ERC-MES demana avui al ple que tots els parcs infantils estiguin adaptats per a nens amb discapacitat

per Anna Poquet

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatges: Anna Poquet

Els principals problemes dels parcs infantils són, la falta d’accessibilitat per aquelles persones amb mobilitat reduïda, ja que no existeixen itineraris per tal d’accedir des de l’espai públic així com; i el tipus de paviment que es fa servir, escollint, en la majoria dels casos, sorra, grava o escorça, fent inaccessible el pas i per tant el joc, a persones amb cadira de rodes.

Fa un any es va iniciar a la nostra ciutat el pla de renovació i ampliació dels jocs infantils i juvenils 2014-2015, un dels objectius consistia en la instal·lació d’elements que permetessin l’accés al parc i al joc a persones amb discapacitat. Per tal que tots els nens, amb discapacitat o sense, poguessin jugar als parcs sense cap tipus de limitació.

Mireia Ingla, portaveu d’ERC-MES, assegura que “no es tracta de fer parcs específics només per nens que tenen alguna minusvalidesa, sino aprofitar els que hi han perquè siguin totalment inclusius i integrals”. Aquesta moció ha estat ben rebuda per part de tots els partits i CIU en concret, ha fet algunes esmenes per tal de millorar la moció.

Alguns dels elements que planteja la portaveu Mireia Ingla són per exemple, instal·lar gronxadors en els que hi puguin accedir nens amb cadira de rodes, incloure cartells en Braile i millorar les estructures utilitzant diferents textures per cada zona, pintar els gronxadors amb colors llampants pels nens amb discapacitat visual, disminuir barreres arquitectòniques, perquè puguin accedir fàcilment, jocs infantils a ras del terra per a nens i nenes amb problemes de mobilitat, etc.

En definitiva, fer que als parcs de la nostra ciutat pugui jugar qualsevol nen encara que tingui una discapacitat, ja sigui física, psíquica o sensorial, per tal que aquests se sentin integrats i segurs amb la resta de companys de joc, com han fet altres ciutats com per exemple Sabadell, on l’any 2007 es creava el primer espai infantil, de 1200 metres quadrats, adaptat per a nens amb discapacitat perquè aquests poguessin jugar, de forma natural, amb amics i familiars sense haver diferències entre els uns i els altres.

Cada cop més, els municipis catalans integren en alguns dels seus parcs algun que altre element, per tal de fomentar la inclusió dels nens amb discapacitat, com el cas de Vic i Gavà o inclús fer parcs infantils només per a persones amb discapacitat, com es va fer a Salou. Però, l’objectiu dels republicans de Sant Cugat és que al final del mandat, tots els parcs de la ciutat estiguin adaptats.  

ERC-MES demana que en el període d’un any es realitzin les actuacions necessàries per garantir que el 50% dels parcs infantils dels municipis, fomentin la inclusió i estiguin adaptats per a nens i nenes amb qualsevol tipus de discapacitat, tenint en compte una distribució equitativa del territori.

Sant Cugat en xifres

En referència al pressupost en aquest tipus d’instal·lacions, Mireia Ingla, portaveu d’ERC-MES, no especifica la despesa que podria implicar la implementació de parcs adaptats. ”És la tasca de l’equip de govern, ja que té els tècnics municipals i mecanismes suficients per fer-ho” assegura. Segons una empresa de la zona, especialitzada en aquest tipus d’instal·lacions, no dóna un cost total, ja que, varia molt segons les condicions, mides i materials, però assegura que un gronxador d’aquestes característiques, pot costar entre 2000€ i 3000€  sent el preu més elevat que un gronxador no adaptat, on el cost és aproximadament d’uns 800€.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística, la població infantil de Sant Cugat (nens de 0 a 14 anys) l’any 2014 ocupava el 20,45% de la població total d’aquesta ciutat. A més, segons un estudi realitzat per l’Ajuntament de Sant Cugat sobre les persones amb discapacitat d’aquest municipi, de les 2.645 persones amb discapacitat de qualsevol tipologia que viu a Sant Cugat, el 5,7% tenen entre 0 i 14 anys. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article