Mocions del Ple de juny: reobertura de les escoles, tribut metropolità i oci del jovent

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament

El Ple de juny ha tingut una única moció institucional, sobre la reobertura dels centres escolars, i dues declaracions mentre ha tingut tres propostes a debat: una sobre el tribut metropolità, una altra sobre l’oci del jovent i una darrera sobre les mesures econòmiques per fer front a la COVID-19. També pots repassar els punts de govern i la contracrònica de la sessió.

Acord unànime per un nou curs escolar amb la màxima presencialitat possible

El Ple ha aprovat en forma de moció institucional una resolució que demana planificar i consensuar amb la comunitat educativa la reobertura dels centres escolars per garantir la màxima presencialitat en totes les etapes educatives. La resolució també demana revertir els costos socials i educatius que penalitzen l’alumnat més vulnerable i referma la necessitat que el curs vinent sigui presencial. En aquest sentit, es demana al Departament d’Educació a coordinar-se amb el món local i compensar el sobrecost dels ajuntaments en el suport a la represa de l’activitat lectiva. També demanen que es consensuï amb el Departament la realització de plans locals i comarcals que ajuntin la reobertura a les realitats de cada municipi.

Declaració institucional pel dia de l’orgull LGTBI

En motiu del 28 de juny, dia de l’orgull LGTBI, al Ple s’ha fet lectura d’una declaració institucional en suport de les reivindicacions del Consell Nacional LGTBI: rebuig a la resolució del Tribunal Suprem que prohibeix als ajuntaments col·locar símbols no oficials –com la bandera de l’arc de Sant Martí– a la façana, avançar en la formació del professorat, garantir el dret a la reproducció assistida, garantir la descentralització de l’atenció a persones trans, afavorir la visibilitat lèsbica, millorar l’accés a la informació, tenir present el món rural i seguir implementat la llei 11/2014 per garantir els drets LGTBI. Pots llegir la declaració completa aquí.

Declaració institucional pel dia mundial de les persones refugiades

En forma de declaració, el Ple ha donat suport a un manifest del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament en defensa de les persones refugiades. En aquest es denuncia el col·lapse de l’asil a Grècia, on la insalubritat i inseguretat dels camps de refugiats no para de créixer, suposant un greu problema enmig de la pandèmia de COVID-19. A més, s’apunta a les morts a la Mediterrània mentre molts països europeus vulneren drets a la frontera. Davant d’això l’Ajuntament es compromet a treballar en mentories i acompanyament i mantenir el suport al programa d’acollida de Refugees Welcome. I s’adhereix a la campanya Mon Local Refugi del Fons Català. Pots llegir la declaració completa aquí.

Aprovada parcialment la moció de la plataforma contra el tribut metropolità

Presentada per Ciutadans, Junts per Sant Cugat i el partit proposant han votat en contra de la proposta de la Plataforma No Tribut TM. La CUP-PC ha votat a favor d’alguns dels punts de tal manera que s’ha aprovat parcialment.

Els punts aprovats han estat el que critica el dèficit d’informació, el que insta a tenir un pla d’inversions a Sant Cugat i fer una auditoria externa per saber què s’inverteix a cada municipi i el que proposa la creació d’una mesa de diàleg entre la plataforma i l’Ajuntament.

Entre els punts rebutjats es demana el manteniment del recurs contenciós-administratiu presentat pel govern anterior però aturat pel tripartit, l’anul·lació del tribut, la reducció tarifària de les tarifes socials (T-Jove, Targeta Rosa, T-4, títols socials de l’AMB i de persones discapacitades), l’ús dels mecanismes judicials i extrajudicials per implementar els acords de la moció, que el consistori pagui amb fons propis el cost del tribut perquè no es giri el rebut a la ciutadania. Tot i que aquest darrer punt tenia una esmena de Junts perquè finalment fos l’AMB la que assumís el no cobrament d’enguany amb fons propis. Finalment, la proposta també demanava la congelació de taxes, impostos i tributs en motiu de la COVID-19 i, si no es deroga el cobrament del tribut, instar a tenir un càlcul diferent a l’actual.

Treballar conjuntament amb entitats i professionals un reforç de l’oci per al jovent

Tots els grups han votat a favor de la proposta de Junts per Sant Cugat i Ciutadans per afavorir la creació de propostes provinents del sector d’oci professional i del teixit associatiu per fer una oferta adreçada al jovent d’entre 16 i 30 anys. Es demanen accions per millorar els espais, la seguretat i el civisme (amb més presència policial i d’agents de civisme) per instar a la coresponsabilitat i intentant conciliar les necessitats i interessos dels usuaris, entitats i empreses. També s’insta a incrementar les mesures de control per evitar la venda de begudes alcohòliques a menors i a evitar la celebració de botellons que poden suposar propagar la COVID-19.

Rebutjada la moció de propostes econòmiques de Junts per la COVID-19

Només el grup proposant i Ciutadans han votat a favor de la moció de Junts per Sant Cugat que, sota el lema Que cap empresa tanqui, pretenia que el govern anés més enllà de les propostes presentades per fer front a la COVID-19. La proposta demana que les mesures no siguin només complementàries a les d’altres administracions i que no siguin pal·liatives per tal d’evitar els tancaments d’empreses. La moció insta el govern a aplicar una política de repartiments dels costos de la crisi gent que bancs, grans empreses i propietaris aportin en la mesura de les seves capacitats. Ho consideren un canvi d’orientació que s’hauria d’incorporar a les comissions informatives especials.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article