L'Ajuntament es posiciona contra l'“impost al sol”

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sessió plenària del mes de novembre. Foto: Jordi Pascual

 

ICV-EUiA, CiU, C's i PSC van presentar una moció conjunta en el Ple municipal de novembre per instar el govern central a derogar el Reial Decret 900/1025 que regula la captació, transformació i ús de l'energia obtinguda per fluxos biosfèrics. El decret regula especialment l'energia solar amb l'anomenat “impost al sol” que es paga per la producció i la contractació d'energia superior a 10kW. Tots els grups municipals van aprovar la moció llevat del PP que va defensar la mesura del govern espanyol.

 

Álvaro Benejam, portaveu dels populars, va assegurar que la normativa estatal és la primera que regula i liberalitza l'autoconsum. Per ell, el govern del PP ha sigut pioner en la regulació i, per tant, no se li pot recriminar. Va acceptar, però, que s'han retirats ajuts però ho va justificar amb la crisi econòmica: “Estic segur que quan hi hagi una millor situació econòmica el govern tornarà a fer ajudes”.

 

L'argumentació de la resta dels grups municipals és diametralment oposada. La portaveu ecosocialista Roser Casamitjana va acusar el PP de voler beneficiar els oligopolis amb el decret, una crítica repetida per tots els grups municipals. Sergio Blázquez, Ciutadans, va dir que el govern de Rajoy té una “miopia absoluta” amb una mesura que “cruix els ciutadans”. Pere Soler, portaveu del PSC, va recordar que tots els partits que es troben en l'oposició al Congrés han pres el compromís de retirar el decret si arriben al govern. “Aquesta mesura és oposada a un govern que aposta per les renovables”, va argumentar.

 

Èric Gómez, d'ERC-MES, va acusar les elèctriques de mafioses, el que va provocar un petit enfrontament dialèctic amb Benejam, i va burxar Ciutadans per haver participat en una moció que s'escapa de l'àmbit local quan en el Ple anterior s'havien pronunciat en sentit contrari. Blázquez va reivindicar que la moció tenia un caràcter localista per l'interès de la ciutadania. Va explicar que Ciutadans no participa “en debats estèrils” com el de les mocions sobre la declaració sobiranista del Parlament. De fet, van abandonar la sala quan es van debatre.

 

Dimitri Defranc, de la CUP-PC, va fer un passeig dialèctic pel mite bíblic de la creació per sentenciar que un cop fet el món “va venir el capitalisme i ho va vendre tot”. Amb els vots favorables de CiU, CUP-PC, C's, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC el Ple va aprovar rebutjar el decret, instar el govern estatal a retirar-lo i reclamar una nova norma que beneficiï l'autoconsum.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article