El dia internacional l'orgull LGTBI+ se celebra per primera vegada a Sant Cugat amb una concentració

per Clara Ontañón

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: cedides

Desenes de persones s'han concentrat aquest diumenge a la plaça d'Octavià per reivindicar una major visibilització i presència del col·lectiu LGTBI+ a la ciutat. Sota el lema de "trenquem la norma!" s'ha commemorat, per primera vegada a la història de Sant Cugat, la revolta de Stonewall del 28 de juny de 1969 en un acte organitzat per l'Assemblea LGTBI+ de Sant Cugat amb la col·laboració del col·lectiu feminista i revolucionari Hora Bruixa.

Normalment el 28J coincideix amb la Festa Major, que enguany s'ha anul·lat a causa de les restriccions del coronavirus: "L'orgull se celebrava en espais reduïts com la festa alternativa però mai s'havia fet res més gran" ha explicat el membre de l'assemblea LGTBI+ Jordi Brizo.

"Per a nosaltres és molt important celebrar el dia d'avui perquè el col·lectiu sempre ha estat molt invisibilitzat a Sant Cugat" i ha afegit que les mesures de seguretat per a contenir la covid-19 han "limitat" la celebració.

La jornada de reivindicació ha començat a les 11 del matí amb un taller de creació de pancartes per a després a fer la lectura d'un manifest elaborat entre els dos col·lectius. En el text han remarcat el paper essencial de les persones trans en la lluita històrica drets LGTBI+ i la funció de l'assemblea a la ciutat: "Ens uneix un desig ferm de canvi que inclou la denúncia de la LGTB-fòbia, la reivindicació de les polítiques de protecció cap al col·lectiu, les accions educatives urgents i imprescindibles i la creació d'una xarxa de companyia i suport mutu". El discurs també ha fet èmfasi en la visibilització del col·lectiu a Sant Cugat: "Volem que la ciutat estigui convençudament orgullosa de la diversitat de la seva ciutadania".

Per la seva banda, el col·lectiu feminista i revolucionari Hora Bruixa ha elaborat set cartells sobre l'anomenat "orgull crític" que proposa una mirada anticapitalista de la celebració: "No ens serveix que es parli de LGTBI a tot arreu si continuen fent-nos fora de la feina, si continuen desnonant-nos de casa nostra i si continuen reprimint-nos amb càrregues policials". I és que en aquesta primera celebració del dia internacional l'orgull LGTBI+, la lluita feminista i la de l'orgull han convergit, tal com explica la membre d'Hora Bruixa Anna Sala: "Des del moviment feminista els drets LGTBI+ sempre estan sobre la taula, cada assemblea tracta temes específics però sempre és necessari sumar forces per aconseguir una societat on puguem viure totes en igualtat".

L'assemblea LGTBI+ de Sant Cugat va néixer el novembre de 2019 amb al voltant de vint membres. Durant aquests últims mesos l'organització ha treballat juntament amb el Servei d'Atenció Integral (SAI) amb qui segons Brizo estan fent "molts progressos". Tot i això demanen a la institució més formació als funcionaris i als cossos policials, per poder cobrir i atendre les necessitats de les persones no heteronormatives.

L’orgull a l’EMD de Valldoreix

Paral·lelament, a Valldoreix aquest diumenge al matí Guanyem Valldoreix i el PSC han fet un acte en commemoració del 28 J . Els vocals i portaveus dels grups Municipals d'Esquerra Republicana Més, Lluc Cahís, de Cup-Pc, Ferran Margineda i del PSC, Susana Casta, han fet la lectura del manifest redactat pel consell nacional LGTBI+, que recorda l'agreujant de la crisi sanitària en la discriminació d'aquest col·lectiu i denuncia la LGTBI-fòbia.

El passat divendres ja es va fer un acte institucional a l'EMD per part del Govern i Ciutadans, on Guanyem Valldoreix i el PSC no van voler participar-hi ja que no era el dia oficial de celebració.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article