El TSJC anul·la la renovació de l’autorització ambiental de Lubrizol i la Generalitat ho recorrerà
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Localpres
L’empresa química Lubrizol pot perdre l’autorització ambiental de la seva planta santcugatenca que la Generalitat li va renovar l’any 2016. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), emesa el passat 2 de juny, així ho dictamina tot i que el Departament de Territori i Sostenibilitat, capitanejat políticament per Damià Calvet, ja ha anunciat la interposició d’un recurs de cassació i, per tant, l’allargament del procés judicial. Hores d’ara la Generalitat rebutja la possibilitat de fer una reunió a tres bandes amb l’Ajuntament i l’empresa.
La sentència arriba després que l’Ajuntament presentés un contenciós-adminsitratiu contra la resolució del 14 de juny del 2016 per la qual el Departament acceptava la renovació de l’autorització ambiental a Lubrizol. La presentació del recurs va ser aprovada al Ple d’octubre del 2016 amb els vots favorables de CiU, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC i les abstencions de Ciutadans i del PP, quan Calvet era tinent d’alcaldia d’Urbanisme.
El consistori del moment va considerar que l’entrada en vigor d’un reglament europeu sobre classificació, envasat i etiquetatge de substàncies i mescles al 2015 suposava que Lubrizol havia d’adaptar-se a la nova normativa i, en conseqüència, tramitar una nova autorització ambiental en lloc de renovar la ja que ja tenia vigent. Ara el TSJC dona la raó a l’Ajuntament tot considerant que “no és certa l’afirmació segons la qual, en el cas de Lubrizol, a Sant Cugat del Vallès, no s’hauria produït cap modificació material o tangible de l’activitat”.
La sentència també argumenta que el canvi normatiu porta lligades noves limitacions com ara la redefinició de la franja de seguretat amb limitacions urbanístiques. “Certament, en el nostre cas no hi ha hagut un canvi fàctic en l’activitat ad intra, però sí una requalificació de la seva perillositat, amb evidents efectes ad extra derivats, aquests últims, d’un enduriment de la normativa sobre activitats susceptibles de produir accidents greus, la qual cosa no deixa de suposar un canvi no menor”, apunta.
El canvi de categoria de toxicitat de l’acrilat d’etil
Segons va explicar el llavors tinent d’alcaldia i ara conseller, abans d’interposar el recurs, el govern convergent va presentar al·legacions que la Generalitat va desestimar. El consistori pretenia aturar la renovació automàtica i reduir la volumetria màxima del producte químic afectat pel canvi de normativa europea, l’acrilat d’etil, que va passar de categoria 4 a 3 de toxicitat aguda.
Tot i la renovació de l’autorització, l’enduriment de les limitacions urbanístiques de l’entorn de la planta de Lubrizol es va començar a aplicar al maig del 2018, no permetent nous habitatges, instal·lacions ni elements vulnerables o molt vulnerables, el que no suposava alteracions sobre els usos preexistents però sí limitava noves construccions en espais propers com ara la parcel·la adjacent que ara s’ha ocupat per fer l’Horta Alliberada.
Petició de tancament i preocupació per la seguretat
Al febrer passat, arran de l’accident a la petroquímica de Tarragona i tres mesos després del de la planta de reciclatge de Montornès, el col·lectiu ecologista Fridays for Future va demanar l’expulsió de l’empresa de Sant Cugat. El jovent ecologista també tenia en compte l’accident del setembre a una planta de Lubrizol a Rouen (Normandia, França), que va suposar mesures dràstiques com un confinament de la ciutadania i el tancament dels centres educatius de la ciutat i d’altres 11 municipis de l’entorn.
El gerent de la planta, Dennis Feijen, va explicar llavors que a Sant Cugat no havien registrat cap accident laboral des de feia 6 anys i que no s’havia produït cap baixa vinculada amb accidents laborals des de feia 13 anys. Tot reconeixent que el risc zero no existeix, va defensar les mesures de protecció com les inspeccions i el Pla d’Emergència, elements que els fan superar els llindars legals mínims en matèria de seguretat.
Per això mateix el tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Francesc Duch, va dir que el govern no està preocupat per la seguretat i que es prepara la revisió del Pla d’Autoprotecció. Sí presten atenció a la vessant urbanística per les limitacions a un radi de 230 metres que ja han suposat la denegació de llicències. El govern proposa reduir la quantitat de productes químics, l’únic moviment possible per reduir les restriccions sense moure la planta.
L’Ajuntament davant la sentència
elCugatenc ha contactar amb Feijen arran de la publicació de la sentència. En una primera instància el gerent de la planta va respondre que no tenia constància de la resolució. Posteriorment, un cop l’ha consultat, ha rebutjat fer per ara cap declaració al respecte.
Duch, per la seva banda, explica que la sentència força l’empresa a moure fitxa per, com a mínim, aconseguir una nova autorització en cas que la sentència ferma acabi refermant la dictada pel TSJC. El tinent d’alcaldia diu que es reuniran amb Lubrizol per tal de posar sobre la taula que l’activitat no ha de limitar les activitats de l’entorn i, per tant, que o bé es redueixen els dipòsits de productes químics o bé es tramita un trasllat. No descarta cap de les dues opcions però, en tots dos casos, és l’empresa la que ha de decidir-ho.
Hores d’ara el govern estudia la petició de mesures cautelars però encara no s’ha pres una decisió ja que, en cas que la sentència ferma sigui en un sentit contrari, l’Ajuntament podria estar obligat a pagar indemnitzacions. “És una empresa històrica de la ciutat i no volem cap perjudici ni per a ella ni per a Sant Cugat per això hem de reunir-nos per arribar a acords”, explica Duch, “per ara no hem parlat amb el Departament però segurament, en funció de les propostes que tinguem sobre la taula, ho haurem de fer més endavant”.
Junts per Sant Cugat ha publicat el seu propi comunicat al respecte. Tot i l’anunci de recurs fet per la conselleria capitanejada pel seu partit, diuen que és el moment de presentar una nova sol·licitud: “S’obre una magnífica oportunitat d’una banda per promoure la viabilitat de l'empresa Lubrizol en altres localitzacions més idònies, i de l’altra per impulsar la remodelació urbana d'aquesta àmplia zona”. El seu regidor Joan Puigdomènech explica que ni el trasllat ni una possible limitació de la capacitat de productes químics serà immediata però que cal intentar-ho perquè sinó la normativa europea limita operacions a l’entorn de l’empresa.
Lubrizol és una empresa que des del 2011 forma part de l’entramat empresarial del magnat estatunidenc Warren Buffet, la tercera persona més rica del món segons la llista Forbes. A Sant Cugat té seu al polígon de Can Solà, a només 165 metres en línia recta dels habitatges més propers, i produeix recobriments i polímers amb usos com ara per a les etiquetes de les botelles de refrescos, per metal·litzar bosses de patates, per imprimir sobre tèxtil i altres pintures. Feijen defensa que tot i que empren productes químics tots ells tenen una base d’aigua de més del 80%.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari