Càritas ha atès el doble de persones durant la COVID-19

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos i gràfic: Jordi Pascual

538 famílies en el moment amb més atencions, a principis de juny, han acudit a Càritas per tenir ajuda per menjar. Les atencions abans de la COVID-19 se situaven al voltant de les 270 persones. Hores d’ara segueixen acudint a l’entitat prop de 500 famílies, motiu pel qual han rellançat la campanya 800 x 10 amb què volen recollir fons per garantir la continuïtat del servei d’entrega d’aliments. Ja hi ha 387 donants i asseguren que la campanya no s’aturara.

En un context de vulnerabilitat i necessitat, Mossèn Emili Marlés ha defensat la feina dels voluntaris, que s’han encarregat de buscar i comprar aliments que complementessin els que tenien a un rebost mig buit davant l’increment de demandes. Càritas reactivarà en breu la recollida d’aliments als supermercats i, encara que no demana formalment un increment de la quantia econòmica del conveni amb l’Ajuntament (80.000 euros), sí ha demanat avançar el màxim possible l’entrega dels diners.

Càritas ha fet aquest apunt d’actualitat en la presentació de la memòria anual del 2019 celebrada aquest dimarts al migdia a la Casa Abacial. L’any passat a Sant Cugat van atendre un total de 1.670 persones i van destinar 892.000 euros –comptant els donatius de menjar– en diferents programes d’atenció social. Es tracta, en total, de 787 famílies, 300 de les quals hi acudien per primer cop, incrementant-se les noves atencions respecte a l’any passat. La majoria d’elles són persones nouvingudes.

Les xifres globals del 2019 dibuixen novament una feminització de la pobresa amb un 56,11% de dones ateses. La vulnerabilitat atesa per Càritas no només té rostre de dona sinó també de parelles amb fills (un 41,67% de les atencions), persones adultes (un 64,67%) i amb problemes habitacionals (tot i que un 41,2% viu de lloguer, hi ha un 6,10% que viu en infrahabitatges o ocupant).

La vulnerabilitat també està marcada per l’origen ja que un 27,55% de les persones ateses són estrangeres amb permís de treball o estudi i un 31,8% es troben en situació irregular. Alhora, la majoria de persones són desocupades (35,09%) o població inactiva (39,22%) tot i que el treball no és determinant per evitar la pobresa ja que hi ha un 10,06% de persones ateses amb contracte i un 15,39% que participen de l’economia submergida.

Ajuts a l’alimentació

El suport a l’alimentació es manté com el servei amb més activitat. 1.531 persones de 657 famílies van acudir al Rebost durant el 2019 per emportar-se paquets d’aliments, el que suposava una disminució respecte a l’any anterior. 470 d’aquestes famílies eren derivades directament pels serveis socials municipals i 23 es van beneficiar de lots d’alimentació per a nadons. Són aliments que es recullen als supermercats, amb donatius directes (Banc d’Aliments, programa SERMA, Unió Europea...) i amb la producció de l’hort solidari de Valldoreix.

Paral·lelament al Menjador Social, que serveix àpats de dilluns a divendres, es va atendre un total de 36 persones. Al mateix espai 40 persones van fer servir el servei de dutxa i de bugaderia. “Molts lloguers són més barats si et compromets a no fer ús de l’aigua, per això hi ha persones que tot i tenir resposta habitacional, fan servir aquest servei”, expliquen des de l’entitat.

Més enllà de la resposta a la necessitat alimentària, els voluntaris de Càritas vetllen perquè les persones que acudeixen a aquests serveis tinguin un acompanyament que els ajudi a recuperar l’autoestima i els vincles socials. “Volem que les persones surtin millor del que entren”, explica Miquel Puigmarti, voluntari de l’entitat, “tot i la COVID-19 hem aconseguit evitar una acumulació constant de persones, el que no significa que puntualment pugui haver cues que arriben fina a la plaça d’en Coll”.

Pel que fa a l’hort solidari, ubicat a uns terrenys cedits per l’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix, al 2019 hi van participat nou persones, amb el corresponent acompanyament social. Aquestes persones van rebre una beca per la participació que en total van suposar un import de 7.337 euros. Es van recol·lectar 2.032,5 quilos de verdura i 2.806 unitats de col, bròquil i enciams.

Suport a la inserció laboral

L’ajut en la recerca de feina té diverses potes. Durant el 2019, 44 persones van participar a les tres sessions de diagnòstic laboral en què es treballen competències bàsiques i transversals. La novetat de l’any passat és que les persones que passaven per aquesta formació només havien d’esperar uns dies per al curs d’orientació laboral, que té un durada de nou dies amb sessions diàries de quatre hores i que al 2019 va prestar servei a 28 persones.

Al marge d’aquest servei, Càritas també té una línia d’intermediació laboral que serveix per recollir ofertes (65 en tot el 2019) i intentar que persones usuàries les agafin (40 en total al 2019). Això amb la COVID-19 s’ha alterat lleugerament ja que en el moment més greu de la pandèmia bona part de les ofertes eren de neteja al sistema sanitari i algunes persones no s’atrevien a agafar-les per por a un contagi. No ha estat fins a l’abril que s’ha revertit parcialment la situació i a mesura que han perdut ofertes del sector sanitari han crescut les de neteja en domicilis.

Al 2019 nou persones van participar en les formacions específiques de neteja industrial i mosso de magatzem i sis de vuit van aconseguir feina a través del servei d’acompanyament en la recerca de feina. De formació bàsica, Càritas Sant Cugat també va formar 29 persones (20 de la ciutat) en un curs d’alfabetització i 51 (37 de la ciutat) en les converses per assolir competències lingüístiques.

Infància, dones i arrelament

Durant el 2019, 27 mares i 12 nadons van participar al Talleret, un projecte per oferir escolta, guarda d’infants, espais de relació grupal, tallers de costura i integració social per a dones gestants o amb criatures de fins a 2 anys. El reforç escolar va atendre 13 nois i noies. La Parròquia també ha pogut repartir joguines a 259 infants en la campanya un nen, una joguina.

Paral·lelament 60 persones van participar al projecte d’acollida i acompanyament a la població estrangera benvinguda en què es donen formacions bàsiques d’informació sobre història de Catalunya, el procés migratori, els recursos locals, l’accés al sistema sanitari i les costums i tradicions catalanes. Alhora, 3 homes van participar al pis d’homes, liderat per 16 matrimonis que participen als Cursets de Preparació al Matrimoni de la Parròquia.

La despesa econòmica

La memòria de Càritas incorpora un balanç econòmic igualat en ingressos i despeses en 891.818,32 euros, dels quals gairebé 485.000 són el valor dels aliments rebuts, 158.000 les subscripcions, 43.500 els diners recollits entre la caixeta vermella de l’església i els donatius, 22.000 el valor de les joguines recollides i 2.500 euros els donatius per repartir joguines (totes les xifres són arrodonides). Això deixa l’aportació de Càritas general per als sous i salaris (quasi 100.000 euros) i el conveni amb l’Ajuntament (80.000 euros) com a aportacions essencials .

Davant les necessitats sobrevingudes per la COVID-19, Mossèn Emili reconeix que cal fer un esforç extra però sense perdre de vista que Càritas és només una entitat de les que treballen per fer front a la pobresa. Ha fet un esment especial a Gilgal i a la Creu Roja tot dient que la feina és de tots i que Càritas el que fa és aportar el seu gra de sorra. Reconeix que durant els darrers mesos la seva activitat s’ha centrat en cobrir urgències.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article