Fridays for Future torna als carrers: “Les pandèmies i el canvi climàtic tenen una relació directament proporcional”

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida pel col·lectiu

Desenes de joves es van manifestar ahir per la tarda al centre de la ciutat en una crida de Fridays for Future, que reprèn els carrers demanant accions contundents per aturar el canvi climàtic. Enmig de la pandèmia de COVID-19, el col·lectiu ecologista juvenil demana que, a diferència de l’emergència sanitària, no es respongui només als efectes directes de la crisi sinó també s’actuï de forma contundent per reduir els efectes del canvi climàtic.

A més, basant-se en els informes de l’Organització Mundial de la Salut i de les Nacions Unides, el jovent de Fridays for Future va reivindicar ahir a la tarda a la plaça d’Octavià que les pandèmies i el canvi climàtic tenen una relació directa ja que l’alteració climàtica té efectes nocius sobre els ecosistemes, i quan aquests s’alteren la propagació de virus i malalties entre espècies es dispara. Per això consideren que si no s’hagués negat el canvi climàtic i s’hagués actuat a temps molt probablement el coronavirus SARS-CoV-2 no s’hauria propagat per tot el món.

“Els humans portem milers d’anys al planeta i encara no hem après res sobre com hem d’afrontar les grans amenaces per la nostra espècie i pel nostre entorn, de fet ens hem dedicat a destrossar cada cop més enèrgicament i desacomplexadament el Planeta que ens dona vida i ens protegeix”, argumenten, “ens queden nou anys i mig per reduir dràsticament les nostres emissions de CO2, per deixar d’embrutar i destrossar els ecosistemes del Planeta Terra, nou anys i mig per canviar completament la nostra manera de fer els nostres projectes de vida”.

Com en totes les manifestacions de Fridays, aquest divendres hi va haver una crida directa als representants polítics de totes les institucions: “Fem una crida a la societat santcugatenca i a tota la humanitat perquè s’uneixin al nostre clam i exigeixin a totes les institucions, a tots els nivells, que actuïn de forma contundent i sense cap excusa contra l’Emergència Climàtica”. Com és habitual en les protestes ecologistes, el crit “volem un futur” va cloure la trobada.

Reivindicacions locals

Més enllà de la trobada d’aquest divendres, Fridays for Future també ha elaborat un Pla d’Estratègia Política Local General per demanar accions a l’Ajuntament en base a dues grans demandes: la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i la coherència ètica de les institucions.

Proposen accions en quant a urbanisme (prohibir vehicles privats contaminants, vianantitzar carrers, dificultar l’aparcament, ampliar la zona de baixes emissions al voltant dels centres educatius...), de transport públic (abaratir-lo, comprar vehicles elèctrics, fer carrils bus...), medi ambient (construir més estacions de mesura de la contaminació, canviar la ubicació del nou edifici de l’escola la Mirada...), educació (fer un Pla de conscienciació, incloure l’ecologisme als temaris...), conscienciació (fer una campanya institucional i als mitjans), equipaments municipals (que tinguin energia 100% renovable), indústria (expulsar Lubrizol), transició agroalimentària (impulsar els horts urbans, fomentar la compra a granel...) i coronavirus (que la crisi sanitària no retalli cap de les mesures climàtiques i ambientals previstes)..

Pots llegir el document íntegre a continuació:

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article