El Pol Cooperatiu de Sant Cugat neix per generar projectes empresarials de l’economia social i solidària

per Anònim (no verificat)

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Diverses entitats de l’economia social i solidària estan impulsant la creació d’un Pol Cooperatiu a Sant Cugat. L’objectiu és generar una agrupació d’empreses de l’economia social i solidària (ESS) que dinamitzin projectes empresarials propis i de retorn a la ciutadania santcugatenca. El pol, que es posarà en marxa al 2020, es preveu que pugui ubicar-se físicament en un espai o espais del municipi, vinculats a l’àmbit universitari i al teixit social.

La impulsora és l’associació Sant Cugat cap a l’Economia Social, Solidària i Sostenible, amb les sòcies Cal Temerari, Arqbag coop. D'arquitectura i Pol·len Edicions SCCL amb la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu Vallès Occidental (Doble Via SCCL). A més, ja s’hi han sumat com a col·laboradores diverses entitats del teixit de l’economia social i solidària a Sant Cugat: Assoc. 4 PINS, Cíclica coop, Utopig Sutido SCCL, Coopmunitat SCCL, la Florestina, els grups locals de SOM energia SCCL i de Som Mobilitat SCCL, Ortiga SCCL, Doble Via SCCL i el Taller Jeroni de Moragas. El pol compta amb el suport de l’Ajuntament i s’està tancant la col·laboració de l’Escola Tècnica d’Arquitectura del Vallès ETSAV-UPC.

El propòsit del pol cooperatiu de Sant Cugat és generar projectes propis d’un conjunt d’empreses i entitats vinculades a l’economia social i solidària del municipi per tal d’unir forces i capacitats i enxarxar els agents que comparteixen ideari, valors i estratègies. El pol generarà espais de co-treball, intercooperació i col·laboració a la vegada que potenciaran els principis i valors en els quals s’inspira, compartint-los amb la resta del teixit econòmic i la societat, mitjançant estratègies comunes de difusió i comunicació, mutualització de serveis, formes de compartir informació i capacitats, formació especialitzada i espais d’innovació i incubació per a nous projectes que es puguin beneficiar de l’expertesa dels agents implicats i de l’entorn en el qual participen.

Ja s’han dissenyat accions concretes de treball del pol, en diferents fases: accions d’enxarxament i intercooperació d’entitats ESS, espai permanent per a cooperatives consolidades, accions d’incubació de nous projectes cooperatius, d'innovació social i recerca al voltant de nous models d'empresa social i solidària, de formació àmbit cooperativisme, i ESS, accions de difusió i comunicació dels principis i valors de l’ESS, i, en una fase final, un espai de comercialització de productes i serveis.

Què és un pol cooperatiu

L'objectiu del Pol cooperatiu de Sant Cugat, inspirat en la definició francesa dels Pôles territoriaux de coopération économique (PTCE), és esdevenir un agrupament d’empreses d’economia social i solidària del municipi, associada amb l'administració local, centres d’investigació, institucions d’ensenyament superior i de recerca i organitzacions de formació, per tal de posar en pràctica una estratègia comuna i continuada de mutualització de serveis, de cooperació o associació al servei de projectes socioeconòmics innovadors, socialment i tecnològica, amb l’objectiu del desenvolupament local sostenible. Hi ha diverses iniciatives al territori català que serveixen d’inspiració al pol santcugatenc.

Els antecedents: la XES Sant Cugat

Des de l’any 2016 ençà, la Xarxa d’Economia Solidària de Sant Cugat posa en contacte les entitats i persones compromeses amb els principis de l’economia social i solidària al municipi per tirar endavant projectes vinculats a una manera d’exercir l’economia basada en els valors de la democràcia, l’equitat, la transparència, el compromís social i territorial i la sostenibilitat ambiental. El pol neix gràcies a la tasca d’aglutinador de la xarxa a Sant Cugat, però es distingeix de la mateixa per la seva dimensió empresarial i cooperativa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article