Quatre americanes i un pin a la màniga

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Puig repeteix com a president de l'EMD. Fotos: Jordi Pascual.

No calia entrar a la Casa de la Vila per saber que, malgrat la majoria absoluta, no tots els valldoreixencs estan contents amb les accions de Convergència i Unió i de Josep Puig al govern de l'EMD. Ahir es va celebrar el Ple d'investidura de la Junta de veïns. La recepció a la Casa de la Vila la feia Emili Sempere, membre del Casal d'Avis, amb una pancarta on es podia llegir “Senyor Puig i Cia. No volem centralitat, pisos ni super. Especulació”.

L'home explica que els plans de Puig a la Plaça de la Centralitat són un desgavell ja que implicaria canviar el model de poble i enderrocar el Casal d'Avis. Recrimina també la cessió de terrenys de l'EMD a l'Ajuntament així com la falta de serveis com una biblioteca i no un punt de lectura com existeix fins el moment.

- Sí, però Puig ha guanyat les eleccions...

- Les ha guanyat perquè les esquerres no han sigut capaces d'unir-se. Si tots els partits d'esquerra anessin junts, inclús tindrien la majoria absoluta.

Però la realitat és que CiU té quatre vocals mentre que la CUP en té dos, Esquerra un i Ciutadans un. Amb Josep Puig com a guanyador de la presidència novament, CiU suma la majoria absoluta tot i que, segons diuen, no empraran per bloquejar el diàleg. Pel camí s'han deixat dos vocals, de sis a quatre, el que ha facilitat que hi hagi tres forces a l'oposició enlloc de dos com l'anterior legislatura.

La Casa de la Vila estava plena de gom a gom. Aquest fet el van reivindicar Susanna Casta, vocal de Ciutadans; Noël Climent, vocal d'ERC, i el propi Josep Puig, president de l'EMD, com a mostra que a la gent li interessa la política. Si bé, molts dels assistents eren companys de partit i representants d'agrupacions i l'Ajuntament. Entre el públic es podia veure l'alcaldessa, Mercè Conesa, al centre de la primera fila i acompanyada de membres del nou govern; la cap de llista d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana; el cap de llista de Ciutadans, Aldo Ciprian; Ramon Piqué com a representant de la CUP-PC i alguns presidenciables com Josep Maria Canals del PP.

L'acte començava solemne. Els vocals se situen un a un davant un faristol per fer el jurament. Comença la representant de Ciutadans que jura el càrrec i la Constitució. Després d'ella s'inicia una mena de competició per veure qui és més independentista. Noël Climent, vocal d'ERC, jura la Constitució per “imperatiu legal” i assegura que treballarà per “una Catalunya lliure i de persones lliures i iguals”. S'escolten els primers aplaudiments.

Els representants de CiU, llevat Susanna Herrada que únicament jura el càrrec “per imperatiu legal”, també tenen unes paraules per la independència de Catalunya. Xavier Gavaldà diu que treballarà per assolir la independència i Quim Castelló i Bernat Gisbert, que havien jurat el càrrec al principi de l'acte com a membres de la Mesa d'edat, també parlen d'“imperatiu legal” i una Catalunya independent.

Xavier Humet, vocal de Procés Constituent, jura el càrrec assegurant que treballarà “per una societat més justa i per la independència” mentre que el seu company Ferran Margineda, de la CUP, diu que treballarà seguint els eixos del socialisme, la reunificació i la independència dels Països Catalans. Puig es limita a dir “plena sobirania del poble català”. Les paraules dedicades a Valldoreix venen als discursos de cadascun dels portaveus.

Just després del jurament Puig pren la vara que el fa president de l'EMD i reparteix els pins insígnia de representants de Valldoreix entre els vocals. Ho fa d'esquerra a dreta començant per Susanna Casta. Quan l'entrega a Noël Climent, s'abraça amistosament amb el vocal. Els barons del CiU són els únics que porten americana, fet que facilita trobar el lloc on enganxar el pin. Després de CiU és el torn de la CUP-PC i la cosa es complica. Ferran Margineda, sense americana, acaba emportant-se el pin a la màniga de la samarreta.

Els discursos són previsibles. Per a alguns dels assistents, representants polítics inclosos, massa previsibles ja que acaben parlant entre ells o agafant el mòbil mentre cada portaveu diu la seva. La Susanna Casta fa un discurs mig en castellà mig en català, fet que sorprèn el públic, i assegura que cal més consens i diàleg en afers com la centralitat i la mobilitat. Felicita a Puig però assegura que serà una oponent clara si “fa cas omís a allò que es diu des de fora d'aquesta casa”, tal vegada en referència a l'Emili Sempere.

Noël Climent, que a banda de vocal d'ERC s'havia presentat com a presidenciable per Valldoreix Decideix, assegura que representarà també aquells partits de la coalició que no han obtingut vocals. Anuncia treballar pels interessos de Valldoreix i per fer una oposició responsable.

Xavier Humet és qui fa el discurs més llarg amb la presentació d'ell i el seu company així com les principals línies de la coalició que representen. “Mai oblidin que tots els que formem part de la política som responsables del descrèdit d'aquesta”, assenyala, i assegura que no acceptarà més habitatges públics si no són de lloguer. Recrimina la centralitat i la cessió de terrenys a l'Ajuntament de Sant Cugat. Recorda que els representants de la CUP-PC es limiten el salari i els anys per poder estar a una institució animant a la resta de partits a fer-ho.

Puig comença el seu discurs de president quan se n'adona que s'havia saltat el torn del portaveu del seu propi partit, el Bernat Gisbert, d'Unió.

- Et veia molt decidit... (riures)

Comença el discurs i reivindica tres projectes principalment: la destinació de l'1% del pressupost a participació ciutadana, la necessitat de continuar treballant al Montmany i els Horts Solidaris. De fet, dijous l'EMD va reconèixer la tasca de Diego Fernández, impulsor dels horts, fent-li entrega d'una placa. Després, ja com cal, comença el discurs de Josep Puig.

- El Bernat ha dit la meitat del meu discurs! (més riures)

Josep Puig assegura que el nou mandat és “un punt i seguit” i es mostra orgullós d'accions com l'eliminació de les torres d'alta tensió. Reivindica, novament, un fet que ja s'havia fet evident a l'inici de l'acte, la majoria dels representants volen la independència de Catalunya. De fet, llevat Sussana Casta de Ciutadans, la resta de partits són sobiranistes. “Visca Valldoreix, visca Sant Cugat i visca Catalunya lliure!”, clou.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article