Primers ajuts directes al teixit empresarial a l’espera de definir exempcions de taxes i subvencions de l’IBI

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació i Empresa, Elena Vila, ha anunciat en roda de premsa la posada en marxa dels primers ajuts directes destinats a comerç, PIMEs i autònoms. Mentre s’estudia la implementació d’alguns dels suports anunciats en el paquet inicial de 60 mesures, el tripartit activa una línia de subvencions d’entre 500 i 900 euros per a aquells comerços i microempreses amb menys de 10 persones treballadores, una facturació inferior a dos milions d’euros, seu a Sant Cugat i que hagin hagut de tancar o hagin tingut una davallada d’ingressos superior al 50%.

El govern municipal dota aquesta línia d’ajuts d’una partida total de 300.000 euros tot i que no descarta ampliar-la en funció de les peticions. La sol·licitud es pot fer a través de la seu electrònica municipal fins el 30 de setembre però l’equip tècnic de Promoció Econòmica es compromet a atorgar els ajuts amb celeritat tan bon punt es facin les peticions. És un ajut compatible amb altres subvencions de la mateixa finalitat.

Per ara no s’han concretat els ajuts directes anunciats per a comerç i PIMEs al paquet de 60 mesures que el govern va anunciar a l’abril. Segons el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, molt probablement es podrà aplicar una exempció a la taxa de recollida de residus i a la taxa d’ocupació de la via pública però resultarà més difícil implementar subvencions a l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). En tots tres casos hi ha traves administratives que s’han de solucionar abans de fer efectives les mesures.

De la mateixa manera, tampoc s’ha definit per ara l’anunciada línia de microcrèdits a empreses i autònoms. “És una mesura que està en estudi però troba dificultats jurídiquesˮ, ha explicat Vila, “en qualsevol cas, el sector ens diu que la necessitat d’aquesta mesura serà d’aquí uns mesos, que és quan les empreses precisaran de crèdit per reprendre tota l’activitatˮ. Són mesures que també es troben en debat a les comissions informatives especials creades en motiu de la COVID-19.

L’anunci de la línia d’ajuts ha coincidit amb la posada en marxa d’una campanya de suport al comerç local. Sota el lema Gràcies! Revitalitzem la ciutat comprant al comerç local, el consistori pretén impulsar el consum en el comerç de proximitat. Totes aquestes són mesures debatudes en el marc de la Taula d’Emergència Econòmica Local, on hi participen les entitats de comerciants, restauració i empresarials del municipi.

Tant la campanya com la primera línia d’ajuts directes formen part del Pla de Reactivació Econòmica anunciat ja durant les darreres setmanes per Vila però que, abans de ser aprovat, passarà per les comissions informatives especials. Hores d’ara té forma d’esborrany, ja validat per les entitats participants de la Taula d’Emergència Econòmica.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, defensa les accions anunciades aquest dijous com una forma de reconèixer la tasca que ha fet el comerç de proximitat durant el confinament, garantint l’abastament de productes bàsics. Aida Fernández, presidenta de Sant Cugat Comerç, que també ha intervingut a la roda de premsa, ha assegurat que qualsevol suport ajuda alleugerir la càrrega sobre el comerç local.

Les mesures se sumen a les línies d’assessorament per acompanyar empreses, autònoms, emprenedors i el comerç local que s’han anunciat durant els darrers mesos i entre les quals hi ha la mediació de lloguers de locals comercials, l’assessorament en l’adequació dels establiments a les noves mesures de seguretat, l’assessorament jurídic a empreses i treballadors i l’ajornament en el cobrament de rebuts. Totes elles es poden demanar a través de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article