Mocions del Ple de maig: ajuts a pensionistes sense IRPF, aparcament de can Cabassa i cas Palau

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: captura de pantalla del directe a través de Cugat.cat

Després de dos mesos sense Plens ordinaris a causa de la COVID-19, l’Ajuntament ha reemprés les sessions ordinàries a porta tancada i amb un ordre del dia amb quatre mocions institucionals i una de Ciutadans. Les restants, referents al coronavirus, s’han retirat per debatre-les en el marc de les comissions informatives especials que s’han aprovat en aquesta mateixa sessió plenària. Pots consultar també els punts de govern i la contracrònica de la sessió (sobre el cas Palau i sobre les comissions de la COVID-19).

Moció institucional de la Plataforma de Pensionistes perquè els ajuts econòmics a pensionistes restin exemptes d’IRPF

El Ple de maig ha aprovat la moció institucional que havia proposat la Plataforma de Pensionistes al febrer però que va quedar pendent d’aprovació a falta de modificar alguns acords, el que va comportar les queixes del col·lectiu a l’Audiència pública d’aquell mes. Finalment, els acords han estat senzills. Un primer en què es demana al departament jurídic de l’Ajuntament verificar la diferència de criteri respecte a l’Ajuntament de Màlaga, on els ajuts sobre l'IBI a les persones residents al municipi en especial situació de necessitats queden exempts d’IRPF. Un segon en què s’insta als partits amb representació al Parlament i al Congrés a promoure davant el consell de govern perquè “s’esclareixi aquest concepte i que s’impulsin les modificacions legals necessàries per equiparar el mateix reconeixement del dret de família nombrosa i monoparentals en l’àmbit autonòmic, a totes les famílies amb situació d’ajudaˮ.

Moció institucional per la COVID-19

A proposta inicial de Junts per Sant Cugat, el Ple de maig ha aprovat una moció institucional en motiu de la COVID-19. En aquesta el consistori expressa el condol a totes les víctimes del coronavirus i pren el compromís de fer un acte institucional en el seu record quan les condicions sanitàries ho permetin. Alhora, l’Ajuntament mostra suport a les persones contagiades i agraeix la feina del personal sanitari i a totes les persones que treballen en les cures, serveis essencials i protecció civil. La declaració agraeix a la ciutadania la col·laboració en les mesures de confinament i pren el compromís que Sant Cugat sigui un dels motors principals de recuperació econòmica del país.

Manifest del dia internacional de les Dones

Amb la cancel·lació del Ple de març, ha estat al de maig que s’ha fet la declaració institucional del dia internacional de les Dones, un escrit elaborat per la Federació de Municipis de Catalunya i per l’Associació Catalana de Municipis on es demana aturar el sexisme, el patriarcat, la violència contra les dones i el lideratge polític masclista i es reivindica la interseccionalitat amb la lluita contra el racisme, el classisme, la xenofòbia i la LGTBIfòbia. “Reivindiquem una educació pública, laica, inclusiva i feminista que faci créixer lliures nenes i nensˮ, reivindica el manifest. Pots llegir el text complet aquí.

Declaració del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament contra la violència a la frontera entre Grècia i Turquia

El Ple de maig també ha servit per aprovar una declaració institucional del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament sobre les persones refugiades i el seu estat a la frontera entre Grècia i Turquia, amb el que qualifiquen d’una vulneració dels drets humans amb atacs racistes i xenòfobs. Per això insten al govern grec a cancel·lar la suspensió de l’aplicació de la Convenció de Ginebra i a la Unió Europea a obrir les vies legals i segures d’accés al territori comunitari europeu. A més, demanen als ajuntaments que aportin fons a dos projectes: un d’assessorament, suport legal i acompanyament per a la mobilització política cap a persones refugiades en situació irregular encallades a l’illa de Lesbos i un per teixir justícia i dignitat a la ruta dels Balcans. Pots llegir la declaració completa aquí.

Debat la moció de Ciutadans per un aparcament provisional a Can Cabassa

Tots els grups han votat a favor de la moció de Ciutadans per estudiar un projecte de construcció d’un nou aparcament dissuasiu en el sector de l’Hospital General i, mentre no es pugui fer el projecte, condicionar-ne un espai per a aquest ús i garantir-ne el manteniment per part de l’Ajuntament, alhora que incrementar el patrullatge de la Policia Local. La moció està relacionada amb les reivindicacions del veïnat que va arribar a un acord amb el govern anterior a finals de mandat però que ara s’ha vist aturat per una sentència desfavorable a la modificació urbanística que permetia fer algunes de les accions i que el govern tripartit manté en espera a falta de rebre un estudi de Barcelona Regional. S’ha aprovat amb unes esmenes del govern en què es demanava treure la contextualització sobre la COVID-19.

Moció d’urgència sobre el cas Palau en què es demanen responsabilitats polítiques i econòmiques a Junts

Tots els grups excepte Junts han votat a favor d’una moció d’ERC-MES, PSC i CUP-PC sobre la ratificació de la sentència del cas Palau, que ha dictaminat que Convergència es fa finançar de manera irregular amb les obres del PAV3. Ciutadans no només hi ha votat a favor sinó que, a més, s’hi ha sumat com a grup proposant mentre Junts ha optat pel vot contrari.

En la proposta es rebutja la corrupció, es pren el compromís d’estudiar la sentència perquè l’Ajuntament recuperi els sobrecostos de l’obra i s’acorda novament realitzar una auditoria o estudi per analitzar els expedients del contracte. Aquest darrer punt ja s’havia acordat al mandat anterior però no es va tirar endavant després que s’aturés el concurs en comprovar que l’empresa que el guanyaria havia fet donatius a Convergència.

Alhora es demana responsabilitats polítiques als regidors de Convergència del període afectat (fins el 2009), és a dir, demanar dimissions de responsabilitats públiques. També es demana a Convergència, PDECAT i Junts per Catalunya, l’assumpció de les responsabilitats econòmiques per retornar la comissió que es van repartit Convergència i Fèlix Millet: 167.040,76 euros.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article