DSV Club Voleibol de Sant Cugat demana justícia pel tracte diferent entre la lliga masculina i femenina

per Clara Ontañón

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Xavis Photo & Sports

Després de la polèmica decisió de la Comissió Delegada de la Federació Espanyola de Voleibol (FEVB) d'eliminar els descensos a la Superlliga masculina i a la femenina no, el DSV Club Voleibol de Sant Cugat encara la temporada que ve donant pràcticament per fet que el descens a Superlliga 2 és inevitable. El club ha interposat un recurs d'alçada al Consell Superior d'Esports (CSD) i demana justícia davant d'una resolució que consideren arbitrària i favoritista.

Les dues màximes categories de voleibol en l'àmbit estatal, la Superlliga masculina i Superlliga femenina es van cancel·lar, a causa de la crisi del coronavirus, al mes de març quan encara quedaven dues jornades per disputar-se. Mentre que la lliga masculina s'ha resolt sense descensos i ampliant-la amb 2 ascensos fins als 14 equips, a la categoria femenina s'ha optat a fer perdre els dos últims classificats. L'últim classificat de la Lliga Iberdrola, el CV Voleibol Barça, ja estava matemàticament exclòs però el DSV Club Voleibol de Sant Cugat, en penúltima posició, encara tenia possibilitats de salvar-se, ja que estava a un punt de la permanència i faltaven 6 punts per disputar.

El vicepresident del DSV Club Voleibol de Sant Cugat, Alfons Guirao, creu que es tracta d'un cas de discriminació de gènere: "La federació hauria de donar solucions equànimes, no pot ser que per a les lligues femenines es decideixi una cosa i per a les masculines una altra".

La normativa de la federació no preveu un cas d'aturament de la lliga per força major, com ha estat la pandèmia del coronavirus. Per això una Comissió Delegada va ser l'encarregada de determinar l'ordre classificatori i els règims d'ascensos i descensos. La comissió va aprovar, el passat mes de maig, que totes les lligues de totes les categories nacionals de voleibol, tant masculina com femenina, s'ampliïn a 14 equips. És a dir, no hi haurà descensos però sí que hi haurà ascensos. L'única excepció, la Lliga Iberdrola. La federació defensa que així ho van votar 10 dels 12 clubs que formen part d'aquesta lliga, que van mostrar oposició a passar de 12 a 14 equips per a la temporada 2020/21.

Per a Guirao la decisió és completament injusta i creu que la federació hauria d'estar "per sobre dels interessos particulars dels clubs" i prendre decisions equànimes per a tothom. En la mateixa línia l'entrenador de l'equip per sis temporades consecutives, Rafa Ruiz, afegeix que els clubs han actuat de manera "insolidària" i es mostra escèptic que ho hagin fet només per raons econòmiques: "Entenc que és més car mantenir-se a una lliga de 14 equipis però bé que ho han fet a les altres categories, no?". A més, la presidenta de la Federació Catalana de Voleibol, Maribel Zamora, en declaracions a Esport 3 es mostrava "decebuda" davant de la impossibilitat de convèncer a la comissió delegada de fer l'ampliació malgrat que van proposar ajudes perquè les despeses pels clubs siguin "mínimes i perfectament assumibles".

Per poder donar-li un sentit a l'entramat, Ruiz creu que la resolució de la FEVB té relació amb el procés electoral que s'iniciarà el 29 de juny: "Crec que el president ha fet el que han dit els clubs per tractar d'aconseguir vots". D'altra banda Guirao afegeix que el voleibol femení està dirigit per homes i recorda que "dels 12 equips femenins que conformen la Lliga Iberdrola hi ha 11 presidents i només una presidenta”.

Encara que el DSV Sant Cugat ha interposat un recurs al Consell Superior d'Esports per mantenir la plaça a Superlliga 1 cap dels dos entrevistats es mostra esperançat que serveixi d'alguna cosa i ja plantegen la temporada que ve a Superlliga 2. "Nosaltres ens hem guanyat a la pista estar a la categoria més alta i ens ho han tret", diu Ruiz, "si al final ens quedem a Superlliga 2, el nostre objectiu serà tornar a pujar de categoria el més de pressa possible".

Altrament, la jugadora del club santcugatenc Camila Maldonado explica que a l'inici del confinament l'equip pensava que declararien la lliga deserta, i que les jugadores estaven tranquil·les. Fins que, passats uns dies a través de les xarxes socials li van començar a arribar rumors de la decisió de la Comissió Delegada de descendir al Barça i al DSV Club Voleibol Sant Cugat: "Quan es va fer oficial va explotar tot. És molt injust, teníem possibilitats reals de salvar-nos", declara.

Maldonado no creu que aquesta situació tingui una relació directa amb la discriminació de gènere però considera que hauria d'haver-hi igualtat amb les dues lligues. Per a la jugadora, que els grups esportius femenins tinguin menys pressupost que els masculins en moltes disciplines sí que respon a un biaix de gènere. I en conseqüència es donen situacions com la que estan vivint.

Tot i els mesos de confinament Maldonado ha pogut mantenir la forma física i desitja poder tornar a les pistes d’entrenament. Ella i tot l’equip està esperant que la FEVB informi de la nova normativa per poder començar a planificar la temporada.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article