clima?

– La situació de crisi global és cada dia més urgent, i és imprescindible donar-hi resposta. En els últims anys hem anat veient com les iniciatives des de les institucions han fet fallida, una rere l’altra. Ens queda molt poc temps i cal augmentar la pressió substancialment per garantir que s’apliquin mesures concretes per a reduir les emissions, entre d’altres necessitats ambientals. Sant Cugat no n’és cap excepció. Caldrà la pressió constant des de la ciutadania, vehiculada a través de organitzacions com poden ser Fridays for Future o aquesta assemblea, per a construir alternatives locals al model imperant fallit.

Quanta gent sou, com funcionareu i quines accions teniu previstes?

– Ara mateix som al voltant de 15 persones, i funcionem i funcionarem de manera assembleària. Totes aquelles persones que tinguin ganes de lluitar activament en aquesta direcció es poden posar en contacte amb nosaltres enviant-nos un correu a assembleapelclima@gmail.com o bé a través del nostre Instagram @assxclima_stq.

Quina relació mantindreu amb altres col·lectius ecologistes de la ciutat? Hi ha espai per a un col·lectiu més?

– Estem segures que la relació que mantindrem amb altres col·lectius serà de cooperació i coordinació, i que ens trobarem en moltes reivindicacions, però pensem que a Sant Cugat hi manca moviment de base que reclami la gestió que la situació ambiental requereix. Fridays for Future, per exemple, són una organització juvenil que s’encarrega precisament d’això. Pensem que cal un espai més transversal que es sumi a la feina que porten fent.

Manteniu algun contacte amb altres col·lectius de fora de la ciutat com ara Extinction Rebellion? I amb municipis veïns com Rubí i Cerdanyola que també tenen lluites vinculades als abocadors dels seus termes municipals?

– Dins de l’Assemblea hi ha membres d’altres entitats ecologistes com poden ser Extinció Rebel·lió o Fridays for Future, així com gent implicada en d’altres lluites, com ho són la lluita feminista o la lluita per a garantir un habitatge digne. Per nosaltres, l’ecologisme ha d’anar de la mà de totes aquestes altres lluites, ja que quan afirmem que volem un món més sostenible, estem reclamant també un món socialment més just.

De cara a establir connexions més directes amb altres municipis, anirem veient com es desenvolupen les coses i mesurant les nostres forces, però som molt conscients que caldran moviments amples i coordinats, ja que les reivindicacions ecologistes són de caràcter global.

Considereu que és possible un desenvolupament sostenible (com recullen els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU) o cal apostar pel decreixement?

– Decréixer com a societat és un concepte que espanta una mica perquè sembla que el nostre benestar depengui del capitalisme, que sí que depèn del creixement continuat de l’economia. Però la realitat és que estem consumint molts més recursos dels que es generen al nostre planeta. Evident que arribarà un moment en què els recursos s’exhauriran. De fet, diversos estudis científics parlen d’una reducció important de la quantitat de combustibles fòssils en els següents vint o trenta anys. Si volem tenir futur com a espècie, hem de crear una societat en equilibri amb el medi natural, que en garanteixi la continuïtat. El decreixement és un imperatiu físic, i no pas un posicionament ideològic o polític.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article