200 persones es mobilitzen per demanar més espai per a la bicicleta i la mobilitat sostenible

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Prop de dos centenars de persones han respost a la crida de Recuperem la ciutat per reivindicar uns municipis amb una mobilitat més sostenible. En la convocatòria santcugatenca, que ha començat dijous a les set de la tarda a la plaça Lluís Millet, s’hi han sumat diversos col·lectius ecologistes com ara l’Assemblea de la Bici, l’Assemblea pel Clima, Fridays for Future, Extinction Rebellion i la plataforma BikeVidrera –que proposa la connexió de Sant Cugat i Barcelona amb un carril bici que passi pel túnel de serveis dels Túnels de Vallvidrera.

La marxa ha recorregut el centre de la ciutat tallant el trànsit al seu pas per la rambla de Ribatallada, Pla del Vinyet, carrer Cèsar Martinell, rambla del Celler, Francesc Moragas, Rius i Taulet i Lluís Companys. Resseguint bona part del recorregut de la nova anella verda de mobilitat, els manifestant han defensat la iniciativa de l’Ajuntament però demanant que sigui més ambiciosa i contempli la connexió de tots els barris de la ciutat.

En un context d’emergència sanitària i climàtica, el manifest de Recuperem la ciutat fa una crida perquè les bicicletes esdevinguin el vehicle protagonista de la desescalada del confinament. Defensen que aquest tipus de transport no només garanteix un aire més net i, per tant, amb menys partícules nocives per a la salut sinó que a més fomenta la salut personal així com garantir les mesures de seguretat vinculades a la COVID-19 com el distanciament físic entre persones.

Encapçalades per una pancarta amb el lema de la campanya, les persones que s’han mobilitzat aquest dijous a la tarda han dificultat el trànsit, provocant que la desesperació de molts conductors i també la mirada de curiosos. Els càntics per aturar la contaminació, fer front a l’emergència climàtica i en favor de la lluita ecologista han estat una constant durant el recorregut, que ha tingut una parada al davant de l’Ajuntament, on s’ha llegit el mateix manifest que ha donat inici a la marxa.

En aquest reivindiquen que el confinament ha evidenciat l’impacte humà sobre la natura, ja que els nivells de contaminació s’han reduït dràsticament –a Sant Cugat més d’un 50%– i la natura ha brollat de nou. Amb aquesta demostració de força, la mobilització ha servit per instar a les institucions a donar més protagonisme a la bicicleta. Representants dels tres partits del govern municipal –també de Sant Cugat en Comú– s’han sumat a la marxa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article