Prop de 70 persones es mobilitzen en una cadena humana per la independència

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Sant Cugat per la Independència, la branca local de l’ANC, ha celebrat dissabte per la tarda una manifestació en forma de cadena humana que ha travessat els carrers del centre de la ciutat des de la plaça Lluís Millet fins a la plaça de la Vila. Prop d’una setantena de persones han respost a la crida, que ha estat la segona mobilització independentista del desconfinament després que el passat 30 de maig la pròpia ANC esdevingués el primer col·lectiu en organitzar una concentració sota el lema Independència, ara més que mai.

Aquesta vegada la convocatòria tenia 10 eixos temàtics, il·lustrats amb cartells: la COVID-19, l’espoli fiscal, les clavegueres de l’estat, l’economia de proximitat, el rebuig als Borbons, la reivindicació del poble com a subjecte polític, la corrupció, la defensa del català i l’oposició a la catalanofòbia. Durant el recorregut s’han escoltats càntics a favor de la independència. La marxa ha acabat al davant de l’Ajuntament, amb la lectura de textos temàtics per cada eix i el cant dels Segadors.

La COVID-19 ha condicionat la protesta, fent-se amb mascaretes i garantint la distància de seguretat. Sobre la pandèmia, en la lectura final han reivindicat que la gestió directa de la Generalitat hauria estat més eficient i hagués permès evitar morts. Han criticat el govern espanyol perquè consideren que el comandament únic del Ministeri de Sanitat ha suposat deixar de banda el coneixement que les autonomies tenien per la gestió d’aquesta competència durant les darreres dècades.

També vinculada a l’actualitat, la crida referent a la llengua ha esdevingut un rebuig a la sentència del Tribunal Suprem que impedeix al País Valencià fer comunicacions oficials en català amb Catalunya i les Illes Balears i viceversa. “Un país que no respecta la meva llengua no pot ser el meu país”, han reivindicat, tot fixant l’inici de la persecució lingüística en el Decret de Nova Planta, que consideren que s’ha adaptat en forma de catalanofòbia, dèficit fiscal i d’infraestructures, entre d’altres.

La resta d’eixos han seguit la tònica de les manifestacions de l’ANC, defensant que amb una gestió directa dels tributs i impostos la ciutadania pagaria menys i tindria més serveis, denunciant el funcionament del sistema judicial espanyol, reivindicant una indústria quilòmetre zero lluny de les lògiques de l’Ibex 35, rebutjant el paper de la monarquia i la repressió i denunciant les portes giratòries, amb esment directe –sense dir el seu nom– al president Montilla, que ha estat contractat per Enagàs i farà aquestes feines des del despatx del qual disposa com a antic president.

Davant el moment polític i el refredament de les aspiracions independentistes a les institucions, l’ANC, sense fer cap esment a la mesa de diàleg ni a la resta de vicissituds partidistes, ha fet una crida perquè els partits canvien de rumb polític però, adverteixen: “Si no ho fan ells, ho farem el poble”. Una crida que ha estat resposta amb càntics d’independència.

La renovació d’Elisenda Paluzie com a presidenta nacional

Francesc Salvador, coordinador local de l’ANC, ha trigat a arribar a la convocatòria perquè es trobava a la sessió plenària en què s’ha aprovat la renovació d’Elisenda Paluzie com a presidenta nacional de l’entitat després de la participació de prop de 9.000 socis i sòcies en el procés electoral. El coordinador, que també ha estat escollit com un dels secretaris nacionals, ha explicat als mitjans que la renovació suposa una senda continuista tot i que hi haurà novetats que hores d’ara ha preferit no avançar.

Salvador ha dit que seguiran fent convocatòries per reivindicar la independència de Catalunya. Davant dels manifestants ha reivindicat la construcció d’una República catalana com una forma d’aconseguir el progrés i la justícia social. “Totes les lluites d’aquest estil que hi ha hagut al món han acabat igual: amb la independència”, ha reividicat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article