Més de 30 entitats unides en els primers casals d’estiu a totes les escoles

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Imatge dels casals (Joan Turu)

La Coordinadora d’Associacions de Familiars d’Alumnes (AFAs) i Paidos+Fundesplai han preparat per primera vegada uns casals d’estiu en què hi participen més de 30 entitats i amb activitats a totes les escoles públiques i a les concertades Santa Isabel i Pureza de María (en aquests dos casos només per part de Paidos). Les restriccions derivades de la COVID-19 han bloquejat els casals de moltes entitats i, alhora, han dificultat els desplaçaments i els grups grans d’infants; motiu pel qual neix aquesta nova modalitat de casals, que tenen una voluntat municipal tot i que hores d’ara no depenen de l’Ajuntament.

Carola Alegre, de la Coordinadora d’AFAs, explica que van rebre la proposta inicial de Paidos i, des de llavors, hi van treballar plegats. La idea de les AFAs era involucrar l’Ajuntament per fer uns casals d’estiu municipals respectant totes les mesures de seguretat i restriccions sanitàries. Alhora, es pretenia que a cada centre es poguessin fer totes les activitats amb un casal temàtic setmanal però la impossibilitat de rotar els monitors per evitar vectors de contagi de la COVID-19 ha fet que es busquin altres fórmules. “Els centres acolliran moltes activitats però no podem garantir que seran totesˮ, explica Alegre, “aquest model l’haurem de deixar per a l’any vinentˮ.

La continuïtat de la proposta, però, dependrà de l’èxit d’enguany, que està clarament condicionat per les circumstàncies sanitàries. Tot i que hores d’ara la iniciativa no es finança amb fons públics, l’Ajuntament sí facilita alguns serveis bàsics: la cessió d’instal·lacions, el servei de neteja i el pagament de la meitat del monitor responsable que hi ha d’haver per cada quatre grups. A més, els grups han de ser restringits a 10 infants i les entrades i sortides esglaonades.

Les inscripcions es van obrir el divendres passat, amb preus que intenten ser el més baixos possible (entre 62 i 106 euros a la setmana) i amb un pagament fraccionat en dues quotes. Són casals oberts a tots els infants de la ciutat, més enllà del centre educatiu en el qual cursen els seus estudis. Si bé, les limitacions de la COVID-19 també suposa la restricció a 120 places per cada centre al juliol i a 90 a l’agost. A nivell de seguretat, tots els monitors hauran fer un curs de prevenció i higiene, s’han suprimit les sortides fora del municipi i s’aplicaran els protocols dictats per les autoritats competents. Està previst que els casals comencin l’1 de juliol però tot dependrà de si Sant Cugat ha entrat a la fase 3 de desconfinament.

A diferència dels campus de l’Oficina Municipal d’Esport per a Tothom (OMET), que també son oberts a tots els infants però se centren en la pràctica esportiva i només mantenen activitats a l’escola de la Floresta i a l’institut Pla i Farreras –a banda de les activitats itinerants–, la proposta de les AFAs incorpora altres activitats més enllà de les esportives, en conjunt: lleure, tecnologia, anglès, bàsquet, bastoners, batucada, ciclisme, circ, dansa, dibuix i pintura, educació emocional, esbart, escacs, futbol sala, fent fang, gimnàstica artística, gimnàstica rítmica, guitarra, handbol, hip hop, karate, robòtica, sensibilització musical, taller tèxtil, teatre, tennis taula i voleibol.

“Ho vam començar a planificar a l’abril, quan tot era molt més incert que araˮ, explica Alegre, “però ja en aquell moment les entitats es van mostrar encantades perquè moltes d’elles no podien fer casals i, alhora, els servia per fer xarxaˮ. L’Ajuntament els ha deixat clar que no són uns casals municipals i que ja hi ha casals de l’OMET tot i que Alegre diu que són complementaris. A més, defensa que tot i no ser municipals, la voluntat sí és aquesta perquè involucren totes les escoles públiques i desenes d’entitats del poble.

A banda de la Coordinadora i Paidos, les entitats i empreses que hi participen són: SmARTions, Helen Doron, Learning S Cool, MaB Languages, Qbasket Sant Cugat, UESC bàsquet i tennis taula, els Bastoners, la Batuescola, la Unió Ciclista, Aire, el Grup Mediterrània, Pou d’Art, Exploradors emocionals, l’Esbart, la Fundació Cívica Oreneta del Vallès, el Futbol Sala Sant Cugat, l’Olimpyc Floresta, Marró espai, el Club de Gimnàstica Artística, el Club de Gimnàstica Rítmica i Estètica, el Club Muntanyenc, Germans Saltor, el Club Handbol, l’Escola de hip hop, el Karate, TBKids, l’Escola de Música Tradicional, Katia, els Tallers de Teatre Sílvia Servan i Mimo Chispas i el Club Voleibol.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article