L’Ajuntament paga 1,6 milions en factures fora de contracte entre gener i abril

per Jordi Pascual

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament

La Junta de Govern ha aprovat pagar 1,6 milions d’euros en factures a empreses adjudicatàries de contractes ja vençuts des de principi d’any fins abril. Es tracta de serveis que hores d’ara no s’han licitat de nou i, per tant, l’empresa els assumeix tot i haver-se acabat el temps de durada del contracte i les pròrrogues previstes en aquest. En les Juntes de Govern celebrades entre gener i abril, que són les que s’han revisat per realitzar aquest article, hi ha pagaments referents als serveis prestats des de novembre fins a març.

L’empresa que treballant fora de contracte més ha facturat durant els quatre primers mesos de l’any és Clece SA, del grup ACS de Florentino Pérez, que cobra més de 267.000 euros mensuals per la neteja dels edificis públics municipals. A més, cada mes factura més de 9.500 euros per la neteja per la neteja d’edificis que no s’havien incorporat al contracte original, on s’hi inclouen una part de la Casa Aymat, els banys públics del Turó de Can Mates, el pavelló de la Guinardera i Can Quitèria. El contracte va acabar el 4 de febrer del 2019 i, tot i que es va iniciar el tràmit per fer una pròrroga d’un any, aquesta no es va acceptar així que el servei es presta sense contracte des de febrer del 2019 a l’espera d’un nou concurs.

La segona empresa més beneficiada és la cooperativa Suara Serveis amb un únic pagament que, segons les actes de les Juntes de Govern, fa referència a la prestació del Servei d’Atenció Domiciliària de desembre del 2019. En total més de 138.000 euros. En aquest cas es va presentar la formalització de la pròrroga fora de termini, motivada per “la baixa laboral de la tècnica referent del contracte, la jubilació del Cap de Servei i el canvi de l’equip de Govern, entre d’altresˮ, i per això s’ha hagut d’optar per un reconeixement de l’obligació de factures. El contracte va acabar el 7 de juliol del 2019.

La tercera empresa més beneficiada és Gruas Pablo SL, encarregada del servei de grua municipal. En funció dels serveis prestats cada mes, ha facturat entre poc més d’11.000 euros al març a més de 22.000 al desembre. El treball fora de contracte d’aquesta empresa està investigat per la Fiscalia, que el passat 13 de maig es va emportar la documentació referent a aquesta situació, on s’adjuntava un informe de la tinença d’alcaldia de Bon Govern i Transparència on s’indiquen tres presumptes irregularitats: allargament del contracte fora de termini, el pagament de part dels sous en B i la possible subcontractació per a tasques de senyalització. El contracte va acabar al maig del 2016 després d’un any de contracte i un de pròrroga. Tot i que al 2016 es va fer un concurs públic, va quedar desert en excloure Gruas Pablo com a única aspirant. A l’espera d’un nou concurs, el servei es presta fora de contracte des de maig del 2016.

Pots veure el conjunt de reconeixements de reconeixement de factures aprovats entre gener i abril a continuació:

De la resta d’empreses que apareixen a la llista, Autocares Cer SA (que ha rebut en total uns 29.000 euros) presta el servei de transport adaptat des del 2015 però el contracte i les pròrrogues van vèncer l’agost passat, mantenint el servei fora de contracte fins que es resolgui una nova licitació. Plaba Fàbrega SL (prop de 21.000 euros) s’ha encarregat de la vigilància d’activitats com el cap d’any, el Quinto, l’Envelat i les activitats de Nadal a la rambla del celler així com la vigilància al pavelló del Leonardo da Vinci. Fins ara es feia amb contractes menors però la intervenció va determinar al 2019 que calia iniciar el procés de licitació oberta.

El cas del Taller Jeroni de Moragas (més de 5.000 euros), encarregat del suport a la recepció de l’Ajuntament, fins ara es feia amb contractes menors però la nova intervenció municipal considera que s’ha de licitar. Finalment, la Fundació Catalana de l’Esplai, que a Sant Cugat treballa com a Paidos per un acord entre les dues entitats, (més de 15.000 euros) s’encarrega del Centre Obert i del Taller Jove des de setembre del 2016. El contracte va vèncer el setembre passat però, a l’espera de la resolució de la nova licitació, segueix prestant el servei fora de contracte.

Paral·lelament, a les Juntes de Govern analitzades s’han aprovat dos grans paquets d’obligacions derivades de despeses autoritzades i compromeses tot i que sense especificar a quines factures fan referència. A la del 4 de març es va aprovar el reconeixement de 1.004 obligacions del període comprés entre octubre i desembre del 2019 i que ascendeixen a 9.779,757,92 euros. A la del 21 d’abril es va aprovar el reconeixement de 985 obligacions del període comprés entre gener i febrer i que ascendeixen a 10.521.491,04 euros.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article