La 16a edició de les Lectures a la Fresca es posa en marxa en el marc de Sant Cugat a Escena

per Clàudia Bell Ca...

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Clàudia Bell i Ajuntament de Sant Cugat

La cultura és una de les branques socials que més ha patit l’aturada de la vida i el dia a dia pel confinament. Els espectacles en directe, concerts, espectacles… es van aturar i serà difícil recuperar el teixit cultural anterior, sobretot pel que fa al fet d’acumular persones i respectar les distàncies de seguretat.

Tot i així, la cultura ja comença a activar-se a Sant Cugat. D’una banda, s’ha donat el tret de sortida a Sant Cugat a Escena que  pren el relleu a Sant Cugat al Descobert, el programa de les activitats que es fan a la ciutat durant l’estiu i que enguany, a causa de la COVID 19, no s’ha pogut celebrar.

L’objectiu principal de l’organització és donar suport als artistes locals i l’Ajuntament ha programat 19 propostes culturals amb la participació d’un total de 69 artistes. Totes les actuacions estan programades al mes de juliol i són les següents:

- La Pua al Plató (4 concerts)

- Nits de clàssica (4 concerts – 2 dobles)

Lectures a la fresca confitades (6 obres breus)

- Vespres de Jazz (2 concerts)

Els capitells musicals del claustre (1 visita guiada on line)

Algunes d’aquestes actuacions s’acolliran al Claustre del Monestir: Nits de clàssica, Lectures a la fresca confitades i Vespres de Jazz amb l’aforament limitat i mantenint les mesures de seguretat establertes. D’altra banda, Tots els espectacles, inclosos La Pua al Plató i Els capitells musicals al claustre, es podran seguir igualment en directe i en obert pel canal You Tube de l’Ajuntament i la plataforma multimèdia Cugat Mèdia. Les entrades per assistir-hi es poden adquirir on line a través de santcugat.cat/a-escena, a un preu de 10€ (despeses de gestó no incloses), i tota la recaptació es destinarà a projectes sociosanitaris per pal·liar els efectes del coronavirus.

Una d’aquestes activitats programades és la 16a edició de ja s’ha presentat la 16a edició de les Lectures a la Fresca, enguany confitades, que tindran lloc al Claustre del Monestir i el seu aforament estarà limitat a 80 persones tot i que es podrà seguir per internet en directe. 

16a edició de les Lectures a la Fresca

Tarda de dilluns al pati de l’Ateneu Santcugatenc, taules i cadires posades en disposició de terrassa de bar i una presentació molt especial entre mans: Les lectures a la Fresca 2020! Ep! Però enguany, a part de a la fresca, també seran confitades!

Sí sí, han llegit bé, s’han presentat les Lectures a la Fresca Confitades i es fan dir així perquè estan representades per Ignasi Bassó amb un pot de fruits confitats que es destapa i en poden sortir: “les fruites han estat un temps al pot, confitant-se, i han fet una revolució, com les Lectures a la Fresca” ha explicat Eduard Jener, crític d’Arts Escèniques. L’edició d’aquest any, la 16a, no es farà a places ni carrers sinó que es podran gaudir en un entorn amb molt d’encant, com ho és el Claustre del Monestir. 

Sota la direcció artística de Dolors Vilarasau s’han creat 6 píndoles de 30 minuts cadascuna de la mà de 6 autors, que han dirigit a actors i actrius en 4 monòlegs i 2 diàlegs per garantir les distàncies de seguretat. En aquest sentit, tenint en compte la crisi sanitària, les píndoles giren entorn de la temàtica del confinament i com aquest ha afectat la nostra societat. A més, tot i que les Lectures a la Fresca s’han caracteritzat per la combinació d’intèrprets professionals i amateurs, Vilarasau ha volgut deixar clar que enguany només en participen de professionals per la situació difícil que viu el sector cultural: “l’afectació que ha tingut la cultura, l’art i l’espectacle en directe pel coronavirus ha sigut important i teníem molt clar que havíem d’apostar per actors professionals”.

Esther Madrona, regidora de Cultura, ha participat en l’acte de presentació i ha destacat la importància de la reinvenció en aquest context d’emergència sanitària, tanmateix ha destacat la capacitat d’adaptació de les Lectures a la Fresca: “tenim més ganes que mai de compartir la cultura santcugatenca”.

Les píndoles de les Lectures a la Fresca Confitades són les següents:

- “... I em pica a la porta”: és una obra de Martina Vilarasau i l’actriu protagonista és la Gisela Figueras que… (argument i foto). És una text força còmic i l’autor vol transmetre el fet que el confinament per a molts ha estat una època de reflexió, connexió dels sentiments… en aquest context, l’obra gira entorn la visita que rep la protagonista de les seves emocions. 

-  “Marit i muller”: escrita per Víctor Alexandre i dirigida per Dolors Vilarasau, l’obra parla en un to comediant de la separació d’un matrimoni durant el confinament, l’Enric i la Ivet, interpretats per Carles Martínez i Míriam Alamany, respectivament.

- “Qui saltarà sense xarxa?”: Dolors Vilarasau dirigirà a Martina Vilarasau en aquesta obra escrita per Cristina Juliana. L’obra gira entorn la vida d’una persona confinada i com el llenguatge bèl·lic que s’ha utilitzat en la gestió del virus fa que la protagonista estigui pendent de salvar alguna persona. 

- “Monòlegs de parella”: Ignasi Roda ha decidit dirigir la Marta Uxan telemàticament, tot un repte per ella, que representarà 5 microescenes interpretant 5 personatges diferents. 

- “La normalitat era el problema”: l’obra, escrita per Josep Amorós i dirigida per Dolors Vilarasau, s’estructura en tres actes, un més desenfadat, un més sarcàstic i que tracta més el confinament en sí i, finalment, un més intimista. L’actriu que interpreta el text és Carme González- Roqué. 

- “Scherzo per a Bandoneó”: aquesta obra potser és la que està més allunyada del confinament tot i que l’autor i director Jordi Lara, explica que es plasma “una sensació d’ofec similar al que molts hem sentit durant el confinament”. Joan Berlanga i Xavier Tor interpretaran una obra basada en Borges, la seva ceguesa i com l’acomodador del cinema li feia possible veure pel·lícules a la gran pantalla explicant-li tot el que passava. 

Les Lectures a la Fresca Confitades estan programades pel 9,16 i 23 de juliol a les 22h. L’aforament presencial està pensat per unes 80 persones i es podran seguir per streaming al canal de Youtube de l’Ajuntament. Enguany serà una edició diferent però Vilarasau ens interpel·la i ens diu que “aquest estiu, després del procés de maduració que ha significat el confinament, les Lectures us sorprendran amb uns frutis especialment sabrosos”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article