Puigneró reivindica la creació d’una república digital en la presentació del seu llibre

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El conseller santcugatenc i un dels noms que sonen en la cursa per ser presidenciable de Junts per Catalunya, Jordi Puigneró, ha presentat aquest divendres per la tarda el seu llibre El 5è poder. La república digital a les teves mans [La Campana, 2020], en què desenvolupa la idea de l’anomenada república digital, que diu que va inspirar en la preparació d’un estat digital per part d’Estònia. Precisament per l’experiència estoniana, el pròleg del llibre està escrit per l’expresident Toomas Hendrik Ilves i té l’epíleg de Carles Puigdemont.

L’acte ha comptat amb diverses personalitats de Junts per Catalunya, no només regidors i vocals dels grups municipals de Sant Cugat i Valldoreix, sinó també amb l’exalcaldessa i presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; l’exalcalde Lluís Recoder i el conseller Damià Calvet. El periodista i regidor Josep Maria Vallès, que s’ha encarregat de conduir la conversa amb el conseller, ha explicat que amb la lectura de l’escrit es conclou que “sense mòbil no som pràcticament res”. Si bé, la mirada política ha estat ben present.

“Internet permet fer passos mentre no puguem esdevenir un estat clàssic”, ha apuntat Puigneró, “en el camí cap a la emancipació nacional hem estat massa temps pensat que havíem de ser un estat del segle XIX i hauríem de construir-lo del XXI, que serà digital o no serà”. Ja que la Constitució Espanyola no fa referència a la regulació del món digital ni a la ciberseguretat, el conseller considera que deixa una escletxa oberta per construir l’estat digital.

La seguretat ha estat un element clau de la presentació: “Si volem tenir un estat ens hem de prendre seriosament l’ordre públic”. Puigneró ho ha explicat posant d’exemple els intents del govern espanyol de bloquejar les eines digitals vinculades al 9N i a l’1O. Es felicita que, tot i aquests intents, al referèndum es va aconseguir un cens digital universal que va permetre que les votacions es poguessin fer en diversos col·legis electorals i no només al vinculat al cens de cada ciutadà. També assegura que la intenció del govern espanyol és aturar l’avenç de la república digital.

Posant en valor la seva etapa com a regidor a Sant Cugat, Puigneró també ha defensat que l’administració s’ha adaptat a les noves tecnologies i el confinament ha demostrat que més sectors socials ho han fet amb el foment del teletreball i la docència en línia. “Tard o d’hora vindran també canvis en el sistema democràtic”, ha defensat.

En la conversa entre Vallès i Puigneró també ha sorgit el sostre de vidre pel qual la majoria d’empreses tecnològiques no tenen gairebé presència de dones als càrrecs directius. El conseller ha cridat a canviar la tendència perquè considera que sense més presència de les dones es faran avenços que deixin fora bona part de la població. Igualment, ha advertit que les eines digitals són poderoses i que per això s’ha de tenir cura especialment amb els infants i adolescents.

En forma de vídeo, Xantal Llavina, Jordi Sellas, Bonaventura Clotet, Anna Gener, Eduard Vallory, Oriol Amat, Toni Aira i les dues filles de Puigneró han posat en valor el potencial de Catalunya a nivell tecnològic. També Puigdemont ha enviat un missatge en què, prenent el terme de Jeremy Rifkin, ha parlat de la transformació tecnològica com a quarta revolució industrial: “La república es deixarà de dir digital perquè no hi haurà altra manera”.

La construcció de Junts per Catalunya com a nou partit

L’acte ha coincidit amb els primers moviments per construir Junts per Catalunya com un nou partit polític al marge de PDECAT i amb la cursa de noms per encapçalar la llista d’aquesta formació, entre els quals hi ha el mateix Puigneró i Calvet. El conseller ha defensat que el partit intenta aglutinar persones des de la socialdemocràcia al liberalisme econòmic amb l’objectiu de portar la independència de Catalunya.

“Podem posar pedaços 40 anys més però la política social i econòmica més important és aconseguir un estat, és a dir, tenir les competències per solucionar les problemàtiques del dia a dia de la gent”, ha defensat tot dient que deixarà la política en el moment que Catalunya esdevingui independent. Tot i que ni ha afirmat ni negat que es postula com a presidenciable, Puigneró ha reconegut que ser polític d’un partit independentista és “un esport de risc”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article