Neix l’Horta Alliberada amb l’ocupació d’un terreny a l’avinguda Cerdanyola

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Impulsada inicialment per Batzac, l’Assemblea pel Clima i la Xesca amb una crida a diferents col·lectius de la ciutat, una ocupació a un terreny abandonat propietat de Servi Hàbitat de l’avinguda Cerdanyola ha permès crear l’Horta Alliberada de Sant Cugat. Aquest projecte, segons expliquen al manifest, pretén ser una forma de recuperar els usos agrícoles tradicionals i “assenyalar la manca de voluntat política de l’Ajuntament pel que fa a l’efectivitat de la declaració d’emergència climàticaˮ.

El terreny, que no està construït per la limitació de llicències derivades de la implantació de l’empresa química Lubrizol a la parcel·la del costat, té una superfície de prop d’una hectàrea tot i que hores d’ara només s’ha adaptat un petit espai en què ja s’hi han plantat tomaqueres. El primer acte de cara al públic ha estat aquest dissabte al matí amb una roda de premsa tot i que la primera assemblea oberta se celebrarà diumenge a les 11 del matí.

És en aquest marc que l’assemblea s’obrirà al poble i, especialment, al barri del Monestir, que reivindiquen com un barri obrer. “Moltes persones vivim situacions límit a perpetuïtat, amb el dubte constant de si arribarem a finals de mes per culpa de lloguers abusius i treballs precaris i mal pagatsˮ, denuncien al manifest, llegit a la roda de premsa per Mar, “ara ho tenim més clar que mai: no volem dependre ni de les empreses ni de les institucions per satisfer les nostres necessitats més bàsiquesˮ.

El nou col·lectiu ha elegit el terreny de Servi Hàbitat, participada per CaixaBank, per les dimensions però també per denunciar les activitats del banc, a qui apunten per la vulneració del dret a l’habitatge i pel finançament d’empreses del sector armamentístic per un valor de més de 121 milions d’euros entre el 2014 i el 2019. A més, també apunten el consistori perquè hores d’ara el programa d’accés a nous horts urbans està tancat.

L’objectiu final de la proposta és produir aliments des de “l’autogestió, l’horitzontalitat, l’agroecologia i el suport mutuˮ: “Volem que els aliments siguin de qualitat, que la seva producció no malmeti el medi ambient i que no depengui de l’explotació laboral. Volem que la terra torni a ser nostra i caminar plegades cap a una major sobirania alimentàriaˮ. Segons l’evolució del projecte, no descarten poder fer altres tipus d’activitats.

Per ara no han tingut cap problema amb la propietat tot i que el dia anterior a la roda premsa, expliquem Marta i Miqui, membres de la iniciativa, van rebre la visita de la Policia Local. “Ens van dir que no posàvem en risc a ningú i que no cometíem cap delicteˮ, asseguren, tot evidenciant que l’ocupació d’un terreny en desús dista a nivell legal de l’ocupació d’un immoble.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article